De la microbist la ziarist

Aloo, domnu’ Tolontan, sunt eu, microbistu’!

Aș vrea să-ți pot spune cât de mult m-au mișcat articolele și editorialele gsp pe tema Hexi Pharma. Dar aș minți, căci n-am citit nici unul.

Iți sunt recunoscător însă că, într-un fantastic gest de apreciere față de mine, îmi spui că eu, microbistul, prin simplul act de a citi publicațiile gsp, am susținut financiar acest răsunător succes jurnalistic, am contribuit la această cruciadă împotriva corupîiei care, sunt sigur, va lăsa în urmă ei o Românie mai curată și, în general, o lume mai bună.

Dar m-ai băgat în ceață spunându-mi, în aceeați frază, că anchetele voastre jurnalistice nu aduc nici mai mulți cititori și nici mai multă publicitate. Atunci, de ce o faceți?

Precis nu e vorba aici de sindromul Stockholm, în care jurnaliștii trustului Intact, printr-un efect psihologic pervers, simpatizează cu opresorii patronului lor, DNA.

Nu cred nici că proprietarii gsp (care, din câte știu, n-ar avea nici un motiv să considere că DNA n-ar avea resurse financiare și umane suficiente sau că n-ar ști să le folosească) simt, de acolo de unde sunt, vreun imbold de a pune la dispoziția procurorilor anticorupție resursele lor private, serios micșorate în ultimul timp de însăși activitatea eficientă a acelorași procurori. Atunci, de ce o faceți?

Aș putea găsi un răspuns la același DNA care, într-un caz fără precedent, a lărgit încadrarea faptelor de corupție și pentru aceia care, folosindu-se de poziția lor, urmăresc beneficii intangibile cum ar fi de exemplu capitalul electoral, fapte de care este acuzat primarul Craiovei, Olguța Vasilescu.

Urmărind  modelul de business al gsp, nu pot să nu observ cum platforma gsp.ro este de ani buni capușată de site-ul tolo.ro, site pe care sunt publicate majoritatea articolelor care n-au nici o legatură cu sportul, dar care îi aduc lui Tolontan un serios capital de imagine și nu numai. Daca gsp.ro ar muri mâine probabil ca tolo.ro ar supraviețui bine-mersi.

Ceea ce văd aici nu e departe de modelul capușelilor care au cuprins multe din companiile românești de stat. Resursele lor au fost secătuite în favoarea personală a celor care le conduceau.

Nu pot vedea și din câte spui, nici tu nu vezi, o relație între interesul de business al site-urilor gsp și alocarea unor resurse financiare și umane, dintre care cea mai scump platită se numește însuși Tolontan,  pentru proiecte mediatice neproductive.

Ai putea spune că este o relație indirectă, că astfel de campanii susținute financiar de către gsp sunt menite a crește credibilitatea conținutului.

Problema este că tocmai acest conținut, articolele sportive, suferă masiv și tind să cred că asta se datorează tocmai faptului că resursele gsp, financiare și umane,  sunt cheltuite pentru beneficiul tău personal.

Ca și consumator de gsp simt pe deplin faptul ca atenția ta este concentrată asupra rezolvării problemelor României, în timp ce calitatea jurnalistică din articolele de pe site s-au degradat.

Nu știu cât pericol este pentru mine dezinfectantul diluat din spitalele românești, dar în mod cert, felul în care alegeți să acoperiți subiectul clubului meu, Universitatea Craiova, îmi afectează sănătatea. Aș putea spune chiar că, de 15 ani de când am încetat să fumez, gsp este singurul produs pe care-l consum aproape zilnic știind și simțind că-mi face rău.

Și cred că acest lucru e posibil pentru că tu, ocupat cu alte lucruri, pur și simplu nu urmărești articolele din ziarul pe care-l conduci, cu alte cuvinte nu-ți exerciți minimul de atribuții pentru care ești plătit.

Altfel n-ar fi posibil ca pe gsp.ro să apară articole nesemnate, ironice la adresa mea sau de o malițiozitate evidentă. Nu, dacă măcar a zecea parte din predicile tale despre transparență, imparțialitate, deontologie, etc. etc. ar fi aplicate în propria-ți organizație.

Fără să-ți citesc editorialele pot să te asigur că ele au avut asupra mea, microbistul, efectul scontat. Am văzut ceea ce tu ai vrut să vad: că mizeria creează victime umane, că corupția îi pervertește chiar și pe cei care au ales cea mai nobilă meserie din lume.

Chiar aș merge mai departe și aș spune că iți împărtășesc valorile declarate: cred în transparență, în onestitate, în curaj, în integritate, în adevar, în perseverență, în determinare.

Și atunci, de ce aproape în fiecare zi în care deschid gsp.ro simt aceeași frustrare, aceeași disperare, aceeași durere aproape fizică consumandu-ți produsul ? Unde este transparența când articole răutăcioase despre echipa mea nu sunt semnate ? Unde este onestitatea când într-o platformă media în care Tolontan țipă zilnic dupa justiție, cei pe care el îi conduce îmi fac zilnic mie, cititorul, microbistul, finanțatorul cruciadei tale, o nedreptate? Unde este integritatea când din clicuri obținute prin minciună, răutate și scandal despre echipa mea iubită, se hranește vanitatea, renumele, da, succesul financiar și odată cu el bunăstarea materială a unui Tolontan, a unui Ioanițoaia? Nu pot găsi un alt cuvânt pentru toate acestea, decât corupție.

Oprește-te doar pentru o clipă din cruciada ta grandioasă, pentru a fixa câteva lucruri în micul angrenaj  pe care-l controlezi și care a început, să scârție în niște puncte esențiale.

Nu pot să-mi dau seama, cum ai descoperit bacteriile invizibile din spitale și nu vezi mizeria care îți sare zilnic în ochi din redacția pe care o conduci, cum nu simți miasmele care emană din articolele pline de venin, scrise de oamenii tăi?

Știu, ai  nevoie, precum în cazul Colectiv, de morți pentru a lua urma răului, pentru a detecta boala! Mi-e teama că, asemenea celor din spitale, vei fi surprins să afli prea târziu că moartea a fost tot timpul în fața ta! Că mizeria pe care n-ai băgat-o în seamă,  raul pe care l-ai tolerat – sigur, în numele unui bine suprem, dar cu siguranță cu toții avem o motivație superioară în viață  – a lucrat încetișor, dar sigur în liniștea oferită de tine. Acum, când ești în plină glorie, eu microbistul simt cum mă îndepărtez pe zi ce trece de tine și produsul tău. Văd cum alături de mine alți microbiști se îndepărtează învinși  și plini de lehamete (ai auzit vreodată scandarea: digisport și gsp să ne sugeți coaiele,  sau tu nu mai suporți atmosfera degradantă a stadioanelor românești?).

Tu nu vezi, sau dacă vezi nu-ți pasă? Deși noi, cei mulți cu microbul în sânge, suntem cei ce te ținem pe tine și gsp în viață. Când tot mai mulți vor pleca și răul va pune stăpânire pe întreg organismul pe care-l îl conduci, moartea va apărea mare în fața tuturor: parteneri de afaceri, acționari ai Intact, ziariști etc. Probabil că va fi nevoie de o investigație din partea acționarilor, poate, la fel ca în cazul Colectiv, adevărul îi va străfulgera pe toți: peștele de la cap se împute și acesta va fi eliminat primul.

Apoi desigur va urma curațirea, de la coadă. Dar astea, precum în cazul Hexi Pharma, istoria le va consemna, dacă le va consemna, doar ca pe niste simple detalii.

Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.