Nicolo Napoli vrea Universitatea în top

Comentarii pe marginea articolelor aparute in mass-media.

Moderator: grup_moderatori

Scrie răspuns
suporteru
fanatic
fanatic
Mesaje: 1610
Membru din: 15 Dec 2004, 14:53

Nicolo Napoli vrea Universitatea în top

Mesaj de suporteru » 14 Iul 2008, 08:52

GAZETA DE SUD
*

Nicolo Napoli vrea Universitatea în top

Tehnicianul italian este mulţumit de jocul Ştiinţei, formaţie pe care o vede în primele şase echipe din Liga I.

Universitatea Craiova a revenit sâmbătă în România, după un stagiu de pregătire în străinătate, în Germania şi în Olanda. Alb-albaştrii au învins cu 6-0 pe AZSV AAlten, cu 7-1 pe Turks Selection, au pierdut cu 0-2 meciurile cu Metalurg Doneţk şi Top Oss, şi au remizat, scor 0-0, cu Slaven Belupo şi Hapoel Kyriat.
Ultimul meci, cel cu israelienii, a fost şi cel mai reuşit al juveţilor, dacă ne luăm după declaraţiile lui Nicolo Napoli. Acesta a folosit următoarea echipă de start: Bornescu - Dănănae, V. Găman, Mitchell, Rose - Prepeliţă, Stoica, Dilevski - Wobay, Gângioveanu, Baird. Pe parcursul întâlnirii au mai jucat: S. Lung Jr., R. Barbu, Crăciun, Firţulescu, Bărboianu, Buşu, Dina, Ologu, M. Costea, Popescu.
Rezultatele, pe ansamblu, nu i-au mulţumit pe suporterii craioveni, care aşteptau victorii sau măcar goluri din partea echipei lor favorite şi în meciurile mai importante, nu doar în cele cu bucătarii. Ştiinţa nu este însă o specialistă a amicalelor, şi în partidele din turneele anterioare înregistrând rezultate modeste. Oricum, oficialii olteni, în frunte cu antrenorul Nicolo Napoli, au anunţat că nu pun preţ pe rezultatele din amicale şi că sunt mulţumiţi de modul în care evoluează alb-albaştrii.
„Acest ultim meci a fost unul bun. Am ratat foarte mult, ne-au scos de două ori mingea de pe linia porţii. Sunt mulţumit de băieţi şi de angajamentul lor. Per total, sunt satisfăcut de stragiile din această vară, ne-am atins obiectivele. Rămâne ca la Craiova să facem ultimele pregătiri pentru startul sezonului, pe care noi îl dorim mult mai bun decât partea a doua a campionatului trecut“, a spus Napoli, care este convins că Ştiinţa poate reuşi o clasare în primele şase echipe din Liga I la finalul sezonului care urmează.

Florin Costea, interzis la jocuri

Vedeta Universităţii, Florin Costea, nu a evoluat nici un minut în turneul din Germania şi Olanda, medicul şi tehnicienii echipei hotărând să nu rişte nimic în ceea ce-l priveşte pe atacantul oltean. Accidentat la genunchi în meciul demonstrativ de pe 19 iunie, Costea a fost nevoit să urmeze un program de recuperare care l-a ţinut departe de echipă la amicale, oficialii olteni preferând să-l aibă apt la meciurile din ţară, dar, mai ales, la cele din debutul sezonului.
Antrenorul Nicolo Napoli este convins că, dacă Florin s-ar fi aflat în teren, Ştiinţa ar fi marcat mai multe goluri, dar este sigur că golurile vor veni odată cu revenirea lui Wobay şi Costea în echipă. „Nu am înscris nici un gol în ultimele confruntări, dar nu îmi fac probleme în această privinţă, pentru că, după ce vor ajunge Wobay şi Costea, doi dintre oamenii noştri de atac, la acelaşi nivel fizic cu ceilalţi coechipieri, alta va fi situaţia. Cu ei, sută la sută, echipa va marca din nou multe goluri“, a comentat Napoli.
În plus, doctorul Claudiu Stamatescu a dat asigurări că Florin Costea va fi pe teren în următoarele meciuri. „Chiar dacă nu a jucat deloc, Florin Costea se antrenează normal de cinci zile. Mai are la dispoziţie două amicale până la startul sezonului, cel de la Buzău şi cel cu Jiul. Nu-mi fac griji, e timp suficient, Costea va fi sută la sută pregătit pentru a juca în prima etapă“, a declarat Stamatescu.

Găman şi Gângioveanu, titulari

Din Olanda, Nicolo Napoli a plecat în Italia, împreună cu ajutoarele sale, preparatorul fizic Donato Quinto şi antrenorul cu portarii Massimo Ferraris.
Jucătorii au primit liber de sâmbătă până astăzi, iar după-amiază se vor reuni la cantonamentul din Lunca Jiului, pentru a-şi relua pregătirile.
Universitatea va intra în linie dreaptă cu antrenamentele, în această săptămână urmând să susţină încă două teste de verificare. Primul, miercuri, cu Gloria Buzău, în deplasare, iar ultimul, sâmbătă, cu Jiul Petroşani, pe stadionul „Extensiv“. Aceste două amicale vor fi decisive pentru stabilirea echipei cu care Nicolo Napoli va aborda startul campionatului.
În mare, formula de bază nu a suferit modificări faţă de cea care a terminat campionatul. Singurele noutăţi sunt Valerică Găman, care va face cuplu în centrul apărării cu Mitchell, Dorel Stoica urmând să joace închizător, şi Gângioveanu, care şi-a câştigat prin joc locul de titular.
De altfel, Cosmin Gângioveanu a fost convocat de selecţionerul Emil Săndoi la echipa naţională de tineret, urmând să joace în amicalul cu Italia, de pe 22 iulie.

*

Ştiinţa, şase decenii de fotbal

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la înfiinţarea clubului sportiv studenţesc din Craiova, denumirea de Universitatea fiind adoptată abia în 1966.

Actul de naştere al clubului sportiv universitar din Cetatea Băniei datează din toamna lui 1948, an în care s-a înfiinţat prima echipă universitară de fotbal în cadrul asociaţiei sportive studenţeşti UNSR Craiova, apărută ca urmare a întemeierii Institutului Agronomic, prima instituţie universitară din Oltenia.
În anul următor, 1949, se schimbă denumirea echipei din UNSR în Clubul Sportiv Universitar Craiova (CSU), formaţia studenţească participând în campionatul judeţean. În 1953 îşi schimbă din nou denumirea, în Ştiinţa, nume pe care fanii îl scandează şi astăzi, iar în 1954 echipa studenţească a promovat în campionatul republican de categoria B, alături de altă formaţie din Bănie, Locomotiva.
După doar un an competiţional în B, Ştiinţa retrogradează în C, repromovarea în B fiind reuşită în 1958 şi decisă la golaveraj. Pentru o scurtă perioadă, iarăşi s-a schimbat denumirea, din Ştiinţa în Clubul Sportiv Orăşenesc Craiova (CSO), în 1962, dar în 1963 s-a revenit la vechea titulatură de Ştiinţa.
Anul 1964 marchează promovarea în elita fotbalului nostru, antrenori fiind Nicolae Oţeleanu (tur) şi Nicolae Oţeleanu - Aurel Preda (retur). În 1966, Ştiinţa devine Universitatea, denumire pe care echipa o poartă şi în prezent. În ediţia din 1966/1967, tunarul din Bănie, Ion Oblemenco, devine golgheterul campionatului din România, după ce timp de trei ani a făcut tuşa la Rapid (1963-1966)!
Primul trofeu în vitrina clubului alb-albastru a fost adus de echipa de tineret, care a câştigat campionatul în 1969 (antrenor Constantin Oţet).
În toamna anului 1970, Universitatea participă pentru prima oară în cupele europene, obţinând şi prima victorie oficială în competiţie - în Cupa Oraşelor Târguri (2-1 cu Pecsi Dozsa, la Craiova).

La zece ani de la promovare, primul titlu de campioană

După ce, în campionatul 1972/1973, oltenii pierd în ultima etapă titlul, în 1974, după zece ani de la promovare, alb-albaştrii, sub conducerea cuplului de antrenori Constantin Cernăianu - Constantin Oţet, îşi trec în cont primul titlu de campioană, iar formaţia de tineret pe cel de-al doilea. Din acest moment, Universitatea a devenit una dintre formaţiile de prim-plan din fotbalulul românesc. Spectatorii au iubit-o, iar Oblemenco a devenit idolul Olteniei, şi nu numai, câştigând patru titluri de golgheter al României (1967, 1970, 1972, 1973), dar selecţionerii vremii, în frunte cu craioveanul Angelo Niculescu, nu l-au convocat în nici un meci oficial al naţionalei!
După ce tineretul Ştiinţei mai ia un titlu în 1976, în 1977 echipa mare a oltenilor câştigă prima Cupă a României, într-o finală în care Balaci şi ceilalţi înving, în Bucureşti, pe deţinătoarea trofeului, Steaua, cu 2-1 (goluri: Balaci, Cîrţu/Florin Marin). Peste un an, în 1978, oltenii, cu antrenorii C. Deliu - S. Stănescu (tur) şi I. Oană - C. Deliu (retur), recidivează, cucerind a doua Cupă a României (3-1 cu Olimpia Satu Mare), dar cel mai dificil meci al oltenilor către finala din 1978 a fost cel cu Dinamo, din sferturi, 3-2 după prelungiri. 1979 - echipa de tineret obţine cel de-al patrulea titlu de campioană.
Din 1980 începe asaltul Universităţii asupra granzilor din Bucureşti, ceea ce aduce Craiovei două titluri naţionale (1980, 1981), două Cupe ale României (1981, 1983), dar şi multă invidie şi duşmănie din partea echipelor departamentale din Capitală (Dinamo, Steaua).
Primul event din istoria Ştiinţei este obţinut în 1981, echipa fiind pregătită de cel care a fost tunarul oltenilor, Ion Oblemenco.

„Craiova Maxima“, distrusă de Dinamo şi Steaua

În aceşti ani de glorie, „Craiova Maxima“, cum a fost denumită formaţia oltenilor din acea perioadă, alcătuită de mentorul Corneliu Stroe, face furori şi în cupele europene, stabilind două premiere pentru fotbalul românesc la acea dată: calificarea în sferturile de finală ale Cupei Campionilor europeni (1981/1982, cu Ion Oblemenco principal) şi în semifinalele Cupei UEFA (1982/1983, cu Tică Oţet principal). Capitala reuşeşte să destrame „Craiova Maxima“, Valentin Ceauşescu susţine că Dinamo a distrus Craiova, iar Mircea Lucescu pretinde că Steaua a distrus Universitatea. Amândoi au dreptate!
Oricum, de atunci şi până în 1991, Ştiinţa nu a mai reuşit să câştige nici un campionat şi nici o cupă, doar formaţia de tineret şi-a trecut în palmares două titluri naţionale (1983, 1984), iar juniorii - unul în 1989.
După evenimentele din decembrie 1989, Universitatea a revenit în prim-planul fotbalului românesc, iar în 1991 a cucerit toate cele patru trofee, respectiv eventul campionat-cupă cu echipa mare, titlul la tineret şi juniori. Este meritul antrenorului principal Sorin Cîrţu şi a colaboratorilor săi, cât şi al managementului profesionist al preşedintelui Marcel Popescu, secondat de unul dintre simbolurile Ştiinţei, Petre Deselnicu.
Craiova a mai câştigat o Cupă a României în 1993, dar de atunci nici un alt trofeu nu a mai poposit în vitrina clubului alb-albstru. Titlurile obţinute de echipele de juniori (1995) şi tineret (1997) nu au nici o relevanţă în ceea ce priveşte performanţele echipei mari. Umilinţa a fost în 2005, când Ştiinţa a retrogradat, iar după revenire, din 2006 încoace, luptă doar pentru menţinerea în prima ligă.

*
EDITIE.RO
*

NAPOLI: «OBIECTIVUL E SĂ JUCĂM FOTBAL»

Tehnicianul italian spune că Universitatea va şi marca odată cu revenirea lui Wobay şi Costea
Ştiinţa a încheiat ciclul de pregătire din această vară. Aproape trei săptămâni a stat Universitatea pe meleaguri străine, timp în care Nicolo Napoli şi Urbano Lega i-au cravaşat serios pe alb-albaştri. Antrenamente dure, care să îi fortifice pentru bătăliile din noul sezon, partide amicale, în care să observe acumulările, dar să-şi facă şi idee despre ce trebuie să joace Ştiinţa au fost incluse în meniul zilnic al oltenilor. La finalul celor două cantonamente, tehnicianul italian a tras linie, iar concluziile sunt fericite, cel puţin aşa anunţă acesta.

Reporter: Domnule Nicolo Napoli, a mai trecut peste echipă un stagiu de pregătire sub comanda dumneavoastră. Care ar fi concluziile?
Nicolo Napoli: Sunt mulţumit de băieţi şi de angajamentul lor. Per total, sunt satisfăcut de stagiile din aceasta vară, ne-am atins obiectivele. Acum rămâne ca la Craiova să facem ultimele pregătiri pentru startul sezonului. Unul pe care noi îl dorim să fie mult mai bun decât partea a doua a campionatului trecut.

Ultima reprezentaţie în străinătate a însemnat un nou joc fără gol pentru Ştiinţa.
Acest ultim meci a fost unul bun. Am ratat foarte mult, ne-au scos de două ori mingea de pe linia porţii, dar nu sunt îngrijorat. Aşa este, nu am înscris de patru partide, dar nu îmi fac probleme în această privinţă, pentru că, după ce vor ajunge Wobay şi Costea, doi dintre oamenii noştri de atac, la acelaşi nivel fizic cu ceilalţi coechipieri, alta va fi situaţia. Ei au pierdut din diferite motive aproape toată pregătirea, dar sunt tineri, au dorinţă şi recuperează repede. Cu ei sută la sută echipa va marca din nou multe goluri.

«Per ansamblu, a fost bine tot ce am făcut»

În ceea ce îi priveşte pe tinerii veniţi în lot, răspund bine, care ar fi dezamăgirile?
Sunt foarte mulţumit de cum au răspuns toţi băieţii la solicitările mele în aceste două stagii. Mai avem două săptămâni până începe campionatul, timp suficient să punem totul la punct. Nu am avut nicio decepţie, totul este OK, chiar dacă unii jucători au resimţit această pregătire. Sunt băieţi tineri, unii dintre ei la primul cantonament de acest fel, au acuzat oboseală, dar se integrează. Per ansamblu, a fost bine tot ce am făcut.

Băieţii vorbesc despre o clasare în primele şase echipe, dumneavoastră ce părere aveţi?
Trebuie să credem în forţele noastre. E bine că elevii mei gândesc aşa. Putem termina în primele şase locuri, chiar dacă obiectivul nostru este să jucăm fotbal şi să câştigăm cât mai multe puncte. Vrem să obţinem de la fiecare meci maximul de punctaj.

Massimo Ferraris: «Avem portari de valoare»

Adus în această vară de la juniorii lui Juventus Torino, antrenorul cu portarii, Massimo Ferraris, a afirmat că Ştiinţa se poate baza pe goalkeeperii săi: “Mai am nevoie de timp să mă adaptez cu fotbalul din România, să cunosc cum trebuie acest campionat. Totuşi, pot spune că sunt portari de valoare. La Craiova avem trei goalkeeperi, băieţi buni, ambiţioşi. Sigur, există loc de îmbunătăţiri, dar în timp se rezolvă.” În ceea ce priveşte contactul său cu Universitatea, italianul a precizat: “Aveam nevoie de o schimbare după nouă ani la Juventus. Este o provocare pentru mine.”

*

ALERGÂND SPRE PERFORMANŢĂ

Universitatea a încheiat cele douã stagii de pregãtire şi aşteaptã startul de sezon
Alb-albaştrii au terminat sâmbătă seară cele mai grele trei săptămâni din această vară. Timp de 20 de zile, oltenii au transpirat din greu în Germania, la Goch, apoi în pădurile olandeze de la Hoenderloo, Nicolo Napoli şi preparatorul fizic, Urbano Lega, având stabilit în toată această perioadă un program draconic.

Aproximativ 30 de antrenamente, majoritatea cu un caracter fizic, zeci de kilometri alergaţi, şase meciuri de verificare, toate şi-au făcut loc în programul jucătorilor. “A fost greu, dar a meritat. Pregătirea fizică a fost foarte importantă acum, deoarece corpul uman e ca o maşină pe care trebuie să ştii cum să o manevrezi pentru a o face să funcţioneze aşa cum trebuie. Băieţii s-au antrenat bine şi cred că vor demonstra acest lucru în campionat”, a declarat Urbano Lega, omul responsabil cu pregătirea fizică la Universitatea.

Teste utile

Ştiinţa a disputat în cele două cantonamente şi şase partide amicale, două în Germania şi patru în Olanda. Primele două oponente, modestele formaţii AZSV Aalten şi Turks Selection, au plecat acasă cu sacul plin de goluri, Universitatea câştigând cu 6-0, respectiv 7-1. Odată ajunşi în Olanda, adversarii oltenilor au fost din ce în ce mai dificili. Au venit mai întâi două înfrângeri identice, 0-2 cu Metalurg Doneţk şi TOP Oss, apoi două remize identice,0-0, cu Slaven Belupo şi Hapoel Ironi Kiryat Shmona. Dacă în primele două meciuri din Olanda elevii lui Napoli abia au stat în ghete, din cauza antrenamentelor fizice dure de dinaintea partidelor, ultimele două au adus schimbarea la faţă a Ştiinţei. Imediat cum italianul a mai slăbit ritmul şedinţelor de pregătire, jocul oltenilor s-a transformat, acesta redevenind unul în viteză, ofensiv, aşa cum a fost cel din ultima parte a sezonului trecut.


A fost greu, dar a meritat. Pregătirea fizică a fost foarte importantă acum, deoarece corpul uman e ca o maşină pe care trebuie să ştii cum să o manevrezi pentru a o face să funcţioneze aşa cum trebuie. Băieţii s-au antrenat bine şi cred că vor demonstra acest lucru în campionat. Urbano Lega
Perioada ultimelor retuşuri

Nicolo Napoli mai are acum două săptămâni la dispoziţie şi două partide amicale, cu Gloria Buzău şi Jiul Petroşani, pentru a pune la punct ultimele detalii şi pentru a reuşi să-şi aducă jucătorii în formă maximă. Italianul îşi va definitiva în această perioadă şi primul 11 cu care va porni la drum în noul sezon.
Plusuri:

- alb-albaştrii au avut parte de cele mai bune condiţii de pregătire în cele două cantonamente ale verii
- Nicolo Napoli a reuşit în cele 20 de zile de antrenamente să-şi ducă elevii la nivelul de pregătire fizică dorit
- Universitatea a mai câştigat câţiva tineri de perspectivă, care au avut şansa să facă prima pregătire adevărată din cariera lor, una care le va fi foarte utilă în momentul în care Ştiinţa va avea nevoie de ei
- Niciunul dintre jucători nu a suferit vreo accidentare serioasă în această perioadă
Minusuri:

- cel mai în formă jucător al Universităţii în sezonul trecut, Florin Costea, a ratat toate cele şase meciuri amicale şi aproape toată pregătirea din această vară din cauza accidentării la genunchiul stâng. Costea s-a antrenat mai tot timpul separat şi va trebui să tragă tare până la startul sezonului pentru a ajunge la forma coechipierilor săi.

*

ŞTIINŢA NU MAI ARE ACCIDENTAŢI!

Dacă la reluarea pregătirilor pentru sezonul 2008 - 2009 Universitatea pleca la treabă cu câţiva jucători indisponibili, cum este cazul accidentării australianului Michael Baird sau absentul motivat Julius Wobay, convocat la naţionala ţării sale, iar pe parcurs, în cele două cantonamente desfăşurate pe tărâmuri străine, alte câteva probleme apărute în urma antrenamentelor grele sau cazul lui Florin Costea, care a pierdut o bună parte din pregătire din cauza unei accidentări, se pare că mâine tehnicienii Ştiinţei se vor bucura de o reîntregire a echipei.

Doctorul formaţiei alb-albastre, Claudiu Stamatescu, a anunţat că ultimii care au pus ceva probleme au fost Ovidiu Stoianof şi Radu Barbu, însă nu a fost nimic grav, iar mâine, la antrenamentul de după-amiază, Universitatea Craiova va fi în efectiv complet. “Ultimii care au avut ceva probleme au fost Ovidiu Stoianof, care a acuzat dureri la spate, dar mâine va fi apt. Radu Barbu a avut o contuzie la genunchi, însă a jucat în ultimul amical al Ştiinţei în Olanda, deci şi-a revenit”, a declarat Stamatescu.

*
CUVANTUL LIBERTATII
*

CHEMAT LA TINERET

Abia revenit în ţară din cantonament cu Universitatea Craiova, Cosmin Gângioveanu va pleca în Italia unde va susţine un amical cu naţionala de tineret a României.

Sâmbătă seara, Universitatea Craiova a revenit din cantonamentul din Olanda. Aflat în lotul care a efectuat stagiul de pregătire, Cosmin Gângioveanu a primit o veste bună, fiind convocat la naţionala de tineret a României pentru amicalul de săptămâna viitoare cu Italia. ”Îl voi chema pe Cosmin Gângioveanu pentru amical din Italia, de pe data de 22 iulie. Deocamdată, este singurul de la Universitatea Craiova pe care voi conta în cele trei meciuri rămase din preliminariile Campionatului European de anul viitor, iar după ce vom schimba generaţia, avem în vedere foarte mulţi, circa opt sau nouă la număr de la Ştiinţa. Gângioveanu este un fotbalist care ne va fi de mare ajutor, deoarece este posibilul înlocuitor pentru Ciprian Deac pe partea stângă, acesta din urmă fiind suspendat”, a confirmat Emil Săndoi, selecţionerul reprezentative de tineret a României.

Ionescu, liber şi în ţară

Pentru că nu vrea în ruptul capului să mai semneze încă un act cu Universitatea Craiova, Andrei Ionescu este liber să plece chiar şi la o echipă din ţară. Dezvăluirea a făcut-o chiar finanţatorul Adrian Mititelu, deşi managerul general Ovidiu Stîngă spune că nu a apărut nicio noutate în legătură cu micuţul mijlocaş al Ştiinţei. "Atâta timp cât în conturile clubului vor intra banii ceruţi de noi, adică 2 milioane de euro, Andrei Ionescu poate să plece la orice echipă vrea el, inclusiv la una din Bucureşti", a afirmat preşedintele executiv al clubului. “Deocamdată, nici o noutate în cazul lui Andrei Ionescu. Probabil că în aceste zile se vor afla mai multe detalii, pe care le vom anunţa oficial", a opinat Ovidiu Stîngă.

Fără griji pentru Costea

Cu toate că nu a intrat în meciurile amicale din Olanda şi Germania, Florin Costea va putea fi folosit încă din prima etapă a noii ediţii de campionat, când Universitatea Craiova va primi vizita Politehnicii Iaşi. "Chiar dacă nu a jucat deloc, Florin Costea se antrenează normal de cinci zile. Mai are la dispoziţie două amicale până la startul sezonului, cel cu Gloria Buzău şi cel cu Jiul Petroşani. Nu-mi fac griji, e timp suficient, Florin Costea va fi sută la sută pregătit pentru a intra încă din prima etapă", a declarat Claudiu Stamatescu, medicul Ştiinţei.


Alb-albastru pentru totdeauna!

Scrie răspuns