Juveţii au uitat de fotbal în vacanţă

Comentarii pe marginea articolelor aparute in mass-media.

Moderator: grup_moderatori

Scrie răspuns
suporteru
fanatic
fanatic
Mesaje: 1877
Membru din: 15 Dec 2004, 14:53

Juveţii au uitat de fotbal în vacanţă

Mesaj de suporteru » 19 Iun 2008, 08:52


*

Juveţii au uitat de fotbal în vacanţă

Ştiinţa mai are câteva zile de pregătire la Craiova, luni urmând să plece în Germania, pentru primul cantonament. După vizita medicală şi câteva antrenamente, Nicolo Napoli a stabilit ieri că este vremea să-şi testeze elevii pentru a vedea în ce stadiu se află la capitolul pregătire fizică. Rezultatele nu l-au impresionat pe italian. „A fost un test uşor pentru a observa capacitatea fizică a jucătorilor, constând într-o probă de viteză. Am observat că majoritatea fotbaliştilor nu au făcut deloc pregătire în zilele de vacanţă. Acest lucru o să le îngreuneze misiunea pentru că vor răspunde mai greu la comenzi“, a spus Napoli.
Italianul este riguros când vine vorba de testarea potenţialului fizic al jucătorilor săi, acesta punând mare preţ pe cifrele indicate de aparatura adusă special la echipă anul trecut şi pe care alb-albaştrii, în glumă, au numit-o „radar“. Napoli a anunţat că va continua să-şi testeze jucătorii pentru a vedea progresele fiecărui fotbalist.

Beldeanu, exigent cu tricolorii

Nicolo Napoli, antrenorul principal al Ştiinţei, şi ajutoarele sale, Massimo Ferraris, Donati Quinto şi Urbano Lega, au urmărit meciurile din Grupa C împreună. Au ţinut cu „azzurrii“, iar la final s-au bucurat de calificarea Italiei în sferturi. „Îmi pare rău pentru naţionala României, însă sunt bucuros că Italia merge în sferturile de finală. Mă aşteptam ca România să facă un meci mai bun, deoarece calificarea depindea numai de ea, însă nu a reuşit acest lucru. Am urmărit ambele partide la două televizoare, iar de la scorul de 2-0 pentru Italia m-am uitat mai mult la meciul României. Costea şi Stoica puteau fi în lotul de 23. A fost însă numai decizia selecţionerului“, a dezvăluit Napoli.
Mult mai exigent a fost Aurică Beldeanu, care nu a ezitat să-i critice pe jucătorii naţionalei, dând chiar şi nume. „Când te bate o echipă care are în componenţă numai jucători de rezervă este grav. Suntem de râsul Europei! Să nu ai şut pe poartă, să nu contezi, mai ales că nici olandezii nu s-au omorât cu firea. Sunt mulţi jucători care nu meritau să îmbrace tricoul naţionalei. Tot respectul pentru Nicoliţă, Cociş, cei doi Niculae, dar nu au valoare pentru a fi la naţională, mai ales la un turneu final“, a punctat Beldeanu.

*

*

SE INAUGUREAZĂ ARENA «PETRE DESELNICU»

Astãzi (ora 18) va fi tãiatã panglica la fostul teren de zgurã, care are o înfãţişare nouã, mai aproape de aspiraţiile europene ale Ştiinţei
În urmă cu mai bine de un an, patronul alb-albaştrilor, Adrian Mititelu, afirma că va da o altă faţă Complexului “Ion Oblemenco”.

Pe fosta zgură, pe terenul II şi III va apărea o bază ultramodernă, unde se va pregăti formaţia de seniori a Universităţii, iar cea secundă, Primăvara, îşi va disputa partidele oficiale de campionat. S-a ţinut de cuvânt, iar astăzi, de la ora 18, deşi lucrările nu sunt finalizate în totalitate, ieri demarând acţiunea de punere a tribunelor, urmând apoi a se monta şi stâlpii de nocturnă, va fi inaugurată noua arenă. În semn de respect pentru fostele glorii ale echipei, oficialii Ştiinţei au denumit-o “Petre Deselnicu”, fotbalist de legendă, trecut timpuriu în nefiinţă. Evenimentul, unul care se doreşte de amploare prin numărul mare de suporteri prezenţi, va începe cu o cuvântare ţinută de fostul crainic sportiv Constantin Popescu, se va descoperi o plăcuţă comemorativă în cinstea lui Petre Deselnicu, apoi terenul va fi testat de alb-albaştri. Mai exact, pentru fani şi în cinstea “Tai-Pan-ului”, Nicolo Napoli îşi va împărţi lotul în două echipe, una urmând să joace complet în alb, iar cealaltă - în albastru. Tricourile sunt inscripţionate cu vechiul “U”, exact cum erau cele pe vremea formaţiei care avea renumele de Campioana Unei Mari Iubiri. Partida va fi arbitrată de Sebastian Colţescu, ajutat de Daniel Mitruţi şi Adrian Popescu.

Foşti colegi vor fi prezenţi

La eveniment vor participa foşti mari fotbalişti ai Ştiinţei, dar şi oficialităţi ale oraşului, care au fost invitate de conducerea clubului alb-albastru. Ex-colegi de echipă ai lui Petre Deselnicu: Ion Velea, Ţarălungă, Victor Niculescu, Mitică Marcu, Florin Oprea, dar şi din generaţia ce a urmat - Sorin Cârţu, Ion Geolgău, Mircea Irimescu, Aurică Beldeanu, Costică Donose, plus alţi jucători de renume ai Băniei. Nu au fost uitaţi nici conducătorii Universităţii din acele vremuri: Cornel Stroe, Sergiu Cătăneanu. Din păcate, la inaugurarea bazei care îi va purta numele lui Petre Deselnicu nu va fi niciun reprezentant al familiei, soţia fostului fotbalist şi fiica sa fiind în Spania.

Am fost prieteni în adevăratul sens al cuvântului, şi pe teren, şi în afara lui. M-am avut cu el ca un frate. Am trăit momente plăcute atât la Universitatea, cât şi la loturile naţionale şi universitare. Ţin minte că într-un meci de la Cluj, cu CFR (n. r. - partidă din etapa a 29-a a sezonului 1973 - 1974), Oblemenco a refuzat să bată un penalti, pentru că ratase într-un meci precedent, şi am bătut eu. Am ratat şi singurul care a venit atunci să mă încurajeze a fost Petre. Am pierdut acel joc cu 2-1, dar tot am luat campionatul până la urmă. Ion Velea
Nu poţi vorbi decât de bine despre Petre Deselnicu. A fost un om deosebit şi un adevărat coleg. E păcat că a plecat aşa de repede dintre noi. A fost şi va rămâne unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a avut Universitatea Craiova. Cu el în apărare nu aveam nicio teamă de atacanţii adverşi.Teodor Ţarălungă

*

SPIRITUL CAMPIOANEI UNEI MARI IUBIRI

Petre Deselnicu a dispãrut dintre noi acum cinci ani
Stadionul pe care Universitatea şi-a clădit gloria a luat numele celui mai reprezentativ jucător al său, intitulându-se de 12 ani, în loc de “Central”, “Ion Oblemenco”.

Lângă el a răsărit, prin efortul actualei conduceri a Ştiinţei, o arenă modernă, căreia i s-a găsit un nume potrivit. Petre Deselnicu a fost un oltean adevărat, din gena lui Amza Pellea, inteligent, hâtru, sufletist, talentat. Ca jucător a fost un stoper la care te gândeai de două ori înainte să încerci să-l depăşeşti şi ajungeai la concluzia că mai bine eviţi zona sa. A fost titular de drept în echipa care aducea primul titlu în Bănie, deşi renumele şi-l căpăta mai devreme, prin campionatul câştigat în 1973 şi subtilizat de Dinamo. Pentru olteni, componenţii Campioanei Unei Mari Iubiri sunt puşi pe acelaşi piedestal cu cei ai Craiovei Maxima, poate chiar mai veneraţi şi mai stimaţi, ţinând cont că ei au spart gheaţa, chiar dacă performanţele au fost mai puţine.

Se odihneşte la Mofleni

Petre Deselnicu s-a născut pe 23 septembrie 1946, la Mofleni, şi a fost înmormântat tot acolo. Din 1962 a jucat la CSO Craiova şi Ştiinţa Craiova, apoi la Tractorul şi Metrom Braşov. În 1965 a revenit în Bănie, unde a activat la Universitatea până în 1976, după aceea evoluând la Victoria Craiova, Electroputere, din nou Universitatea şi FCM Galaţi (1977 - 1978). Petre Deselnicu are în palmares primul titlu naţional al Ştiinţei (’73 - ’74). A evoluat în prima ligă în 246 de partide, marcând 12 goluri. A jucat de nouă ori cu Universitatea în cupele europene. După ‘90 a ocupat funcţii de conducere la Universitatea şi Electroputere, iar când a dispărut dintre noi era vicepreşedinte la clubul-fanion al Olteniei. Petre Deselnicu a decedat acum cinci ani, pe 15 iulie 2003, pe masa de operaţie a Spitalului Militar Bucureşti, după ce medicii craioveni i-au pus diagnosticul “disecţie de aortă”. Nici înainte de intervenţia chirurgicală nu l-a părăsit spiritul de glumă şi l-a întrebat pe prietenul şi fostul său coleg Ilie Balaci: “Ce faci, Ilie, ai venit să mă transferi la arabi?”. Dacă Ion Oblemenco poate fi numit simbolul Campioanei Unei Mari Iubiri, cu siguranţă Petre Deselnicu poate fi recunoscut drept spiritul acesteia. Şi prin acordarea numelui său noii arene încercăm, poate, şi păstrarea unui crâmpei din acest spirit.

Maximele marca Petre Deselnicu:

“Fotbalul e ca televizorul: mulţi se uită, puţini pricep!”
“L-am pupat pe Oblemenco de mai multe ori decât am pupat-o pe nevastă-mea, aşa de multe goluri a dat.”
“Voi, ziariştii, sunteţi ca ţiganii mei de la Mofleni. Loveşti pe unul şi plânge toata şatra.”
“Dacă nu promovează Extensivul, mă spânzur de coada calului lui Mihai Viteazu din faţa Prefecturii.”
“Pe Boc nu-l apucă paltonul ca preşedinte la Craiova!”

*

Alb-albastru pentru totdeauna!

Scrie răspuns