Zoltan Crisan

Ai vreo intrebare/informatie legata de istoria Universitatii Craiova? Aici e locul potrivit!

Moderator: grup_moderatori

suporteru
fanatic
fanatic
Mesaje: 1610
Membru din: 15 Dec 2004, 14:53

Mesaj de suporteru » 17 Mar 2008, 20:04

Zoltan Crisan,un om care a avut milioane de oameni la picioarele sale.Un om simplu,cum erau toti odata...Acum la unii nu poti sa mai ajungi cu curul la nasul lor,oricat te-ai cazni..... :mad: :mad: :mad:
Alb-albastru pentru totdeauna!

suporteru
fanatic
fanatic
Mesaje: 1610
Membru din: 15 Dec 2004, 14:53

Mesaj de suporteru » 17 Mar 2008, 20:05

Apropo de Zoltan,din cate stiu eu,cineva a scris o carte despre el...este adevarat?Daca da,as vrea sa stiu mai multe detalii..Ma intereseaza cartea...
Alb-albastru pentru totdeauna!

FreakBoy

Mesaj de FreakBoy » 17 Mar 2008, 21:27

suporteru scrie:Apropo de Zoltan,din cate stiu eu,cineva a scris o carte despre el...este adevarat?Daca da,as vrea sa stiu mai multe detalii..Ma intereseaza cartea...
sunt chiar 2. Irezistibila extrema a lui Ilie Dobre si Patimile lui Crisan a lui Ion Jianu. Eu le-am cautat pe amandoua, dar nu am gasit niciuna :mad:

JustME

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de JustME » 14 Oct 2009, 16:44

Zoli Crişan, şase ani de la dispariţie
Sport - Ion JIANU

Singurul maghiar din „Craiova Maxima“, Zoltan Crişan (foto la minge), a început fotbalul la Minerul Baia Mare, unde s-a remarcat, fiind selecţionat în lotul naţional de juniori. „Oltenii m-au urmărit vreo doi ani. Stroe, Dobriţoiu şi Constantinescu, acest trio de fier al Ştiinţei, s-au interesat de mine (...) Chiar în acea perioadă, 1973/1974, intenţiona şi Steaua să mă legitimeze. Militarii puteau să mă încorporeze... Niciodată n-am suportat însă hainele militare şi am venit la Craiova“, avea să spună Zoli Crişan în cartea „Patimile lui Crişan“, Editura de Sud, 2004.
Crişan a fost legitimat la Universitatea în vara anului 1974, atunci când diriguitorii Ştiinţei i-au adus în Bănie, pe lângă Zoli, şi pe Silviu Lung, Rodion Cămătaru şi Nicolae Dobrin.
A jucat în Bănie până în 1984. Performanţe ca jucător alb-albastru: două titluri de campion, patru cupe ale României, semifinalist al Cupei UEFA. „Nu jignea pe nimeni, iar dacă avea 2.000 de lei - în perioada aceea era un salariu mediu -, era în stare să dea din ei la toată lumea. Era generos. După patru zile nu mai avea un leu! Ăsta era Zoli... Din păcate! Întotdeauna era vesel... Am fost colegi şi la echipa naţională într-o perioadă în care selecţioner a fost Pişti Kovacs. Pe când eu eram rezervă la naţională - aveam în faţa mea nişte monştri sacri ca Narcis Coman, Necula Răducanu -„Zoli era deja consacrat. A uimit Spania în acel meci de pe «Santiago Bernabeu» din 1975, Spania - România 1-1, când a înscris golul tricolorilor printre picioarele portarului Iribar“, a mărturist Silviu Lung.
Neglijent cu propria-i viaţă, Zoli Crişan nu s-a tratat corespunzător şi în 14 octombrie 2003, la 48 de ani, a decedat din cauza unei hemoptizii masive, cauzată de tuberculoză. Este înmormântat în cimitirul Sineasca, lângă mormântul portarului Cristi Neamţu.

Imagine
sursa: gds.ro
http://www.gds.ro/Sport/2009-10-14/Zoli ... disparitie

JustME

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de JustME » 14 Oct 2010, 14:50

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

Avatar utilizator
Alishor
suporter
suporter
Mesaje: 774
Membru din: 10 Sep 2010, 14:06

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de Alishor » 14 Oct 2010, 15:20

s-au dus 7 ani... si in ceruri avem o echipa alb-albastra (Neamtu, Zoltan Crisan, Ion Oblemenco, Deselnicu)
5 septembrie 1948... Legenda incepe

Avatar utilizator
lilimm
membru
membru
Mesaje: 191
Membru din: 12 Sep 2010, 17:27

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de lilimm » 14 Oct 2010, 16:27

Dumnezeu sa-l odisneasca! Te iubim Zoli!

Avatar utilizator
muttley
fanatic
fanatic
Mesaje: 7062
Membru din: 18 Mai 2010, 00:24

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de muttley » 14 Oct 2010, 16:46

rip.
"Sunteti doar niste cretini daca cereti transferuri in conditiile in care Bill Gates nu face acest lucru" - Andrei Mantog

Eduard Apostol: "craiovenii s-au putut amuza cu inovaţiile oltenilor."

Jucatorul favorit? Cosmin Moti

Avatar utilizator
Nea Marin
fanatic
fanatic
Mesaje: 1745
Membru din: 20 Mai 2006, 14:03

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de Nea Marin » 15 Oct 2010, 11:22

Cel mai iubit ungur din Oltenia. Ce fotbalist extraordinar... apld apld apld
Dumnezeu să-l odihnească în pace. :ruga

Off: vă daţi seama ce era dacă ne lăsau să-i legitimăm şi pe Dobrin şi pe Hagi, la vremea lor...
STIINTA SUNTEM NOI !

OlteniaCraiova2011
nou pe forum
nou pe forum
Mesaje: 5
Membru din: 07 Apr 2011, 18:18

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de OlteniaCraiova2011 » 07 Apr 2011, 18:48

[youtube][/youtube]

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3059
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de hanky panky » 07 Feb 2014, 16:04

Regretul lui Marius Mitran: nu l-a cunoscut niciodată pe Zoli Crișan.

”Din toată Maxima, doar pe el nu l-am cunoscut. Dintre toţi doar cu el n-am vorbit niciodată, nu l-am privit în ochi, n-am dat mâna, n-am putut să-i spun vreodată pe câte tricouri albe mi-am scris în copilărie, pe spate, cu carioca albastră, cu pixul, cu orice, numărul 7. Al lui, dar şi al meu. Eu urma să fiu ceea ce el era.

Ilie şi Aurică mi-au spus, în nişte nopţi, cum Zoli era singurul dintre ei care citea clasici şi poezie. Că ştia 5 limbi, că vorbea la Universitate, ca un profesor. Că era cel mai inteligent, mai curat şi mai aprins dintre toţi, el, ungurul coborât din Maramureş…

Zoli. El centrase la primul gol văzut de mine pe un stadion, în acel meci România – Scoţia din iunie ’75, pentru „capul” lui Dudu… Neliniştit, scria TRU, Zoli era singurul clovn într-o echipă perfect liniştită ori perfect furibundă, egală, când adversarul o cerea.

…La bara lui Zoli, din acel meci cu Benfica, tata a căzut secerat – infarct! La acea bară s-a terminat şi Craiova Maxima şi deceniul de glorie al lui Zoli, cel care a îngenuncheat Spania, pe Santiago Bernabeu, marcând printre picioarele lui Irribar…”

Lua-te-ar kyron cu el in pesti

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3059
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de hanky panky » 14 Oct 2014, 10:12

Al unsprezecelea an de dor de Zoli Crișan
crisan.jpg
Mâine, 14 octombrie 2014, se împlinesc 11 ani de la dispariția lui Zoli Crișan. Deși n-avea mai mult de 1,70, Crișan a fost cea mai mare extremă a Craiovei. Mort la doar 48 de ani, în urma unei boli frustrante și stupide, Crișan a lăsat în urma sa 40 de goluri marcate pentru Universitatea, dar mai ales o amintire vie și de neșters a tuturor celor care l-au cunoscut și chiar a celor care n-au avut norocul să-l întâlnească. Despre Zoli Crișan s-au scris și s-au spus vorbe foarte frumoase. Ne vom limita la trei păreri despre el.

Prima, cea a lui Silviu Lung: ”Nu jignea pe nimeni, iar dacă avea 2.000 de lei, ceea ce în perioada aceea însemna un salariu mediu, era în stare să dea din ei la toată lumea și după patru zile nu mai avea un leu. Foarte generos, ăsta era Zoli… Și întotdeauna vesel. Pe când eu eram doar rezervă la Naţională, Zoli era deja consacrat. A uimit Spania în acel meci de pe «Santiago Bernabeu» din 1975, Spania – România 1-1, când a înscris golul tricolorilor printre picioarele portarului Iribar.”

A doua cea a lui Traian Ungureanu: ”Tratată cu răceala dictată de haita care construia simultan Casa Poporului și fotbalul de partid, Craiova a rămas un astru ascuns sub o eclipsă provocată, un continent acoperit decupat din toate hărțile cu circulație aprobată. Înrămată în gazetăria și poezia tractoristă a lui Adrian Păunescu, Universitatea Craiova a fost falsificată ca o galerie de artă surprinsă noaptea de un pompier cu vopsea în furtun. Una peste alta și toate peste văzul nostru, Craiova a devenit cel mai denaturat produs necunoscut al vieții publice românești. O valoare rară, bătută cu frâul la București și trasă de lat prin țară de un sef de circ cu gura mare și onoarea mică. Această echipa a jucat, când și cum a putut, cu o forță și o inspirație ce au răsturnat de câteva ori lespezile definitive ale anilor ‘80: rutina, resemnarea, degradarea consimțită. Iar în aceasta echipă fără cusur a jucat Zoltan Crișan și n-a jucat oricum. [...] Extremă clasică atât cât o cere chiar clasicismul, adică măsurat și pe alocuri, Crișan a devenit prima extremă de incizie totală. Prima extremă gata în orice clipă să adjudece un atac, nu numai să-l promoveze. Zoli n-a intrat niciodată în biroul de 16 metri pentru a spune “Salve, colega!”, ci a deschis gura doar pentru a-și uimi auditoriul cu o glumă de nepermis în minister. Crișan a bruscat toate obisnuințele fotbalului pe extremă, a croșetat perfect la cap de cursă, a forțat ilegal penaltiuri, lăsându-ne plăcerea de a descoperi noi și noi nătărăi între arbitri, a marcat goluri de o insolență nebună (Iribar a fost presat în ierbar încă din 1975). [...] Toată viața de după fotbal a lui Zoltan Crișan a prelungit în singurătate egoismul generos al singurului jucator neliniștit din superba echipă a Craiovei. Fără abatere. Măcar aici, Zoli a fost o extremă clasică. Lipit de tușa care nu duce nicăieri. Cu fiecare an mai singur, Crișan a citit mai mult, pentru prieteni care, atunci când vor sosi, îl vor găsi pregătit. Cu fiecare an mai sărac, Crișan a dat mai mult celor ce apăreau, totuși, din când în când, în jurul lui: colegi de salon, la sanatoriul Leamna (“Salve și poftim, colega!”), Rodica – soție și, dupa divorț, primitoarea unei devoțiuni nerăsplătite, unul sau doi ziariști – uimiți de omul în stare să vorbească ore în șir despre o carte și un maldăr de fotografii din fotbal. Unul din ei (Alin Buzărin), prieten rar, l-a găsit citind Esenin și n-a mai văzut că omul chircit de frig în pat are doar ochii aprinși de viață. Clovnul Craiovei era, deja, prin 1995, o figură imaterială. Cu obrajii supți, retras în carnea tot mai puțină a trupului, cu fruntea înaltă și deschisă spre următorul gând..” Textul extraordinar al lui TRU este aici, cu tot cu părerea lui (pe care autorul acestui text o împărtășește, cu regret și durere în suflet v-o spun) despre Adrian Păunescu.

Și a treia, cum altfel?, a lui Marius Mitran: ”Din toată Maxima, doar pe el nu l-am cunoscut. Dintre toţi doar cu el n-am vorbit niciodată, nu l-am privit în ochi, n-am dat mâna, n-am putut să-i spun vreodată pe câte tricouri albe mi-am scris în copilărie, pe spate, cu carioca albastră, cu pixul, cu orice, numărul 7. Al lui, dar şi al meu. Eu urma să fiu ceea ce el era. Ilie şi Aurică mi-au spus, în nişte nopţi, cum Zoli era singurul dintre ei care citea clasici şi poezie. Că ştia 5 limbi, că vorbea la Universitate, ca un profesor. Că era cel mai inteligent, mai curat şi mai aprins dintre toţi, el, ungurul coborât din Maramureş. Zoli. El centrase la primul gol văzut de mine pe un stadion, în acel meci România – Scoţia din iunie ’75, pentru „capul” lui Dudu… Neliniştit, scria TRU, Zoli era singurul clovn într-o echipă perfect liniştită ori perfect furibundă, egală, când adversarul o cerea. La bara lui Zoli, din acel meci cu Benfica, tata a căzut secerat – infarct! La acea bară s-a terminat şi Craiova Maxima şi deceniul de glorie al lui Zoli, cel care a îngenuncheat Spania, pe Santiago Bernabeu, marcând printre picioarele lui Iribar.”

Mâine, la ora 11, clubul Universitatea Craiova va depune o coroană de flori la cimitirul Sineasca în memoria uneia dintre cele mai importante rotițe din mecanismul elvețian cel mai atipic, mai însuflețit și născător de cele mai nebune pasiuni care a existat vreodată: Craiova Maxima.

MANTZY

http://maximasport.ro/al-unsprezecelea- ... li-crisan/
Lua-te-ar kyron cu el in pesti

Thunder

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de Thunder » 14 Oct 2014, 11:55

Odihneasca-se-n pace!

Avatar utilizator
hanky panky
fanatic
fanatic
Mesaje: 3059
Membru din: 17 Noi 2008, 00:20

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de hanky panky » 14 Oct 2014, 14:23

Cel mai emoționant moment al dimineții a fost acela în care actualul antrenor principal al Științei, Emil Săndoi, a sărutat, cu lacrimi în ochi, crucea lui Zoli.

macsimasport
Fişiere ataşate
sandoi-cruce.jpg
Lua-te-ar kyron cu el in pesti

JustME

Re: Zoltan Crisan

Mesaj de JustME » 14 Oct 2014, 18:33

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Scrie răspuns