Despre succes și eșec în fotbal și viață

In așteptarea viitoarelor succese pe un nou stadion, e timpul de a cuantifica greșelile

Marele succes, a explicat un cunoscut economist, nu apare niciodată de nicăieri, el e rezultatul unui șir de succese mici sau mărunte înșirate pe o anumită scară temporală. 

Sigur, succesul și eșecul sunt părțile aceleiași monede, numită viață, se întrepătrund tot timpul căci, deși lumea este mereu în căutarea primului, cel din urmă a avut totuși rolul hotărâtor în evoluția și progresul omenirii. Din mici eșecuri, greșeli și dureri, a învațat omul și omenirea să îmbunătățească lucrurile. Poate de aceea, nicăieri eșecul nu e mai acceptat decât în Silicon Valley, locul în care au apărut și funcționează cele mai de succes companii cu cele mai de succes produse și cu cei mai de succes lideri.

Dar una este a accepta eșecul ca preț al progresului, de a-l prețui ca parte a procesului de atingere a succesului și alta de a fi în căutarea lui, de a-l curta, de a-l cultiva și a-l transforma fără voie într-un scop în sine.

Căci definiția este perfect valabilă și pentru marele insucces, eșecul grandios, dezastrul de proporții. Boala lungă, moarte sigură, spun romanii. Noi suporterii Craiovei am fost martorii unuia dintre cele mai  grandioase eșecuri și am putea face o radiografie amanunțită a lui, căci am urmărit în timp, un șir fenomenal de mici insuccese care într-un final s-au cumulat într-o calamitate de mari proporții: moartea unuia dintre cele mai iubite cluburi din lume.

Cunoaștem ingredientele insuccesului căci am urmărit live și am avut de suferit direct de pe urma involuției unuia dintre cele mai de succes cluburi europene, adus în această poziție de oameni competenți și cu atribuții clare, spre un club mediocru, mic, minuscul, mititel și în final, inexistent. În această involuție am putut urmări cum competențele s-au pierdut, deciziile au început a fi luate de amatori și incompetenți, cum toate atribuțiile au fost comasate într-un singur om incapabil și ca urmare clubul a luat chipul și asemănarea lui. 

Noul club a curtat și el eșecul, atât doar că eșecurile clubului au fost, sper eu, parte a procesului de învățare și nu vor redeveni niciodată scop în sine.  Au existat multe decizii gresșite dintre care, de departe, cea mai mare a fost expulzarea în masă a unei jumătăți de echipă înaintea în urma intrării în play-off, ceea ce a scos Craiova din lupta pentru titlu, într-un sezon în care acesta era mult mai la îndemână decât este acum. Renunțarea la Ganea s-a dovedit extrem de costisitoare, cedarea lui Vlad către FCSB este și ea una dintre potențialele mari greșelile strategice, iar necumpărarea lui Lung Jr. s-ar putea trece la mari oportunități ratate , dar, probabil nici una dintre acestea nu vor avea un efect dezastruos pe termen lung.

Astfel de greșeli sunt periculoase, mai ales dacă reprezintă un trend și cel mai frică mi-e de cele mici mici, mărunte care sunt ușor de trecut cu vederea, dar care cresc exponențial pe măsură ce se adaugă una alteia. 

Cum ar fi de exemplu o hiperactivitate de promovare a abonamentelor în jurul meciului cu FCSB pe baza prezumpției masiv promovată și dovedită în final falsă, că acesta va coincide cu inaugurarea noului stadion. Marcel Popescu și întreg departamentul de comunicare a riscat buna reputație a clubului și ca urmare mulți suporteri au pus în discuție onestitatea conducerii. Reputația este de departe bunul cel mai greu de acumulat în timp și cel mai ușor de pierdut. E singurul domeniul în care clubul n-ar trebui să accepte un regres, oricât de mic. De aceea eu numesc respectiva campanie un eșec, un eșec curtat si un eșec perfect evitabil. 

Pot doar să sper că din toate aceste greșeli clubul a învățat ceva. A curta micile eșecuri nu poate fi niciodată o strategie acceptabilă pentru că, ele cedează ușor unul după altul și în final te trezești în brațe cu cel mai mare dintre toate, eșecul total, tatăl tuturor eșecurilor.

Această învățătură este singurul lucru bun care a rămas de pe urma defunctului club de fotbal.

Related posts

One Thought to “Despre succes și eșec în fotbal și viață”

  1. dorin

    Să nu uităm și de greșeala lui M.Popescu care a declarat o exclusivitate inexistentă a dreptului de a folosi stadionul. Această declarație a prilejuit un editorial acid al lui Tolontan care nu scrisese de prea multe ori despre Craiova. A trebuit să intervină Rotaru in spatiul public si sa spuna ca nu exista nicio exclusivitate.

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.