Cantonamentul Stiintei in Austria – plusuri si minusuri

Lotul deplasat si rezultatele din amicale

Craiova a obtinut trei rezultate de egalitate si a fost invinsa de doua ori – intilnind adversari de valoare. Meciul cu Legia Varsovia, 3-3, ultimul din acest turneu de pregatire, nu a fost deloc rau. Acel 0-4 cu Ferencvaros a stricat dispozitia fanilor Stiintei – totusi in acel meci U Craiova a folosit echipa a doua. Pina la urma doar rezultatele din meciurile oficiale conteaza. Conducerea tehnica insista pe o asezare 4-3-3 : vom vedea daca aceasta tactica de joc are succes sau nu incepind de saptamina viitoare. In ceea ce priveste lotul deplasat in Austria, primele noastre observatii sint :

  1. Tinerii Borta si Vladoiu se bat cu Martic pe postul de fundas dreapta. Borta a dovedit parca mai multa consistenta in comparatie cu Vladoiu.
  2. Hreniuc a aratat o crestere importanta a prestatiilor sale. Daca acest progres continua, in 1-2 ani el se poate apropia de valoarea lui Kelic.
  3. Fortes si Roman concureaza pe postul de atacant central – cel putin pina revine Koljic. Roman a avut prestatii mai solide – totusi trebuie amintit ca formula de joc 4-3-3 nu este generoasa cu atacantii centrali, de multe ori izolati si fara a beneficia de pase de calitate.
  4. Serban (19 ani) pare se fie folosit ca o dublura a lui Mateiu. Am vazut dorinta la Serban si tupeu in anumite momente ale jocului – cu citeva suturi excelente de la distanta. Totusi acest copil trebuie sa mai creasca.
  5. Baiaram a fost o surpriza placuta. Il asteptam sa confirme pe deplin in urmatorii ani.
  6. Qaka si Ivanov, doi mjlocasi micuti, par mai tehnici decit Mateiu – dar inca nu se apropie de prestanta lui Alex pe teren. Qaka are musculatura unui junior – cum e posibil asa ceva ? Sa le dam totusi celor doi mijlocasi 6 luni sa ne arate ce pot. Si poate cineva il duce la sala de forta pe Qaka ca sa-si creasca masa musculara.
  7. Constantin si Birzan – nu par a fi pregatiti pentru prima echipa. Constantin ar trebui imprumutat la liga 2 (la Pandurii ?) sau la liga 1 ca sa creasca in joc. Birzan este foarte tehnic, dar deficitar la forta, viteza, pozitionare in teren si atitudine/tupeu/incredere. Credem ca Birzan ar trebui sa lucreze separat cu unul dintre antrenorii clubului pentru a progresa rapid.
  8. Baicu nu a fost folosit de loc – si nu stim care a fost motivul.
  9. Vatajelu – calitate si atitudine excelente, totusi un pic deficitar la pregatirea fizica.
  10. Kelic, Acka si Tiago sint cam la acelasi nivel. Totusi Craiova are nevoie de un fundas central de clasa, peste cei trei.

Este asezarea 4-3-3 potrivita pentru Universitatea Craiova ?

Dupa plecare lui Mangia, Stiinta a inceput sa joace in formula pretentioasa 4-3-3. Doar rezultatele de pe teren vor confirma daca aceasta formula se potriveste cu lotul de jucatori. In fobalul romanesc nu exista specialisti pentru tactica 4-3-3. In lumea fotbalului mare, tacticienii apreciaza ca 4-3-3 are citeva dezavantaje importante : nu este usor sa acoperi terenul in mod eficient in aceasta formula; exista vulnerabilitate pe pasa lunga adversa si pe faza de contraatac advers; doar o echipa cu pregatire fizica exceptionala poate juca eficient 4-3-3; atacantul central nu are multe mingi in careu si e izolat de multe ori intre fundasii adversi. In Austria s-a vazut si o fragilitate a Craiovei la fazele fixe din careul propriu.

La Viitorul jucatorii tineri sint pregatiti foarte bine. Cine se ocupa de cresterea tinerilor pe plan fizic, tactic si mental la Universitatea Craiova ?

Influxul masiv de tineri in Austria a evidentiat si carentele acestor copii in plan fizic, tactic si mental. Jucatorii tineri ai Craiovei au calitati interesante, dar nu par a fi instruiti la un nivel inalt. De ce acesti copii nu fac antrenamente specifice de forta si viteza ? De ce nu sint dusi la sala de forta de citeva ori pe saptamina ? Constantin si Birzan par sa nu stie sa alerge. Birzan are calitati tehnice excelente, dar din pacate nu pare a fi pregatit pentru fotbal de performanta la nivel tactic, fizic, mental. El este un jucator tinar – ar trebui sa incerce mult mai mult daca doreste sa reuseasca in acest sport. Exista staff la echipa satelit si la echipele de juniori care sa se ocupe de corectarea deficientelor fizice, tactice si mentale in mod specializat – cu programe de pregatire individualizate, care sa aduca acesti jucatori spre nivelul primei echipe ? Cine cuantifica progresul individual anual al acestor copii ? De ce la Viitorul se poate dar la Craiova nu pare a fi posibil ? Se investesc milioane de Euro in centrul de juniori dar parca aceste investitii nu produc prea mult. Noi credem ca fosti jucatori ai Stiintei precum Stinga si Craioveanu pot implementa metode moderne de progres, antrenament si tracking din sectorul juvenil din Olanda si Spania.

Achizitii promitatoare pentru Stiinta. Totusi U Craiova pare a fi doar a patra forta in liga 1

Jucatorii adusi la echipa – Vatajelu, Ivanov, Qaka, Ionita (se spune ca fostul rapidist va veni la echipa), Roman – ar trebui sa ridice nivelul Stiintei in sezonul viitor. Totusi, daca luam in consideratie calitatea loturilor, a antrenorilor si a managementului de club, Universitatea Craiova se afla in spatele cluburilor FCSB, CFR si Viitorul. Teoretic, Craiova ar putea spera la un loc 4 in campionatul viitor. Dar fotbalul e o matematica foarte complexa, cu multe variabile – mai intii sa vedem echipa in play off.

Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.