5 septembrie 1948

Ai vreo intrebare/informatie legata de istoria Universitatii Craiova? Aici e locul potrivit!

Moderator: grup_moderatori

Închis
Vizitator

5 septembrie 1948

Mesaj de Vizitator » 12 Noi 2003, 17:28

ImagineImagineImagine

La un interval relativ scurt de la intemeierea primei institutii universitare din istoria Olteniei, s-a numarat si crearea unei echipe universitare de fotbal : U.N.S.R. Craiova. Noua mladita a fotbalului universitar a fost, la inceput, destul de firava, departe de a putea vesti rodirile de mai tarziu. Cea mai tanara echipa craioveana se intoarce invinsa chiar si de la... Filiasi : in meciul de la 5 septembrie 1948. studentii sunt invinsi la o diferenta neta : 6-3 (2-1). Vestea - inserata undeva, la subsolul paginii sportive a cotidianului craiovean ''Inainte'' a trecut poate neobservata, la vremea aceea.
Primul ''unsprezece'' studentesc arata astfel : Dumitrescu, Radulescu, Mihaila, Carli, Ozon, Mihaila, Sabi, Ilie Mora, Badescu, Tudor si Serghi.
In noiembrie 1948, se disputa la Craiova prima editie a Cupei Saptamanii Internationale a Studentior, prilej de veritabila lansare a formatiei universitare in ''sfera de interes'' a amatorilor de fotbal craioveni. In prima intalnire cu o selectionata militara craioveana, U.N.S.R. Craiova castiga cu 3-2. In finala studentii castiga in fata lui U.T.M. Craiova cu scorul de 2-1.
Dupa un an de activitate fotbalistica, lotul studentilor se arata apt de confirmari surprinzatoare. Inceputul il face cu ocazia intalnirii de fotbal amicale (dar de o neobisnuita darzenie) cu puternica formatie Dinamo 5 Bucuresti, cand craiovenii castiga la scorul de 2-0 (1-0), prin golurile inscrise de doua talente afirmate neasteptat de repede : Lepadatu si Borosan.
In cupa de toamna, fotbalistii-studenti sunt pe punctul de a invinge o echipa care iesise spectaculos din anonimat - I.C. Bailesti -reusind sa inscrie de doua ori prin Dila si Florescu, atat doar ca Mitroi reduce din handicap, iar norocosul Dresca (pe atunci...bailestean !) egaleaza in minutul 90 ! La acea data, formatia craioveana purta numele pe care-l va pastra statornic, ani la rand : Clubul Sportiv Universitatea.
In primavara anului 1950, C.S.U. debuteaza in campionatul judetean de fotbal printr-o comportare care a pus in deruta pe adversarii lor militari de la C.S. Armata Craiova , dar din pacate nu s-a confirmat si pe tabela de marcaj, scor 1-3. Confirmand forma buna in care se afla, C.S.U. invinge Metalul Craiova cu scorul de 3-1.
In fata localului clubului sportiv studentesc (instalat, pe atunci, in actualul complex hotelier Minerva) se desfasoara in ziua de Arminden, o nestavilita demonstratie de simpatie dupa rasunatoarea victorie a studentilor (cu 3-1) asupra.... reprezentativei de fotbal a Craiovei ! In schimb tot aici a fost ''zi de doliu'' in duminica urmatoare, cand C.S.U. a fost invinsa de Progresul Craiova, intr-un joc fara istoric, la scorul de ... 7-0 ! ''Fumurile'' tineretii se platesc scump.
Returul campionatului se arata mult mai edificator pentru cresterile reale ale echipei, fiind apreciat jocul omogen si darzenia echipei.
Anul sportiv 1951 aduce fotbalistilor universitari o calificare in etapa urmatoare a Cupei Romaniei, prin victoria categorica cu 6-0 asupra formatiei Constructorul Craiova.
In primii ani de rodaj sportiv, marcat de multe succese care au creat un puternic curent de opinie in favoarea dezvoltarii fotbalului universitar craiovean, C.S.U. a reusit, tot mai mult, sa se infrupte din ''sufragiile'' coplesitoare care apartinusera in exclusivitate pana aici, echipelor craiovene din categoria B (C.S. Armata si Locomotiva Craiova) Studentii au, tot mai mult, un public al lor propriu, fidel, capabil de daruire.
In cadrul unor rezultate retinute cu entuziasm de toti cei care nutreau sperantele unor remarcabile evolutii viitoare in categoriile superioare, in palmaresul formatiei de fotbal Stiinta Craiova din anul 1953 a fost inscrisa participarea sa in turneul final al Cupei Romaniei. Stiinta a reusit un rezultat de egalitate, dupa un meci spectaculos, in fata unui puternic adversar bucurestean (Spartac) : 2-2 (0-0, 1-1, 1-1). Conform regulamentului, calificarea a revenit oaspetilor.
Inca de la inceputul anului competitional 1954, Stiinta Craiova se inscrie in esalonul fruntas. De asemenea, reuseste sa ajunga in optimile de finala ale Cupei, unde este intrecuta de Locomotiva Timisoara (la o diferenta minima : 0-1) care va inainta pana in semifinale.
In noiembrie 1954, cu ocazia turneului de baraj pentru categoria B de la Arad, Stiinta Craiova - antrenata de Nicolae Oteleanu - castiga meritul si dreptul de a activa in acest esalon superior. Dupa retrogradarea Constructorului Craiova, Stiinta devine cea de a doua echipa craioveana (alaturi de Locomotiva) care face parte din cele 39 de echipe ale celor trei serii din esalonul secund. Din pacate, la sfarsitul editiei 1955, ambele echipe vor retrograda.
In primul an de activitate in Divizia B, Stiinta Craiova a avut urmatorul lot : Stoica, Urucu, Venus, Vulpe, Lupu, Dresca, Rizu, Parvulet, Razga, Dumitrescu, Ciulava, Anutescu, Briac, Lambru, Capitanu, Buldur, Ionita, Popescu D., Popescu V., Lupu Valeriu, Firu S., Babarada, Padureanu Pantelimon, Iliescu Tr., Coicea, Matei.
Urmeaza iarasi esalonul inferior, in care Stiinta acumuleaza experienta si invata tot mai bine lectia eficientei. In 1957, pe 7 octombrie are loc prima partida internationala a Stiintei in meciul cu Hristo Botev Vrata din Bulgaria, pe care o invinge cu scorul de 4-1.
La 6 iulie 1958, pe stadionul 1 Mai din Ramnicu Valcea s-a desfasurat un meci care a pus la incercare inimile fierbinti ale suporterilor celor doua candidate la dreptul de a promova in divizia B : Stiinta Craiova si Unirea Ramnicu Valcea. Celor 3000 de suporteri craioveni veniti cu un tren matinal in orasul de pe Olt, le-a fost destul de greu sa ocupe locuri in tribunele stadionului de sub Capela : spectatorii localnici venisera, grijulii, cu mai bine de opt ore inaintea inceperii jocului.
Meciul este aprig disputat, iar in minutul 75 valcenii exulta : la o invalmaseala, Dinu executa o lovitura libera, iar Titi Popescu reia cu capul. Este 1-0 pentru Unirea. Valcenii vor fi (pentru patru minute !) in.... categoria B. Depasind eroic acest moment greu, cu un calm exceptional, Pantelimon inscrie un gol splendid, in minutul 79.
Stiinta Craiova promoveaza in B ! In fata obiectivului fotografic si a miilor de spectatori, rad si plang autorii principali ai acestei demne reveniri in categoria B :
Stoica, Capitanu, Iliescu, Coicea, Scortan, Pantelimon, Dila.
Antrenorul Ionescu Crum reusise sa reediteze saltul implinit anterior de emeritul sau coleg Nicolae Oteleanu.

Clasamentul final al seriei arata astfel :Imagine

1. Stiinta Craiova 24 15 4 5 46-17 34p
2. Unirea Rm. Valcea 24 15 4 5 59-23 34p

Pe 7 septembrie 1958, fluier inaugural in meciul de debut al celor mai noi jucatori de divizia B. Universitatea Craiova schimba fanioanele cu C.S. Oradea. Meciul este disputat si Universitatea invinge. Este inceputul urcusului.... Urmeaza cinci ani in divizia B, dupa care.... Dar asta este o alta poveste.....



Imagine
Oltenia, Eterna Terra-Nova
Un cantec are astazi si-n priviri
Hai Universitatea! Hai Craiova!
Tu, Campioana unei mari iubiri!

Închis