Declarație (nepotrivită) de iubire

Nu-mi amintesc sa fi privit vreodată cu atâta duioșie un clasament. Nu-mi puteam dezlipii ochii de la el când, printr-un concurs de împrejurări, acum două-trei săptămâni, acesta începea așa:

 1. Steaua

 2. Craiova

 3. Dinamo

           ….

Privindu-l, m-am văzut teleportat mult înapoi în timp, în anii copilăriei când una dintre preocupările mele era să fac și să refac clasamente după fiecare etapă, să vizualizez după un mecanism pe care l-am detectat empiric (dacă nu aveai norocul să prinzi Sportul în ediția în care era prezentat tot programul turului sau returului, trebuia să-ți faci calculele singur) cu cine va juca în următoarele meciuri Steaua, Dinamo sau Craiova pentru a-mi putea da seama ce șanse sunt ca cele trei poziții să sufere modificări. Restul echipelor contau mai puțin în acea vreme, doar Sportul Studențesc ce se mai amesteca câteodată în lupta pentru vârfuri.

O, vremuri de mult apuse, o, copilărie din care n-au mai rămas decât amintirile, o mici îndeletniciri nevinovate. Sunteți duse toate, doar Craiova a rămas și iubirea pentru ea.

Ciudat, cât iubesc să văd Craiova din nou în compania acelor nume care mi-ar fi plăcut să nu existe. Sunt gata să iubesc, mi-am zis acum purtat mai departe de duioșia mea, până și pe Dinamo (“Pușchea pe limba ta!”, aud parcă în timpane strigatul oltenilor), până și pe Steaua (Piei Satana! mi se strigă) căci fără ele cum am mai fi noi ceea ce suntem, cum am mai fi fost noi opusul a ceea ce erau ele. Ele erau puterea, noi eram rebelii, ele erau forța, noi eram speranța, ele erau frica, noi eram iubirea.

Nu știu cât din ceea ce aceste trei cluburi erau odată mai sunt acum. Dar știu sigur că valorile pe care aceste cluburi le-au reprezentat trăiesc mai departe prin suporterii lor. Și ei n-ar putea fi ceea ce sunt fără ceilalți. Iți trebuie un egoism malefic pentru a dansa pe trupul inert al dușmanului tău, în acel fantastic și fascinant stunt publicitar: Doar Dinamo Bucuresti. Dar el n-a fost făcut pentru a le da lovitura fatală ultrașilor steliști care refuză să se alăture clubului lor, ci pentru a-i trezi la viață. Căci suporterii dinamoviști însiși știu că Fără Steaua București,  Doar Dinamo București nu are nici un sens.

Iar Steaua, o, Steaua e aceeași dintotdeauna, aceeași infatuată, plină de ea, ajungându-și sieși, în durere precum în glorie, așa cum spune scandarea preferată a ultrașilor lor: Romania-Steaua/ Europa-Steaua/ Oriunde-Steaua / Campionii din Ghencea.

Dar egoismul dinamoviștilor e nimica toată pe lângă cel al Craiovei, infatuarea Stelei este zero pe lângă infatuarea Craiovei, căci câtă infatuare, cât egoism trebuie să ai pentru a te identifica cu iubirea însăși, cel mai înalt și mai înălțător sentiment omenesc. Nici un alt club din lume n-a mai îndrăznit să o facă. Nici un alt suporter n-a mai îndrăznit să numească clubul său “Iubirea Infinită”, așa cum au făcut-o ultrașii Craiovei. Ce scump am plătit prețul iubirii!

Dar n-avem de ales și tot ceea ce suntem, suntem iubire și dăcă am ajuns să renaștem, am renăscut din iubire. Da, din iubire, energia pură care își schimbă forma, dar nu și proprietățile. A fost îndeajuns un strop de iubire pentru ca vidul imens să atragă în jurul ei materie.

De-acum însă ar trebui să fim precauți. Nicăieri pe lume nu exista o forță mai mare decât iubirea, dar ea trebuie mânuită cu grijă. Indreptată prea mult spre tine însuți aceasta forță poate cauza o implozie, un gol imens, o gaură neagră asemănătoare celei din care ne-am întors.

De acea îmi voi îndrepta o parte din iubirea mea spre Dinamo și Steaua, căci lor trebuie să le fi lipsit iubirea noastră. O declar sus și tare și cu tot riscul: Te iubesc Dinamo Bucuresti, Te iubesc Steaua Bucuresti, chiar eu suporterul iubirii. Nu ma negați, știți bine ca n-ați fi nimic fără iubirea mea, Universitatea Craiova.

PS. Fie ca iubirea să învingă! (Chiar dacă știu că n-o s-o facă mereu)

Related posts

3 Thoughts to “Declarație (nepotrivită) de iubire”

 1. varu_din_strainatate

  frumos. complicata totusi partea cu iubitul stelei si al lui dinamo. o inteleg dar totusi e complicata rau 🙂 nu pot sa spun, sa gandesc sau sau scriu ca ii iubesc dar le inteleg rostul. pentru a putea percepe binele e nevoie de rau. raul pune mereu in valoare binele. deci da, Stiinta are nevoie de steaua si dinamo. nu am maturitatea necesara sa ii iubesc dar pot spune ca iubesc sa ii urasc. te salut Dantes si multumesc pentru inca un editorial exceptional.

  1. dantes

   @ varu_ stiu ca e complicata. exista mereu un risc sa abordezi lucrurile din unghiuri neconventionale, dar nu cu cititori ca tine. Oriunde am scris, m-am adresat unui public pe care l-am considerat cel putin la nivelul meu intelectual (care nu e foarte ridicat, trebuie sa recunosc). As fi vrut sa am in text sintagma „iubesc sa ii urasc”, dar ma bucur ca ai adaugat-o tu.

   1. varu_din_strainatate

    esti prea modest vere, mult prea modest. iti multumesc pt aprecieri. raman un fidel cititor al editorialelor tale. salut!

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.