CLUJ, ORAŞ ÎNCHIS PENTRU ŞTIINŢA

Comentarii pe marginea articolelor aparute in mass-media.

Moderator: grup_moderatori

Scrie răspuns
Avatar utilizator
AdrianR
fanatic
fanatic
Mesaje: 5293
Membru din: 24 Mar 2004, 17:10

CLUJ, ORAŞ ÎNCHIS PENTRU ŞTIINŢA

Mesaj de AdrianR » 10 Apr 2008, 08:39

Editie Speciala de Oltenia (editie.ro)

CLUJ, ORAŞ ÎNCHIS PENTRU ŞTIINŢA
de Mario Morcov
Imagine
Craiova a pierdut iarãşi la Cluj, cu Universitatea, la fel cum se întâmplase şi în prima rundã a sezonului de primãvarã cu cealaltã formaţie, CFR

“U” Cluj - Universitatea Craiova 2-0 (1-0)
Au marcat: D. Goga ’18, Băd ’66
Stadion «Ion Moina», spectatori 4.000
“U” Cluj: Merlier - S. Rădoi, Astorga, Şoltuz, Dancia - Silvăşan, Boudarene, Coman (’65 A. Savu) - Goga, Băd (’87 Şuller), N. Jovanovic (’46 Baiano)
Antrenor: Alpar Meszaroş
Universitatea: Bornescu - Dănănae, D. Stoica, Mitchell, Rose - Prepeliţă, A. Ionescu (’70 Luţu), Gângioveanu - Wobay (’76 Costea II), Costea I, Dina (’36 Dilevski)
Antrenor: Nicolo Napoli
Arbitri: Alexandru Deaconu (Bucureşti) - Claudiu Tripa (Arad), Nicolae Megheşan (Târnăverni)
Rezervă: Ciprian Danşa (Oradea)
Observatori: Cornel Cacovean (Tg. Mureş), Ioan Igna (Timişoara)
Cartonaşe galbene: Costea I ’71, Bornescu ’72

Ultima înfrângere a alb-albaştrilor se consemna în urmă cu o lună şi jumătate, tot în Ardeal, cu CFR. Atunci, oltenii făceau un joc impresionant, dar pierdeau în final cu 1-4, după câteva greşeli personale ale unor jucători, dar şi ale centralului Istvan Kovacs.
Ieri, cu “şepcile roşii”, Ştiinţa a repetat istoria, dar numai în privinţa rezultatului. Nu a fost la scor, dar nici 0-2 nu este unul prea frumos. În schimb, faţă de confruntarea din Gruia, pe “Ion Moina” oaspeţii nici nu au mai făcut un meci apreciat. E drept, au avut o posesie apreciabilă, dar jocul a scârţâit. Pe alocuri a fost bunicel, dar prea puţin pentru a reuşi mai mult împotriva unei formaţii rănite rău în orgoliu în postura de lanternă roşie a Ligii I. După un alt început ca mai toate din acest sezon de primăvară, adversarii alb-albaştrilor înscriind în primele 20 de minute, iarăşi după o fază fixă, în care s-a dormit, gol Dorin Goga în minutul 18, ce a reluat de lângă Dănănae centrarea din lovitură liberă a lui G. Coman, Ştiinţa a avut câteva oportunităţi. Cea mai mare, a lui Mihai Dina, ce, din eroul care putea fi, a devenit demon, pentru că, singur cu Merlier, l-a luat la ţintă (’27). Au urmat impreciziile la finalizare ale lui Costea I din minutele 28, 44 ori 49. Aceasta din urmă a fost şi ultima şarjă craioveană, fiindcă imediat Universitatea a devenit de nerecunoscut. Gafe peste gafe în defensivă, pase pierdute uşor la mijloc. Impulsionaţi de starea oltenilor, clujenii au prins momentul şi au dat lovitura, având mare noroc la şutul lui Boudarene de la 45 de metri, din minutul 66. Francezul l-a văzut ieşit pe Bornescu, a şutat cu boltă, balonul a lovit transversala, iar Băd, care a urmărit mingea, a marcat din careu. A fost golul care a închis orice speranţă olteană, iar până în final cei care au mai avut ocazii au fost jucătorii gazdă. Fără succes însă. O victorie fără dubii a clujenilor, după prestaţia elevilor lui Nicolo Napoli. Una care întrerupe seria de şapte partide fără aromă de eşec pentru craioveni, dar şi care relevă faptul că Clujul a fost oraş închis Ştiinţei în acest campionat. Două deplasări, două înfrângeri pentru alb-albaştri, iar acasă - doar un punct din şase, obţinut cu învingătoarea de ieri.

Cu Oţelul, fără trei piese importante
În partida de sâmbătă, în care Universitatea va întâlni Oţelul Galaţi, Nicolo Napoli nu va beneficia de serviciile lui Costea I, Bornescu şi Dănănae. Primii doi au încasat la Cluj cartonaşele cu numărul şapte din actuala ediţie, iar Dănănae pe al patrulea. În aceste condiţii, în meciul cu gălăţenii, italianul se poate plânge că are unele probleme în a alcătui primul 11, dacă ţinem cont şi de accidentările lui Baird ori Tănasă, însă are ocazia de a vedea la lucru din primul minut şi alţi fotbalişti tineri, precum Costea II sau Silviu Lung Jr., din postura de titulari pe prima scenă fotbalistică în 2008.

AM LIPSIT DE PE TEREN!
de Mario MORCOV
Imagine
Principalul Universitãţii a fost extrem de afectat şi a recunoscut cã echipa pe care o pregãteşte nu a jucat nimic la Cluj
Prima înfrângere după o serie pozitivă de şapte meciuri, cu patru victorii şi trei remize, l-a enervat enorm pe antrenorul Ştiinţei, Nicolo Napoli.
Din capul locului, italianul a acuzat prestaţia elevilor săi, anunţând că atât jucătorii, cât şi banca tehnică au contribuit la slabul rezultat: “Toţi suntem vinovaţi!” Vorbind despre evoluţia băieţilor lui, tehnicianul a comentat: “Nu mi-a plăcut deloc atitudinea fotbaliştilor mei. Am făcut un meci slab! În prima repriză am primit un gol dintr-o fază fixă, apoi am intrat în joc, dar am ratat egalarea prin Dina şi Costea I. A urmat a doua parte, în care se spunea mereu că revenim. Nu am mai făcut-o, din contră am realizat cea mai slabă prestaţie. Am întâlnit o formaţie mai decisă, motivată, iar noi am avut mai mulţi jucători care mi-au displăcut total! Nu au fost unul, doi sau trei, ci mai mulţi. Nu îi numesc, voi vorbi cu ei în vestiar.” Nicolo Napoli a discutat şi despre lipsa de reacţie a echipei în defensivă: “Aveţi dreptate, dormim în apărare, luăm goluri în urma unor faze fixe şi nu este prima dată. Aşa a fost la primul gol, la al doilea aţi văzut ce s-a întâmplat. Nu am ce să-i reproşez lui Bornescu, dar…” În încheierea sintezei evoluţiei jalnice a alb-albaştrilor, principalul oltenilor a răsucit cuţitul în rană: “Am lipsit de pe teren la această partidă!” Despre cine a fost omul meciului, antrenorul a comentat: “Echipa mea! În sens negativ! Şi asta fără a diminua din meritele celor de la «U» Cluj.” Napoli a provocat şi un moment comic în momentul în care ofiţerul de presă al formaţiei “U” Cluj l-a întrebat ce şanse are Universitatea să se salveze de la retrogradare după această dispută. “Păi, dacă Ştiinţa nu are şanse, atunci ce să mai vorbim de Cluj?” - a răspuns italianul, neînţelegând că, de fapt, oficialul gazdelor vorbea despre “şepcile roşii”.

Se vor lua măsuri
Despre uşurinţa cu care au primit galbenele Costea I, Bornescu şi Dănănae şi astfel vor sta în următoarea partidă, Napoli a precizat: “Vom urmări modul în care s-au luat cartonaşele şi vom lua măsuri asupra jucătorilor. Dacă se va constata că au fost primite uşor, vor fi amendaţi!”

Bornescu: Ce s-a întâmplat la golul doi?
Portarul Universităţii, Mircea Bornescu, nu a dorit să comenteze faza reuşitei a doua a gazdelor, răspunzând retoric la întrebare: “Ce s-a întâmplat?” Apoi, vorbind despre meci, goalkeeperul alb-albaştrilor a caracterizat drept slabă prestaţia echipei. “Nu ne-am mai făcut jocul bun din ultima perioadă. Clujenii au meritat victoria. Nu ştiu dacă au fost mai buni ca noi, dar au înscris două goluri. Cred că alta ar fi fost situaţia dacă reuşeam să egalăm la 1-1”, a spus Bornescu.

Stângă: Neşansă şi oboseală
Managerul Universităţii, Ovidiu Stângă, a pus eşecul înregistrat la Cluj pe seama oboselii acumulate de jucători în ultimul timp. “Am avut şi neşansă, pentru că ei au avut doar două - trei situaţii de gol şi au marcat, iar noi am ratat cu seninătate. În plus, s-a acumulat oboseală, am avut ambii atacanţi de meserie accidentaţi. Sunt şi momente mai puţin fericite, dar trebuie să trecem peste acest meci. Gata, s-a terminat! Urmează altul”, a declarat Stângă.

Am fost delăsători
Căpitanul alb-albaştrilor, Dorel Stoica, a recunoscut prestaţia slabă a sa şi a colegilor săi: “Am întâlnit o echipă arţăgoasă, care a meritat victoria. Nu ne aşteptam să pierdem, noi am venit la Cluj să obţinem ceva, dar ei au fost mai buni. Determinantă a fost ambiţia gazdelor, nouă ne-a lipsit. În plus, am fost delăsători.” (M. M.)

Meszaroş: O victorie fără emoţii
Antrenorul gazdelor, Alpar Meszaroş, era venit parcă de pe altă lume după succesul obţinut de formaţia sa. Gândul îi era la partida FC Vaslui - Ceahlăul, unde oaspeţii conduceau cu 1-0 în momentul declaraţiilor.
“Am spus înaintea acestei dispute că o victorie asupra Craiovei ne creşte speranţa de salvare. Acum nu ştiu exact cât mai sunt, depinde de ce face Ceahlăul. Oricum, am obţinut o victorie fără emoţii. Jucătorii s-au mobilizat, am fost superiori oltenilor din toate punctele de vedere. Nu ştiu dacă Universitatea a evoluat slab, pentru că, dacă se făcea 1-1, altfel am fi vorbit acum despre această confruntare. Nu ştiu pe cine să aleg omul meciului, poate toată echipa, deoarece ar fi Goga, Băd, dar şi Merlier, fiindcă a scos acea minge”, a afirmat Meszaroş.

IUBIREA PENTRU ŞTIINŢA NU POATE FI ÎNGRĂDITĂ
de Mircea OGLINDOIU
Imagine
Un deţinut aflat în custodia Penitenciarului Dr. Tr. Severin şi-a manifestat dragostea pentru culorile alb-albastre prin realizarea unor sculpturi în lemn, ce au ca temã sigla clubului-fanion al Olteniei alãturi de o scenã biblicã reprezentând «Cina cea de tainã»
Condamnat la o pedeapsă de 22 de ani pentru săvârşirea infracţiunii de omor, Mihai Roberto Carlos Panduru este autorul acestor opere pe care doreşte să le înmâneze personal, drept cadou, cu ceva întârziere, lui Adrian Mititelu, cu ocazia împlinirii vârstei de 40 de ani.
Ideea i-a surâs după ce s-a documentat din mass-media despre evenimentul festiv produs în viaţa patronului Universităţii Craiova pe 13 martie şi face parte din programul educaţional “Da sportului, stop violenţei!”, derulat în penitenciar sub îndrumarea agentului-şef Constantin Roman şi instructorului sportiv Cristian Tuligă, din cadrul serviciului de intervenţie psihosocială şi educaţie.
A fost la meciul cu Kaiserslautern
Născut în Timişoara în urmă cu 33 de ani, din părinţi olteni, lui Mihai Panduru i-a fost insuflată dragostea pentru Universitatea la o vârstă fragedă, tatăl lui, originar din comuna doljeană Urzicuţa, fiind un suporter înfocat al Ştiinţei. Crescut în Banat, tânărul Mihai nu rata ocazia, pe perioada vacanţelor petrecute la bunici, să asiste la meciurile Craiovei Maxima, memorabilă fiind partida cu Kaiserslautern, din cadrul Cupei UEFA, la care s-a regăsit în tribunele arhipline ale “Centralului” din Bănie. Deşi, ulterior, viaţa lui a luat o întorsătură nefericită, fiind condamnat pentru omor, iubirea sa pentru culorile alb-albastre nu s-a stins nici în spatele gratiilor, unde se află de 12 ani.
Transferat la Penitenciarul Dr. Tr. Severin, Mihai Panduru şi-a descoperit talentul artistic. După realizarea mai multor picturi şi lucrări artistice în material lemnos, expuse chiar şi în SUA, olteanul a decis să-şi exprime emoţiile şi trăirile prin sculptură în lemn masiv, având ca temă sigla Universităţii Craiova, pe care a făcut-o în cinci zile. După aproape două săptămâni, acesta a realizat o nouă manoperă, având ca obiect “Cina cea de taină”. După finalizare, Panduru vrea să-i înmâneze personal cele două opere patronului Ştiinţei, pe care îl aşteaptă, alături de câţiva jucători reprezentativi ai Universităţii, în incinta închisorii din Severin, într-un cadru organizat.
“Pentru noi, prezenţa domnului Mititelu aici ar însemna enorm. Am pus suflet în efectuarea acestor opere şi sunt convins că sculptura cu temă religioasă va veghea la obţinerea performanţelor mult dorite de oltenii de pretutindeni.
Totodată, atât eu, cât şi ceilalţi colegi ai mei din penitenciar, susţinători înflăcăraţi ai echipei-fanion a Băniei, am vrea să fim vizitaţi, alături de domnul Mititelu, şi de Stoica, Bornescu, Luţu, Costea, Wobay sau Baird, pentru a dialoga, chiar şi pentru câteva momente, cu fotbaliştii pe care îi urmărim de fiecare dată pe micile ecrane”, a spus acesta, amintindu-şi că, în urmă cu doi ani, pe când se afla la Penitenciarul Timişoara, jucătorii Politehnicii le-au făcut o plăcută surpriză deţinuţilor.
Am încredere în domnul Adrian Mititelu şi în jucători, fiind convins că, în cel mai scurt timp, Universitatea va reveni în elita fotbalului românesc, acolo unde trebuie să fie. Echipa este pe drumul cel bun şi mi-aş dori să încheie actualul campionat pe poziţia a şasea. Sper ca în sezonul următor să ne clasăm pe unul dintre locurile ce ne pot asigura participarea în cupele europene. Iniţiativa domnului Mititelu, care a preluat formaţia din liga secundă şi a readus-o pe prima scenă fotbalistică a ţării, este una mai mult decât lăudabilă. Mihai Panduru
Tizul brazilianului Roberto Carlos
După ce-şi va ispăşi pedeapsa, peste cinci ani, Panduru intenţionează să ia din nou calea stadionului şi speră ca prima sa dispută la care va asista să-i găsească pe juveţi în cupele europene. Interesant este că părinţii săi, buni prieteni la vremea respectivă cu o familie de spanioli, i-au trecut în certificatul de naştere, alături de Mihai, şi prenumele Roberto Carlos, fără să anticipeze naşterea, cam în aceeaşi perioadă, dar în Brazilia, a viitorului mare fotbalist ce avea să facă furori în Europa la Real Madrid.

MULTE OCAZII FĂRĂ SUCCESC
Imagine
Managerul Ştiinţei, Ovidiu Stângă, s-a declarat la sfârşitul meciului dintre “U” Cluj şi “U” Craiova, nemulţumit de prestaţia oltenilor. “Principala cauză pentru înfrângerea suferită în acest meci este oboseala acumulată în timp, am avut şi puţină neşansă, ei au avut două mari ocazii şi le-au finalizat, iar noi am avut mai multe posibilităţi de a înscrie dar nu am putut să le ducem până la final a precizat fostul jucător al Universităţii.

AU MERITAT VICTORIA
Imagine
Goalkeeperul Ştiinţei, Mircea Bornescu, a declarat într-un interviu acordat în exclusivitate site-ului ediţie.ro: “Universitatea Cluj nu a jucat mai bine, dar au înscris două goluri şi au meritat victoria. Nu ne aşteptam să avem un meci uşor, deoarece era ultima lor şansă de salvare de la retrogradare, dar nu am jucat cum jucăm noi de obicei. Bănuiesc că dacă marcam şi noi la 1-1, alta era soarta meciului, dar au făcut-o ei în a doua repriză şi au câştigat.”

MECI GREU PENTRU CĂPITANUL ŞTIINŢEI
Imagine
În urma partidei cu Universitatea Cluj, căpitanul Craiovei, Dorel Stoica, a declarat: “A fost un meci greu, am întâlnit o echipă foarte bună, arţăgoasă, care a meritat victoria. Nu ne aşteptam la această evoluţie, noi am venit să luăm puncte, dar nu am avut ambiţie şi am fost prea delăsători la multe faze.”

ORBIŢI DE LANTERNĂ
Universitatea Craiova a întrerupt la Cluj seria de şapte partide fără înfrângere. La capătul unui meci slab, Ştiinţa a trebuit să se recunoască învinsă, scor 2-0, de lanterna roşie a Ligii I, Universitatea Cluj. Goga a deschis scorul în minutul 19, acesta reluând în poartă o centrare de pe partea dreaptă, scorul final fiind stabilit de Băd (’66), după ce în prealabil, Bornescu nu a reuşit să reţină o minge lobată de Boudarene de la 40 de metri. Universitatea aşteaptă acum partida cu Oţelul, una foarte dificilă, mai ales având în vedere şi seria lungă de indisponibilităţi din tabăra alb-albastră.

“AU DAT DOUĂ GOLURI, NU ŞTIU DACĂ AU FOST MAI BUNI”
Portarul Universităţii, Mircea Bornescu, a afirmat la finalul partidei că deşi a învins, Universitatea Cluj nu a fost neapărat echipa mai bună. “Au dat două goluri, nu ştiu dacă au fost ei mai buni. Şi noi am avut ocazii, dar din păcate le-am ratat”, a spus Bornescu. Întrebat despre faza golului doi, goal-keeper-ul Ştiinţei a refuzat să comenteze, limitându-se doar să spună: “ce s-a întâmplat?”.

“DETERMINANTĂ A FOST AMBIŢIA”
Căpitanul Universităţii, Dorel Stoica, a afirmat la finalul partidei că echipa gazdă merita să câştige. “Ne aşteptam să avem un meci greu, pentru că pentru ei era ultima şansă de a se mai salva. Noi am venit la Cluj să luăm puncte. Cred că determinantă a fost ambiţia, iar nouă ne-a lipsit şi în plus am fost şi delăsători. Au meritat să câştige”, a spus Stoica.

“CEL MAI SLAB JOC”
La conferinţa de presă de după partida de la Cluj, antrenorul Ştiinţei, Nicolo Napoli, s-a arătat dezamăgit de atitudinea multora dintre elevii săi. “Nu mi-a plăcut atitudinea jucătorilor mei, un meci slab al nostru. Am luat un gol după o fază fixă, apoi am intrat în joc, dar Dina şi Costea au ratat. În repriza secundă, când toţi spuneau că jucăm mai bine, nu ne-am mai revenit. Am făcut cel mai slab joc al nostru. Nu a fost un jucător sau doi care nu mi-au plăcut, au fost mai mulţi, aşa că o sa discut cu ei în vestiar. Toţi suntem vinovaţi, dormim la fazele fixe şi nu e pentru prima dată se întâmplă. Nu pot să-i imput golul doi numai lui Bornescu dar…”, a spus Napoli.

BORNESCU, DANANAE ŞI COSTEA, SUSPENDAŢI
Pe lângă punctele pe care ar fi putut să le obţină la Cluj, Universitatea a mai pierdut în Ardeal şi numai puţin de trei dintre titularii săi. Mircea Bornescu, Florin Costea şi Ovidiu Dănănae au fost avertizaţi cu câte un cartonaş galben, fiind automat suspendaţi pentru partida cu Oţelul. “O să analizăm zilele următoare de ce au primit aceste cartonaşe galbene şi dacă se va considera că au greşit, vor fi amendaţi”, a spus Nicolo Napoli la finalul partidei.


Gazeta Sporturilor (gsp.ro)

Poezie, nu epitaf
de Alin Fornade
Clujul lui Goga nu renunţă la luptă. Speranţele "şepcilor" s-au reaprins după succesul în faţa oltenilor.
Meciul crucial pentru "şepcile roşii" a început în minutul 19, numărul de pe tricoul lui Coman şi cifrele din anul de naştere al Universităţii Cluj, 1919. Atunci, Coman a centrat şi căpitanul clujenilor, Dorin Goga, a marcat din cădere, de pe toboganul Dănănae. Goga i-a aruncat mănuşa lui Florin Costea şi le-a mulţumit apoi fanilor care refuză să accepte sentinţa.
Ca de obicei, Craiova s-a trezit după ce a fost condusă şi a ieşit la joc. Wobay i-a rupt coloana lui Dancia, dar centrarea nu a fost fructificată de Rose (26). Dina a graţiat Clujul şaizeci de secunde mai tîrziu, cînd a scăpat singur în careu şi a şutat în Merlier. Nici primele driblinguri marca Florin Costea (28), nici voleul decarului Ştiinţei (44), după o pasă de mare jucător a lui Andrei Ionescu, n-au adus golul. Goga nu i-a rămas dator, cu o cursă printre două jaloane albastre, finalizată cu o torpilă ce a survolat transversala (33) şi un şut-centrare care a aşezat balonul pe plasă (44).
Cînd Goga şi Costea se bat, Boudarene cîştigă. Francezul l-a văzut pe Bornescu ieşit şi a trimis spre poartă de la 45 de metri. Balonul a lovit încheietura barelor, a revenit în teren, şi Băd l-a învins pe figurantul Bornescu (66). "U" a întrerupt invincibilitatea Craiovei şi rîde de cei care i-au comandat necrologul.

Căţel în loc de brichetă
Alexandru Deaconu a condus ieri primul meci în Liga I după scandalul de la Rapid - Steaua, cînd a oprit jocul în minutul 73 pentru că a fost lovit în cap cu o brichetă de un suporter. La Cluj, arbitrul decorat de Băsescu cu "Meritul Sportiv Clasa a III-a" pentru curaj nu şi-a pierdut cumpătul în minutul 63, cînd un căţel a pătruns pe gazon timp de 30 de secunde. Deaconu a condus bine partida.

"Sîntem curaţi"
Suporterii Ştiinţei au luat foc după meci, asaltînd site-ul craiovamaxima.ro cu mesaje prin care îşi exprimau suspiciunea vizavi de corectitudinea cu care alb-albaştrii şi-au apărat şansele. "Aceşti aşa-zişi fani care spun că a fost blat trebuia să fi fost în tribune la Cluj, nu în faţa televizorului. Craiova a fost şi este o echipă curată şi aşa va rămîne! N-am trîntit niciodată vreun meci!", a reacţionat Ilie Balaci. (Marian Ionică)

Ştirile meciului
> Avertizaţi ieri, Costea şi Bornescu vor fi suspendaţi pentru meciul de sîmbătă, cu Oţelul.
> 300 de suporteri au plecat ieri din Piaţa "Matei Corvin" spre stadion înainte de meci, într-un marş organizat, scandînd în faţa Primăriei: "Moina e casa noastră!".
> Doboş e convins că "U" poate bate luni în Ghencea. "Ne mai trebuie şase victorii pînă la final. Prima o vom obţine cu Steaua", a spus preşedintele clujenilor.
> După golul de 2-0, între cele două galerii s-a declanşat un conflict. Gardul despărţitor a fost aproape de a ceda, dar forţele de ordine au intervenit imediat.

Imagine
Allez les bleus!
"Întâi te vor înjura. Pe urmă vor râde de tine. Apoi, te vor declara nebun. După aceea vor încerca să te compromită. Într-un târziu, vor face tot posibilul să te lichideze. Dacă scapi cu viaţă din toate acestea, vei fi un om mare." - Mahatma Gandhi

Scrie răspuns