40 de ani de la primul titlu al Craiovei

Ai vreo intrebare/informatie legata de istoria Universitatii Craiova? Aici e locul potrivit!

Moderator: grup_moderatori

Scrie răspuns
DoRyN

40 de ani de la primul titlu al Craiovei

Mesaj de DoRyN » 19 Iun 2014, 07:21

Povestea frumoasă și tristă a Campioanei unei mari iubiri

De Alin Buzarin - http://blogsport.gsp.ro/buzarin/2014/06 ... -craiovei/

Era o după-amiază de iunie adumbrită de nori, deloc caldă, o miercuri cu oameni tineri umblînd prin centrul Craiovei în pantaloni evazați, mîngîindu-și perciunii la modă, urcînd și coborînd din autobuzele în care mirosea a benzină și a ulei încins. Mai jos de Universitate, imediat după Femina, era locul numit „la chibiți”. Acolo, în jurul unui chioșc albastru de ziare se adunau, după caz, zeci sau sute de oameni. Acolo sosea, cam pe la zece dimineața, cu primul tren din București, ziarul Sportul, actuala Gazeta Sporturilor. Așezați rînduiți la coadă, oamenii își luau exemplarul și-l deschideau febrili, căutînd cronica de la meciul oltenilor și comentînd totul. Notele jucătorilor, raportul șuturilor, raportul de cornere, chiar și calificativul de la Trofeul Petschowski.

Atunci, în acea după-amiază noroasă de 19 iunie 1974, n-au fost lîngă chiooșcul albastru de ziare nici zeci, nici sute de oameni. Au fost mii! Cu cîteva sute de aparate de radio portabile, din carcasele cărora răzbăteau vocile emisiunii Fotbal minut cu minut. Titlul se decidea între Craiova, 44 de puncte și Dinamo, 42. Golaverajul oltenilor era superior cu 7 unități. Așadar, ca să cîștige titlul, Dinamo trebuia să învingă acasă pe FC Argeș, situată pe la mijlocul clasamentului, cu 7 goluri, iar Craiova să piardă la Ploiești în fața deja retrogradatei Petrolul.

Transmisia radiofonică a început trist pentru olteni. Din “Ștefan cel Mare”, Ion Ghițulescu anunța gol după gol în poarta piteșteană. Nu mult timp după pauză, norma de 7 era îndeplinită, în fața unui Argeș de-o pasivitate impecabilă. Lîngă Circul de Stat, 8.000 de oameni așteptau în tribune, cu brațele încrucișate, să marcheze Petrolul. De la Ploiești, Dan Voicilă transmitea că reduta olteană, intens asediată, rezistă și iar rezistă. În apărare, locul titularului Victor (Fonfo) Niculescu, indisponibil, fusese luat de crudul Negrilă, care debuta în Divizia A la 19 ani. Boc și deselnicu făceau minuni. La mijloc juca și mai tînărul Ilie Balaci, care încă era minor, dar îmbrăcase deja tricoul echipei naționale în martie, la Paris. Ei doi, Negrilă și Balaci, aveau să fie punctele de trecere între echipa din 1974, numită melodios “Campioana unei mari iubiri” și ceea ce avea să se cheme mai apoi “Craiova maxima”.

Într-un tîrziu, cînd afară aproape că se întunecase, Dan Voicilă a anunțat finalul partidei de la Ploiești. 0-0 și Știința era campioană, la 10 ani de la promovarea ei pe prima scenă! Dacă în iunie 2014 se împlinesc 40 de ani de la primul titlu, automat în același iunie curent se sărbătorește o jumătate de veac de la prima promovare.

Miile de oameni din piațeta cu chioșcul albastru de ziare și-au îngroșat rîndurile. Capacele de tablă ale berilor Doljana la litru au început să zboare în toate direcțiile. Tîrziu în noapte a sosit și echipa, jucătorii fiind aclamați pe străzile din centru de o mulțime care depășea media de 40.000 de oameni, aflată etapă de etapă în tribunele “Centralului”.

Dacă vreți o coincidență, două echipe extreme de iubite, care astăzi se confruntă cu mari probleme, Craiova 1974 și Rapid 1967 au obținut primul lor titlu din istorie după câte un 0-0 izbăvitor pe terenul Petrolului Ploiești.

Povestea frumoasă a acelei echipe e, în același timp, și o poveste tristă. Dintre cei de atunci, mulți nu mai sînt, unii dintre ei murind cînd abia trecuseră de vîrsta mijlocie. Manta, Deselnicu, Bălan, Oblemenco sau Strîmbeanu s-au stins, la fel și antrenorul second Oțet, și doctorul Frînculescu și, acum două luni, președintele Stroe. Cei rămași se vor întîlni la o cîrciumioară din Parcul Romanescu și vor ciocni o bere în cinstea marii lor performanțe și în amintirea colegilor.

Imagine

Sus, de la stinga la dreapta: Constantin Cernaianu (40 de ani, antrenor principal), Nicolae Ivan(32 de ani, mijlocas), Ion Velea (27 fundas), Dragu Badin (27 fundas), Florin Oprea (26, portar), Paul Manta (31, portar), Petre Deselnicu (27, fundas), Iulian Balan (25, atacant),Ion Oblemenco (29, atacant, capitanul echipei), Constantin Otet (33, antrenor secund)

Jos: Ion Pana (21, mijlocas), Victor Niculescu (26, fundas), Nicolae Negrila (20, fundas), Dumitru Marcu (24, extrema), Lucian Strambeanu (28, mijlocas), Ilie Balaci (18, mijlocas), Theodor Taralunga (29, extrema), Ion Nita (27, atacant). Din fotografie lipseste Alexandru Boc (28, fundas)

Foto: Micapi.ro

DoRyN

Mesaj de DoRyN » 19 Iun 2014, 07:26

Imi amintesc de atunci o scandare cu trimitere la Dinamo:

7 goluri de pomana
si Craiova campioana!

Avatar utilizator
mancini
membru
membru
Mesaje: 258
Membru din: 13 Aug 2007, 16:12

Re: 40 de ani de la primul titlu al Craiovei

Mesaj de mancini » 19 Iun 2014, 07:41

Aceasta generatie cunoscuta in istoria fotbalului romanesc ,,Campioana unei mari Iubiri" a impregnat spiritul ce a dus la formarea Craiovei Maxima, cea mai buna echipa a Romaniei dupa 1944! Sa-i omagiem cu respectul ce se cuvine. Fara ei, noi nu existam acum, ca suporteri alb albastri. Suporteri ce traiesc pentru STIINTA!
usteag
CU STIINTA PANA LA MOARTE

Scrie răspuns