Cazul Mateiu

A fost unul dintre marile noastre speranțe și în același timp cel mai scump transfer pe care Craiova l-a făcut după reîntoarcerea în prima divizie. Mateiu nu s-a dovedit cu siguranță marele jucător care să marcheze jocul echipei dar, în schimb, a fost un jucator harnic, solid și într-o continuă, deși extrem de înceată, urcare. Anul trecut suporterii s-au obișnuit să-l vadă ca jucator de baza și cu atât mai mare este uimirea că, sub conducerea lui Mulțescu, Mateiu nu doar că rareori a prins primul 11, dar cel mai adesea el n-a avut loc nici pe bancă. Ca suporter care a investit speranțe în Mateiu, mi s-a părut firesc să-mi pun întrebări, dar m-am mulțumit cu răspunsurile primite de la Mulțescu.

Acesta a explicat în dese rânduri motivele pentru care Mateiu n-a prins echipa și acestea erau de ordin tactic. Mateiu, în viziunea făcuta publică de antrenor, se pliază mai mult pe jocul defensiv și de aceea, ținând cont de filosofia sa agresivă de joc, îl preferă constant pe Madson.

Nu văd nici o problemă în rațiunile tactice ale lui Mulțescu și chiar dacă aș vedea una, nu este treaba mea cum își alege el jucătorii, atât timp cât este singurul care are responsabilitatea deciziilor lui. Cum de cele mai multe, ori de la venirea sa la Universitatea, deciziile antrenorului s-au dovedit câștigătoare, cu atât mai puțin mi-aș bate capul cu probleme ale căror date îmi lipsesc sau, chiar dacă mi-ar fi cunoscute, n-am nici competența de a le analiza, nici capacitatea de a le înțelege.

Dar Mateiu riscă să devină o problemă de imagine pentru club și motiv de nenumărate presupuneri și speculații pe forumul acestui site.

Cea mai spectaculoasă dintre ele este aceea că motivul căderii în dizgrație a lui Mateiu ar avea de a face mai puțin cu calitățile sale sportive, cât cu faptul că ar fi impresariat de o persoană din anturajul Stelei. Faptul în sine ar fi suficient de îngrijorător, dar el devine exploziv într-un coctail în care se introduce și supoziția că Marcel Popescu, el însuși un  fost – pentru că sper că a încetat să mai fie din momentul preluării poziției de președinte al Universității Craiova –  impresar, ar avea o serie de considerente de ordin privat pentru a-l ține pe tușă pe Mateiu.

Dacă aceste zvonuri și speculații ar avea o bază reală ar însemna că Marcel Popescu se faultează singur și nu mi se pare genul. El a primit, după cum a declarat, mână liberă în a gestiona clubul și și-a delegat compețentele pe partea tehnică către Mulțescu. Nu văd cum ar mai putea emite Popescu vreo pretenție de performanță de la Mulțescu atât timp cât ar interveni la acesta să nu  utilizeze un jucător care ar putea fi util echipei. Nici nu văd cum ar mai putea vorbi Mulțescu vreodată de principii și  coloană vertebrală, aspecte de dragul cărora ar fi sacrificat carieră și bani,  dacă ar accepta astfel de ingerințe în meseria lui.

In ceea ce-l privește pe Mateiu, el are, la fel ca orice alt jucător, dreptul să-și aleagă impresarul care consideră că-i apară cel mai bine interesele. Nimeni nu poate să-l acuze în vreun fel că nu ar fi dedicat echipei doar pe baza faptului ca e impresariat de o persoană apropiată Stelei. Dar nici nu văd cum, fără a se distanța public de acea persoană pentru perioada în care apară culorile Craiovei, interesele lui Mateiu n-ar avea de suferit. Este fără îndoială că există un conflict de interese între poziția de impresar al jucătorilor unor echipe rivale Stelei și cea de soție a antrenorului echipei Steaua. Mateiu are tot interesul să nu cadă victima acestui conflict de interese.

In privința problemei de imagine pentru club, pentru Popescu, Mulțescu și Mateiu există o soluție simplă și care folosește întotdeauna: transparența. O conferință de presă la care să participe toate personajele în cauză pentru a răspunde la toate întrebările ce ar putea fi ridicate în această privință ar fi un bun început.

Related posts

One Thought to “Cazul Mateiu”

  1. Flo

    Mateiu nu a vrut sa isi micsoreze salariul si este pedepsit de Rotaru!

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.