Fantezie sau eficienta

by Bobby

De ce stilul de joc defensiv al CFR Cluj are succes. V-ati dori la Craiova ceva similar sau este stilul nostru cel mai bine adaptat specificului local?

Nu este un secret ca CFR Cluj are un stil de joc defensiv, speculant, lipsit de spectaculozitate, bazat pe faze fixe. Dar acest stil de joc produce rezultate. De ce ? Pentru ca fotbalul, tratat din ce in ce mai mult ca stiinta in lumea civilizata, pare a rasplati stilul de joc defensiv, cu posesie redusa, contraatac si exploatare la maximum a fazelor fixe.

Un articol de analiza stiintifica a marcarii de goluri in fotbal pare a confirma alegerile lui Dan Petrescu in ceea ce priveste tactica de joc :

Analysis of Goal Scoring Patterns in the 2012 European Football Championship

– loviturile libere si cornerele sint cele mai importante modalitati de a marca : la Campionatul Mondial din 1994, 46 % din goluri s-au marcat din lovituri libere, iar 13 % din goluri s-au marcat din cornere. La Campionatul Mondial din 2006, loviturile libere au generat 33.3 % din goluri, iar cornerele au facilitat 26.7 % dintre golurile marcate.

– contraatacuriile sint mai eficiente (16.9% produc goluri) decit atacurile pozitionale (11.% dintre atacurile pozitionale produc goluri);

– dintre golurile marcate ca urmare a jocului de posesie, 61.84 % dintre goluri s-au marcat din faze in care echipele au pasat mingea de patru ori sau mai putin ! Posesia prelungita, opt pase sau mai multe, a produs doar 20 % dintre goluri.

Este de remarcat asadar ca jocul lui CFR Cluj pare sa fie bazat pe observatii stiintifice ale jocului de fotbal : fazele fixe, posesia scurta si contraatacurile constituie cheia succesului ca trenduri generale.
Evident, aceasta analiza este statistica. Vor fi si echipe care nu vor confirma aceste trenduri. Iar jucatori de super clasa precum Messi nu pot fi descrisi prin statistici si numere seci.
Apoi traditia Craiovei se bazeaza de asemenea pe jucatori tehnici, agresivi, impetuosi.

Vor suporterii Craiovei un joc similar CFr-ului, cenusiu, dar extrem de eficient ? Sau macar sa imprumutam din caracteristicile acestuia?
Sau ar trebui sa ramanem fideli stilului nostru local, focalizat pe atac, tehnicitate, fantezie, si, mai nou, sub Mangia, pe posesie prelungita?

Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.