..::Istoria Universitatii Craiova::..

Ai vreo intrebare/informatie legata de istoria Universitatii Craiova? Aici e locul potrivit!

Moderator: grup_moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
AdrianR
fanatic
fanatic
Mesaje: 5296
Membru din: 24 Mar 2004, 17:10

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de AdrianR » 12 Sep 2011, 09:35

50 de ani de iubire alb-albastră! A trăit pe viu aproape toată istoria Ştiinţei: i-a văzut ascensiunea, gloria, dar şi decăderea
Articol publicat de Adrian Iosub
Imagine
Mitu Tuţă (75 de ani) nu este un personaj cunoscut în fotbalul românesc, dar pentru suporterii Universităţii el e imens. Nea Teo, aşa cum este cunoscut printre suporterii Ştiinţei, te încântă cu poveştile lui şi ai fi în stare să-l asculţi zile în şir fără să te plictiseşti. E o enciclopedie vie.
A asistat în 1964 la meciul care i-a adus Ştiinţei promovarea în Liga I şi de atunci a fost nelipsit de la meciurile Universităţii. A trăit pe viu aproape toată istoria Ştiinţei: i-a văzut ascensiunea, gloria, dar şi decăderea. Prin faţa ochilor săi s-au perindat trofee, personaje glorioase, dar şi obscure din istoria Ştiinţei. A trăit tot şi acum a rămas fără nimic. Doar amintirile îi mai alină bătrâneţea. "Nu mă mai uit la meciuri. Nu credeam că mai pot scăpa de microbul ăsta, dar uite că s-a întâmplat din vara asta", spune trist nea Teo. Apoi îl năpădesc amintirile: "Cea mai mare bucurie a fost când am câştigat primul titlu, în '74. După aceea, pe vremea Craiovei Maxima, nu a mai fost acelaşi entuziasm la celelalte trofee, ne obişnuiserăm cu ele. Satisfacţiile erau la nivel internaţional, nu am ratat niciun meci din cupele europene. Ne duceam de la zece dimineaţa să prindem loc, cu mâncare şi apă la noi. Fotbalul românesc se mutase la Craiova. Valoarea Craiovei Maxima era recunoscută de toţi. Îmi spuneau jucătorii de atunci că şi cei de la Steaua sau de la Dinamo, când veneau pe gura tunelului şi vedeau stadionul ăla plin, le spuneau să nu le dea prea multe, să nu-i umilească" .

"Dinamoviştii au distrus Maxima"
Şirul poveştii revine apoi brusc, la un moment trist. "Primul semnal pentru desfiinţarea Craiovei Maxima l-a dat Mircea Lucescu, l-a trimis pe Mircea Rădulescu la Craiova, chipurile să antreneze lotul naţional, dar de fapt să dezmembreze echipa. Fiind dinamovist toată viaţa, probabil Lucescu nu suporta ideea ca naţionala să fie făcută pe scheletul Craiovei. Sub pretextul că sunt bâtrâni sau altele, au plecat Ştefănescu, Balaci, Cămătaru, Ţicleanu, Ungureanu, Lung...", spune cu convingere nea Teo.
--------------------------------------------------------------------------------
Bucureştiul a fost dintotdeauna duşmanul Craiovei. Nu le-a convenit ca fotbalul românesc să se mute la Craiova
Mitu Tuţă, suporter al Universităţii

Valentin Stănescu ne-a mărturisit că Universitatea a fost cea mai bună echipă pe care a antrenat-o vreodată şi că o echipă ca aia va mai fi în România peste o sută de ani
Mitu Tuţă, suporter al Universităţii
--------------------------------------------------------------------------------
Balaci, un talent înnăscut
În opinia lui Mitu Tuţă, Ilie Balaci a fost cel mai important jucător din istoria Universităţii. "Părerea mea e că Balaci a fost cel mai important, a fost un talent înnăscut, el şi Dobrin au fost cele mai mari valori ale fotbalului românesc. Îmi aduc aminte un meci cu Dinamo, am bătut cu 3-0. De fapt i-a bătut Balaci de unul singur. Antrenorul de la Dinamo îi spunea lui Sătmăreanu II să facă ceva să-l oprească şi el i-a răspuns: «Ce să-i facem, dom'le, să-l legăm de picioare? Nu vezi că nu putem?»", îşi aduce aminte Tuţă.

"Organizator" de revolte
Bătrânul de 75 de ani a rememorat amuzat şi o întâmplare din perioada în care s-a aflat în conducerea clubului: "Eu am împiedicat transferul lui Gabi Popescu la Steaua. M-a chemat Arnăutu să vadă ce zic suporterii. Eu am vorbit cu vreo zece inşi, care s-au aşezat în faţa biroului lui. Când am ajuns acolo, i-am spus să nu îl vândă, că sunt suporterii supăraţi, am tras perdeaua şi i-am spus: «Vezi, au venit deja!». Transferul a picat".
--------------------------------------------------------------------------------
"E primul vinovat"
Cât despre situaţia actuală în care se află Universitatea, Tuţă consideră că Adrian Mititelu este principalul vinovat.
"Mititelu a schimbat o grămadă de antrenori, ăia nu mai fuseseră antrenori în viaţa lor până atunci, nu a adus jucători de valoare. A făcut experimente probabil din dorinţa de a nu plăti oameni. Vinovatul numărul unu el este. Un om care nu a condus pe nimeni toată viaţa, cum să ajungă să conducă un asemenea brand? De-aia s-a ales praful, a fost înconjurat de oameni de acelaşi nivel cu el. Piţurcă a vrut să facă echipă, să investească. Îl tot acuză Mititelu că a vrut să-i ia echipa. Păi mai bine i-o lua, era benefic. E un antrenor profesionist, cum noi nu mai avuseserăm în ultimii cinci ani la Craiova", spune Tuţă. Acesta arată însă cu degetul şi spre autorităţile locale: "Şi autorităţile sunt la fel de vinovate. Domnul Solomon era primar când s-a făcut schimbul de la Staicu la Mititelu. De ce nu s-a implicat? Nu a făcut nimic pentru sport. Acum se vorbeşte să se ia echipă de judeţ. Craiova nu mai rabdă să ia o echipă de la judeţ, să mai aşteptăm încă zece ani, suporterul e avid de fotbal. Să ia Chiajna, Brăneşti, Juventus Bucureşti, cum au făcut alte oraşe. Îi pot zice Ştiinţa şi gata, avem din nou fotbal".

Cu Neţoiu a fost o perioadă bună, singura lui greşeală a fost că l-a dat liber de contract la Dinamo pe Niculescu, atunci şi-a pus suporterii în cap. Staicu, în schimb, aproape ne-a desfiinţat. Numai Neţoiu şi autorităţile ne mai pot salva acum
Mitu Tuţă, suporter al Universităţii

A fost oficial al clubului
Mitu Tuţă nu a fost numai suporter, ci şi oficial al clubului. Se întâmpla în "mandatul" lui George Constantin Păunescu, atunci când Eugen Arnăutu, omul de încredere al lui Păunescu, l-a numit în Consiliul de Administraţie. "Lui Arnăutu îi era tare frică de suporteri, nu ştiu de ce, şi eu eram o punte de legătură între club şi suporteri, ăsta era rolul meu", a declarat Tuţă.
sursa: prosport.ro
Allez les bleus!
"Întâi te vor înjura. Pe urmă vor râde de tine. Apoi, te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Într-un târziu, vor face tot posibilul să te lichideze. Dacă scapi cu viaţă din toate acestea, vei fi un om mare." - Mahatma Gandhi

Avatar utilizator
AdrianR
fanatic
fanatic
Mesaje: 5296
Membru din: 24 Mar 2004, 17:10

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de AdrianR » 16 Sep 2011, 22:48

Istoria Craiovei, episodul 2
Ştiinţa se face mare! Promovarea, marele Ion Oblemenco şi construirea noului stadion Central, reperele anilor '60
Articol publicat de , Adrian Iosub
Imagine
ProSport continuă astăzi seria materialelor dedicate istoriei celei mai iubite echipe a provinciei, Universitatea Craiova, cu episodul al doilea.
În prima parte, am prezentat primii 12 ani din istoria clubului care avea să devină un nume mare în fotbalul românesc. Aşa cum era firesc, începutul a fost timid, entuziast, dar şi şovăielnic. A fost nevoie de mai bine de zece ani pentru ca Ştiinţa să intre cu fermitate în circuitul fotbalului românesc. În episodul de astăzi vom parcurge anii 60. Deşi fără trofee cucerite, perioada anilor 60 rămâne una de referinţă pentru Ştiinţa. Echipa a obţinut atunci promovarea pentru prima dată în Liga I, l-a cooptat în rândurile sale poate pe cel mai important fotbalist din istoria clubului, Ion Oblemenco, şi a primit în dar o nouă casă, stadionul Central, locul care avea să fie martorul unor performanţe incredibile.

Magicianul Oţeleanu
Promovată în Divizia B în iulie 1958, Ştiinţa a avut nevoie de şase ani de lupte pentru a putea căpăta experienţa şi forţa de a ajunge pentru prima dată în Divizia A. Sezonul care avea să aducă cea mai mare performanţă din istoria clubului a fost 1963-1964, însă avea să debuteze dezamăgitor şi fără speranţe reale la promovare. Revenirea în iarna lui 1963 a lui Nicolae Oţeleanu, tehnician cu care Ştiinţa promovase pentru prima dată în Divizia B, în 1954, avea să schimbe radical faţa Craiova. "Ceea ce a reuşit nea Lache Oţeleanu a fost o performanţă extraordinară. Echipa terminase turul pe 8 şi el a reuşit s-o promoveze într-un retur", îşi aminteşte Mitu Tuţă, un suporter septuagenar al Ştiinţei.
Imagine

Promovare dramatică
Cu o echipă reîmprospătată, Oţeleanu şi Ştiinţa au făcut ravagii în retur, dar cu toate astea, abia ultima etapă este cea care aduce echipei promovarea, după un duel aprig în trei, cu Metalul Târgovişte şi Poiana Câmpina. În ultima rundă, pe un stadion Tineretului plin până la refuz cu 15.000 de craioveni care au creat o atmosferă senzaţională, s-a disputat marele derby Ştiinţa - Metalul Târgovişte. Oaspeţii nu rezistă presiunii incredibile, iar Ştiinţa se impune cu un categoric 3-0. Oltenii se bucură însă abia după ce află că la Paşcani, Câmpina a pierdut cu 2-0 în faţa CFR-ului din localitate. "A fost un meci incredibil. Stadionul era arhiplin, erau oameni urcaţi prin copaci, pe garduri, nu mai ştiau ce să facă numai să vadă meciul. Noi am câştigat uşor, dar am depins şi de rezultatul Câmpinei. La final a fost o bucurie de nedescris, era prima promovare în Divizia A.
În oraş s-a petrecut multe zile după meci", a mai spus Mitu Tuţă, prezent pe stadion la acel meci. Un moment istoric reuşit de Papuc, Dumitrescu, Vasilescu, Geleriu, Lungan, Deliu, Tetea, Gânga, Anton, Lovin, Onea, Vişan, Stanciu, C. Stănescu, A. Stănescu şi antrenorii Nicolae Oţeleanu şi Aurel Preda.

15 mii de suporteri, capacitatea stadionului Tineretului, avea Universitatea la fiecare meci în primele sezoane din Divizia A

Învinşi de Steaua la debut
Ştiinţa se întăreşte, sunt aduşi fotbalişti ca Eftimie, Sfârlogea şi Marin Marcel şi pleacă pe 30 august 1964 în aventura primei divizii, care avea să dureze nu mai puţin de 41 de ani neîntrerupţi. Ca o ironie a sorţii, având în vedere rivalitatea care domneşte şi astăzi, Ştiinţa a întâlnit-o în primul ei meci din Divizia A pe Steaua, care s-a impus în Bănie cu un neverosimil 4-0.
Emoţiile debutului se simt pe tot parcursul sezonului, rezultatele nu sunt cele mai bune, dar în cele din urmă totul se termină cu bine. Ştiinţa încheie primul sezon în Divizia A pe locul 11 din 14 echipe şi scapă de puţin de retrogradare. Sezonul următor echipa are rezultate mai bune şi termină pe locul 8, dar mai important în acel an este faptul că se pun bazele unui club puternic. În acel sezon, Ştiinţa şi-a înfiinţat centrul de copii şi juniori, ocazie cu care a stabilit un record uluitor: aproximativ 40.000 de copii de toate vârstele, din toată Oltenia, au participat la un megatrial, extins pe perioada a cinci luni!

"Tunarul" ajunge în Bănie
Deşi nu a adus niciun trofeu, sezonul 1966-1967 a rămas unul de referinţă în istoria clubului. Echipa îşi schimbă numele în Universitatea, dar, mai important, la Craiova revine Ion Oblemenco, după doi ani în care fusese ignorat la Rapid . Coincidenţă sau nu, odată cu venirea fotbalistului considerat de mulţi drept cel mai important din istoria clubului, Ştiinţa devine pentru prima dată un competitor de luat în seamă în Divizia A.
Universitatea a fost campioana de toamnă a acelui sezon şi a terminat la final pe poziţia a treia, la doar patru puncte de campioana Rapid. Acela a fost şi primul campionat din cele patru în care Oblemenco a devenit golgheterul României, cu 17 reuşite. În ciuda acestor performanţe deosebite, Oblemenco nu a îmbrăcat niciodată tricoul echipei naţionale într-o partidă oficială.

"Deschizător de drumuri"
Omul care l-a cunoscut poate cel mai bine pe Oblemenco, Petre Deselnicu, trecut şi el în nefiinţă, explica în urmă cu câţiva ani de ce a ajuns "Tunarul" să fie considerat simbolul Ştiinţei. "S-a purtat frumos cu toată lumea. Îi ajuta pe toţi cu sfaturi, pe teren şi în afara lui, pentru fiecare avea câte o vorbă bună. El a fost deschizătorul de drumuri, un idol pentru Ştefănescu, Balaci, Cămătaru şi alţii. Eu, personal, cred că, la câte goluri a dat, l-am pupat mai mult decât pe nevastă-mea", spunea regretatul Deselnicu. Oblemenco a fost primul fotbalist român căruia i s-a construit statuie în timpul vieţii.

Centralul, construit cu voluntari
Finalul anilor 60 aduce încă o mare realizare pentru Bănia fotbalistică: se construieşte şi se dă în folosinţă, pe 29 octombrie 1967, stadionul Central. Decizia construcţiei unui nou stadion a venit datorită interesului imens arătat pentru Ştiinţa în primii ei ani în Divizia A, stadionul Tineretului, plin la fiecare meci, dovedindu-se mult prea mic. Centralul, aşa cum avea să se numească până în 1996, atunci când a primit numele regretatului Ion Oblemenco, a fost construit cu ajutorul muncitorilor voluntari din fabricile craiovene.
Imagine

Sârbii, primii adversari ai ştiinţei în cupele europene
Deceniul şapte al secolului trecut este încheiat de Universitatea cu prima participare în cupele europene din istoria clubului. În 1969, clubul debutează în Cupa Balcanică, în faţa sârbilor de la FK Bor cu o dublă manşă. După o înfrângere cu 2-0 în deplasare, Ştiinţa câştigă cu 5-0 pe teren propriu şi merge în runda următoare, acolo unde dă peste Dinamo Tirana. Ştiinţa se recunoaşte învinsă după o dublă manşă "strânsă": înfrângere cu 2-0 în deplasare şi victorie cu 3-1 pe teren propriu.

Aceasta avea să fie doar prima experienţă din lungul şir de jocuri în Europa al Universităţii Craiova.

"Echipa era extrem de iubită în acea perioadă. Imediat după promovare s-a întărit lotul, a venit peste câţiva ani Oblemenco... Se juca mereu cu stadionul arhiplin, era un entuziasm de nedescris", Mitu Tuţă, suporter Universitatea Craiova

"Steaua ne-a zdrobit în primul meci din Divizia A, 4-0, apoi am bătut în deplasare la Crişul Oradea. Aşa a început traiectoria Ştiinţei în Divizia A. În fiecare an se construia un soclu puternic al statuii ce urma să se ridice în inima oltenilor. Apăreau fotbalişti puternici, jucau fotbal cu bucurie, cu entuziasm", Ion Colan, actor Teatrul Naţional Craiova, într-un interviu pentru GdS

16 ani i-au trebuit Universităţii de la înfiinţare şi până la prima promovare în Divizia A

11 este locul pe care a terminat Universitatea primul său sezon în Divizia A
Imagine
sursa: prosport.ro
Allez les bleus!
"Întâi te vor înjura. Pe urmă vor râde de tine. Apoi, te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Într-un târziu, vor face tot posibilul să te lichideze. Dacă scapi cu viaţă din toate acestea, vei fi un om mare." - Mahatma Gandhi

Avatar utilizator
DarkComy
fanatic
fanatic
Mesaje: 8337
Membru din: 27 Mai 2006, 21:39

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de DarkComy » 27 Aug 2012, 12:05

Agronomia, mai importantă decât Dobrin! Ştiinţa a fost singurul club foarte aproape de a-i avea pe toţi cei mai mari trei fotbalişti români din ultimii 50 de ani
În 1974, omul trimis de Craiova la Bucureşti să perfecteze transferul lui Dobrin a ratat întâlnirea de la FRF pentru că a avut treabă la Ministerul Învăţământului
Dobrin fusese convins cu 150.000 de lei
Hagi, Dobrin şi Balaci, cei mai mari fotbalişti din ultimii 50 de ani


Despre ratarea trecerii marelui Nicolae Dobrin la Universitatea Craiova, în vara lui 1974, s-a mai scris. Aşa cum s-a scris că ideea transferului i-a aparţinut poetului Adrian Păunescu. Greşit! Fostul antrenor Ştefan Cioacă, retras acum din activitate, face lumină, după 38 de ani, în acest caz.
Ideea directorului de la Balş
Profesor la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Craiova în acel timp şi un apropiat al clubului Universitatea, „nea Fane”, aşa cum îi zic cei din lumea fotbalului, spune ce s-a întâmplat atunci. Adevărul poate stârni ilaritate, dar, atenţie, erau alte vremuri.
„Craiova tocmai luase campionatul în acel an, primul titlu din istoria clubului, iar antrenorul Constantin Cernăianu solicitase să i se aducă măcar un jucător important pentru a trece de primul tur din Cupa Campionilor, unde oltenii picaseră cu suedezii de la Aatvidaberg”, îşi începe Cioacă povestea. Până la reluarea pregătirilor însă, Cernăianu şi cu Ion V. Ionescu, de la Poli Timişoara, au fost numiţi antrenori ai reprezentativei universitare a României care ne-a reprezentat la Campionatul Mondial Universitar din Franţa, lotul fiind alcătuit din jucători ai celor două cluburi studenţeşti. Ei, aici intră în scenă Nicolae Ionescu, directorul de la IOB Balş, mare fan Universitatea şi bun prieten cu Cernăianu, cu care fusese coleg de bancă în şcoală, la Târgu Jiu”.

„Mannix” l-a „răpit” noaptea din Piteşti

„Acest Ionescu - îşi continuă relatarea fostul tehnician – a avut el iniţiativa să îi facă o surpriză lui Cernăianu. «O să vedeţi, o să-l aduc pe Dobrin la Craiova», a zis. Toţi l-au luat în râs, nu putuseră Steaua şi Dinamo să-l ia pe Dobrin, cum să-l ia Craiova? Ionescu ăsta, însă, cunoscut cu porecla de «Mannix», a pus mâna pe telefon, l-a sunat pe Dobrin şi l-a întrebat dacă ar fi dispus să vină la Universitatea, mai ales că ar fi foarte mulţumit şi din punct de vedere financiar. «Gâscanul» i-a spus că se poate discuta, aşa că Mannix a plecat seara spre Piteşti, dar şi cu două autotrenuri după el, hotărât să rezolve pe loc şi să-l şi mute pe Dobrin în Bănie. Părţile s-au înţeles rapid, Dobrin era şi bun prieten cu Oblemenco, după care s-a ajuns la bani”. Aici, se spune că Dobrin a cerut undeva spre 150.000 de lei, sumă uriaşă pentru acele timpuri, la care Ionescu, care venise pregătit, a băgat mâna în buzunar şi a scos banii. Şi Dobrin, şi soţia acestuia, Gica, au rămas cu gura căscată, pentru că nu se aşteptau. „Fotbalistul Argeşului a luat banii, Ionescu a chemat oamenii cu care venise de la Balş, aceştia au încărcat tot mobilierul în cele două autrotrenuri şi duşi au fost la Craiova”, mai spune nea Fane.

Argeşul şi Craiova se înţeleseseră la transfer

„Problema mare a apărut însă la transfer, pentru că Argeşul nu era de acord să-şi dea cel mai bun fotbalist. Mai mult, oamenii din Piteşti ameninţau că nu mai merg la muncă dacă Dobrin este lăsat să plece! Cert este că fotbalistul a fost trecut în carantină, cum era pe vremea aceea, până avea să se rezolve totul. După două luni şi ceva, cele două cluburi au ajuns la un acord. Pentru Dobrin, Argeşul a cerut trei jucători şi o sumă de bani, condiţii acceptate de olteni. Buuuun! În ziua fixată, oficiali ai celor două echipe urmau să se vadă la Bucureşti, la Federaţie şi să semneze actele. De la Piteşti nu mai ştiu cine a venit, dar din partea Craiovei a mers Constantin Barbu, şeful secţiei de fotbal. Atenţie, însă, pe vremea aia funcţia asta era benevolă, neplătită. Barbu era remunerat ca rector al Facultăţii de Agronomie din Craiova”.

A ratat cea mai tare întâlnire din istoria „Ştiinţei“

De aici încolo, lucrurile capătă aspecte comice. Poate că pentru toată Oltenia rezolvarea „cazul Dobrin” era cel mai important lucru de pe lume, dar nu şi pentru profesorul Barbu, care avea alte priorităţi şi nu neapărat legate de sportul cu băşica. Cert este că în ziua aceea, Constantin Barbu avea şi ceva treabă pe la Ministerul Învăţământului, iar la plecarea din Craiova oamenii de la club i-au spus să meargă întâi la Federaţie şi abia apoi să-şi rezolve el problema la Minister. Odată ajuns însă la Bucureşti, Barbu şi-a văzut de ale lui. S-a dus la Minister întâi - unde însă a întârziat cam mult - şi abia după aceea şi la Federaţie. Unde, n-a mai găsit pe nimeni de la Argeş! Asta pentru că după o oră de aşteptare, reprezentantul piteştenilor a sunat la club de la un telefon fix, a spus că n-a venit nimeni de la Craiova, de acolo s-a sunat la Comitetul Judeţean de partid Argeş, la prim secretarul Gheorghe Năstase, iar ordinul acestuia a fost clar: „Sunt neserioşi! Omul nostru să se întoarcă acasă, gata, nu se mai face niciun transfer!”.
„Poate dacă pe vremea aia existau telefoane mobile se rezolva într-un fel. Aşa, însă, s-a ratat cel mai mare transfer din istoria Craiovei!”, îşi încheie istorisirea Ştefan Cioacă.

Eu nu mă băgam în alegerile fotbalistice ale lui Gicu. N-am făcut-o nici atunci când a venit omul acela şi l-a luat la Craiova. Ştiu că erau foarte mulţi bani la mijloc, foarte mulţi!
Gica Dobrin, soţia lui Gicu Dobrin

M-am dus la primul secretar şi i-am spus că, dacă îl lasă pe Dobrin să plece, atunci să‑şi caute antrenor, că plec şi eu!
Florin Halagian, antrenor FC Argeş în 1974


Putea evolua cu Aatvidaberg!

Culmea, deşi nu se reuşise legitimarea lui, Dobrin putea juca în Cupa Campionilor în „dubla” cu Aatvidaberg! Asta pentru că regulamentul internaţional de atunci permitea folosirea în partidele internaţionale a jucătorilor aflaţi în carantină, adică fără dezlegare de la clubul de la care proveneau. Din păcate, cei de la club n-au ştiut să traducă exact ce spunea regulamentul, astfel încât Dobrin n-a fost introdus. Nici antrenorul Constantin Cernăianu n-a vrut să rişte şi a evitat să-l folosească. Câteva zile mai târziu după partida-tur, „Gâscanul” a aflat de gafele celor din club şi, supărat şi sătul că nu se rezolvase nimic, a revenit la Piteşti.

Gică Hagi, luat peste noapte de Nicu Ceauşescu

Nu doar pe Dobrin l-a ratat Universitatea Craiova, ci şi pe un alt mare fotbalist român, Gică Hagi, de data asta din cauza regimului comunist. „Regele” îşi dăduse acceptul de a juca pentru Universitatea din 1983, după încheierea junioratului, numai că a doua zi după ce fusese admis la Institutul de Studii Economice în Craiova dosarul său a fost luat de Nicu Ceauşescu şi transferat peste noapte la Sportul Studenţesc! Asta deşi la vremea respectivă legea spunea clar că nu există transfer cu facultatea dintr-un oraş în altul decât la un an după admitere.

Transferul lui Iordănescu, interzis de Armată

În vara lui 1973, atunci când Steaua l-a luat înapoi de la Craiova pe Sameş, conducătorii Universităţii au încercat un „contraatac”. Pe lângă Ştefănescu, adus la schimb, oficialii alb-albaştrilor au dorit să-l înregimenteze şi pe Iordănescu. Au reuşit să-l convingă pe acesta să dea examen la ISE în Craiova, admiterea fiind, evident, rezolvată, doar că imediat – aşa cum avea să se întâmple peste ani cu Hagi - dosarul său a fost luat şi transferat la Bucureşti.


Sursa: http://www.prosport.ro/sport-life/speci ... ni-9982448
When injustice becomes law, resistance becomes duty.

Avatar utilizator
SLH
fanatic
fanatic
Mesaje: 3783
Membru din: 19 Noi 2006, 13:02

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de SLH » 10 Sep 2012, 15:23


Avatar utilizator
AdrianR
fanatic
fanatic
Mesaje: 5296
Membru din: 24 Mar 2004, 17:10

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de AdrianR » 02 Iun 2014, 09:47

Teniși de Viareggio
În 1985, prezența echipei de juniori a Universității Craiova la ceea ce italienii numesc, cu justificată trufie, Torneo Mondiale di Calcio Coppa Carnevale Viareggio, a fost una plină de peripeții. Necazurile au început încă de la București, unde delegația olteană a întîrziat la aeroport, deși sosise la timp în Capitală și plecase la fel spre Otopeni. A avut însă ghinionul să dea peste o șosea blocată de una dintre vizitele de lucru întreprinse de Ceaușescu și a pierdut avionul!
Totodată, decolînd abia a doua zi, a ratat și festivitatea de deschidere a competiției, găzduită de frumosul orășel toscan de pe malul Mării Tireniene, urbea în care s-au născut celebrul tehnician Marcello Lippi și, v-o amintiți din filmul Sedusă și abandonată?, ravisanta actriță Stefania Sandrelli.
Ajutat de vechiul meu prieten Mircea Canțăr, care lucra pe atunci la ziarul Înainte din Bănie, iar azi conduce Cuvîntul libertății, am reconstituit participarea Craiovei la a 37-a ediție a Cupei Carnavalului, întrecere legată de sărbătoarea populară cu măști ce se organizează pe străduțele din Viareggio an de an, neîntrerupt din 1873!
Avînd în lot pe Gică Popescu, Bădiță, N. Zamfir, Săndoi și Bica dintre cei ce vor deveni cunoscuți, ca și pe Prună, Bileru, Petcu, Petrișor și Mitroi dintre puștii ce vor dispărea în anonimat, Universitatea a fost învinsă în grupă de Sampdoria (0-2) și de Fiorentina (0-3), iar cu Aberdeen a terminat nedecis, 1-1. Antrenată de Nicolae “Țîcă” Zamfir, formația alb-albastră n-a rupt gura tîrgului, însă nici nu s-a făcut de băcănie.
Timp de o săptămînă, am stat în Viareggio la pensiunea Fernando, ținută în apropierea falezei de un mexican mustăcios, gras și cu chef de vorbă. La parterul unei vile confortabile se afla sala de mese, dotată cu televizoare, iar la etajele 1 și 2 se înșirau camerele, 10-12 pe fiecare palier. Destul de strîmte, de înghesuite, dar curate și luminoase. În orice caz, apa caldă nu se oprea, cum știți bine că se întîmpla în casele noastre la vremea respectivă.
Totul a decurs normal, în firea lucrurilor, pînă în după-amiaza în care, neanunțat, a dat buzna peste noi un bărbat la 50 de ani.
S-a recomandat drept proprietarul magazinului de încălțăminte de vizavi și, cum eram numai eu și Canțăr la pensiune, ne-a explicat că unul dintre băieții noștri, un român, a luat de la el niște teniși stil adidas, numai că, grăbit, a uitat să plătească! Nu vreau să merg la poliție ori la presă, a zis omul, plătiți-mi 12.000 de lire și rămînem amici pe viață!
Seara, i-am strîns pe jucători și le-am povestit despre vizita negustorului de pantofi. Atent să nu-i jignesc, l-am rugat pe uituc să coboare pe parcursul nopții și, fără să fie văzut, pe întuneric, să lase pe masă 12.000 de lire, circa 20 de dolari, prețul tenișilor.
A doua zi dimineață am găsit la parter, în locuri diferite, suma de 36.000 de lire!
sursa:
blogsport.gsp.ro/ioanitoaia
Allez les bleus!
"Întâi te vor înjura. Pe urmă vor râde de tine. Apoi, te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Într-un târziu, vor face tot posibilul să te lichideze. Dacă scapi cu viaţă din toate acestea, vei fi un om mare." - Mahatma Gandhi

Avatar utilizator
jianu_max
fanatic
fanatic
Mesaje: 1308
Membru din: 14 Apr 2006, 01:47

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de jianu_max » 02 Iun 2014, 10:11

exista vreo poza cu dobrin la Craiova?
sunt mai mult decat perfect, sunt OLTEAN

Avatar utilizator
champion
membru
membru
Mesaje: 257
Membru din: 09 Apr 2006, 02:28

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de champion » 02 Iun 2014, 10:44

jianu_max scrie:exista vreo poza cu dobrin la Craiova?
Buna intrebare! usteag
mititelu => CANCERUL FOTBALULUI CRAIOVEAN!

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3060
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de hanky panky » 02 Iun 2014, 13:47

UNA PE ZI
cu benfica
Fişiere ataşate
photo 2.PNG
Lua-te-ar kyron cu el in pesti

Avatar utilizator
SLH
fanatic
fanatic
Mesaje: 3783
Membru din: 19 Noi 2006, 13:02

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de SLH » 12 Iun 2014, 13:08

Vad ca suntem invadati de booveni asa ca pun ceva interesant care sa departeze atentia de la topicul mizer.
Fişiere ataşate
leeds.jpg

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3060
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de hanky panky » 12 Iun 2014, 13:39

SLH scrie:Vad ca suntem invadati de booveni asa ca pun ceva interesant care sa departeze atentia de la topicul mizer.

ce-ai postat tu
la o rezolutie mai buna
in linkam gasit mai multe "documente"

https://www.flickr.com/photos/114058793 ... 418509826/

pare sa fie un numar al revistei dedicat meciului cu universitatea
Lua-te-ar kyron cu el in pesti

Avatar utilizator
romaad
fanatic
fanatic
Mesaje: 5817
Membru din: 30 Mar 2009, 14:29

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de romaad » 12 Iun 2014, 13:49

e programul de meci. Ar fi suberb ca Universitatea sa aiba incepand de la anul ceva asemanator!

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3060
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de hanky panky » 18 Iun 2014, 15:15

Campioana unei Mari Iubiri se reuneşte sâmbătă

Componenţii Campioanei unei Mari Iubiri se întâlnesc la sfârşitul acestei săptămâni cu ocazia împlinirii a patru decenii de la câştigarea primului titlu din istorie de că Universitatea Craiova.

Universitatea a câştigat titlul în 19 iunie 1974, după ce aproape tot sezonul s-a instalat pe prima treaptă a podiumumului. Încă din etapa secundă a campionatului, Universitatea a stat pe primul loc. În ultimul meci a sezonului, Craiova a scos un egal eroic cu Petrolul Ploieşti, obţinând punctul care a făcut-o campioană. Asta în ciuda jocurilor de culise prin care se urmărea ca Dinamo Bucureşti să câştige titlul. Avea nevoie o victorie cu 7 la 0 cu FC argeş, pe care a şi obţinut-o de altfel. Îndârjirea oltenilor, augmentată de frenezia miilor de suporteri care au făcut deplasarea la Ploieşti, a contribuit decisiv la obţinerea primului titlu din istorie pentru Universitatea Craiova. A fost pentru prima dată când o echipă universitară câştiga un campionat.

Sâmbătă, de la ora 14, cei care au făcut parte din legendara echipă a Campioanei unei Mari Iubiri se întâlnesc la restaurantul Ciobănaşul din Parcul Nicolae Romanescu.


- See more at: http://www.micapi.ro/articole/eveniment ... xTwKB.dpuf
Lua-te-ar kyron cu el in pesti

Avatar utilizator
SLH
fanatic
fanatic
Mesaje: 3783
Membru din: 19 Noi 2006, 13:02

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de SLH » 18 Iun 2014, 16:53

hanky panky scrie:Campioana unei Mari Iubiri se reuneşte sâmbătă

Componenţii Campioanei unei Mari Iubiri se întâlnesc la sfârşitul acestei săptămâni cu ocazia împlinirii a patru decenii de la câştigarea primului titlu din istorie de că Universitatea Craiova.

Universitatea a câştigat titlul în 19 iunie 1974, după ce aproape tot sezonul s-a instalat pe prima treaptă a podiumumului. Încă din etapa secundă a campionatului, Universitatea a stat pe primul loc. În ultimul meci a sezonului, Craiova a scos un egal eroic cu Petrolul Ploieşti, obţinând punctul care a făcut-o campioană. Asta în ciuda jocurilor de culise prin care se urmărea ca Dinamo Bucureşti să câştige titlul. Avea nevoie o victorie cu 7 la 0 cu FC argeş, pe care a şi obţinut-o de altfel. Îndârjirea oltenilor, augmentată de frenezia miilor de suporteri care au făcut deplasarea la Ploieşti, a contribuit decisiv la obţinerea primului titlu din istorie pentru Universitatea Craiova. A fost pentru prima dată când o echipă universitară câştiga un campionat.

Sâmbătă, de la ora 14, cei care au făcut parte din legendara echipă a Campioanei unei Mari Iubiri se întâlnesc la restaurantul Ciobănaşul din Parcul Nicolae Romanescu.


- See more at: http://www.micapi.ro/articole/eveniment ... xTwKB.dpuf

Acum merge o faza din aia in care la un semn se ridica toata terasa si incepe sa cante imnul.

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3060
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de hanky panky » 18 Iun 2014, 16:58

SLH scrie: Acum merge o faza din aia in care la un semn se ridica toata terasa si incepe sa cante imnul.
flashmob d'ala
Lua-te-ar kyron cu el in pesti

Avatar utilizator
laylow
senior
senior
Mesaje: 411
Membru din: 28 Iun 2013, 23:57

Re: ..::Istoria Universitatii Craiova::..

Mesaj de laylow » 18 Iun 2014, 17:49

Pai hai, facem, sa nu facem ?

Scrie răspuns