Ignoranta sau prostie ?

Comentarii pe marginea articolelor aparute in mass-media.

Moderator: grup_moderatori

Închis
DoRyN

Ignoranta sau prostie ?

Mesaj de DoRyN » 04 Dec 2014, 17:48

“Universitatea Craiova” este o stare de spirit, un fenomen ce a crescut de-a lungul timpului cu ajutorul conducătorilor, jucătorilor şi a suporterilor, este moștenirea unor generații, nu este un obiect ce poate fi “securizat” şi ţinut în sertar. Nu credem că pasiunea a sute de mii de oameni poate fi ţinută captivă într-un teanc de acte (şi acelea discutabile).

Dacă e să judecăm SENTIMENTAL, defuncta Fotbal Club U Craiova a fost continuatoarea Clubului Sportiv din 1991, deoarece nu putem să fim ipocriţi şi să zicem că nu am ţinut cu această echipă până în 2011, dar dacă e să judecăm JURIDIC, aşa cum îi place domnului Mititelu cât şi presei, aceasta nu avea nici o legătură cu "Campioana unei mari iubiri" sau cu "CRAIOVA-MAXIMA".

Având în vedere că mass-media pune accent pe aspectul juridic (anul înfințării, C.I.S.-ul, numele societăţii cât şi palmaresul/patrimoniul) în ceea ce priveşte CS Universitatea Craiova, dorim să lămurim istoria societăţilor comerciale şi a palmaresului ale clubului “continuator” FC U Craiova.

Din ORDINUL 4162 DIN 22.01.1991 rezultă faptul că la data de 1 februarie 1991 se ÎNFIINŢEAZĂ Fotbal Club Universitatea Craiova în timp ce secţia de fotbal a clubului sportiv îşi ÎNCETEAZĂ activitatea, adică se ÎNCHIDE, nu se SEPARĂ sau se REORGANIZEAZĂ. Practic, înseamnă că vorbim despre o echipă nouă, ce îşi are certificatul de naştere din 1991, asta dacă e să mergem pe concepţia celor care contestă actuala echipă CS Universitatea Craiova spunând că s-a înfiinţat în 2013.

Imagine

În momentul acesta ar fi trebuit să încheiem discuţia, dar o vom continua din considerentul ca echipa înfiinţată în 1991 se subordona instituţiei de învăţământ precum şi clubul sportiv rămas fără secţie de fotbal.
Imagine

Unii vor zice că noua echipă a preluat de la cea veche tot ce ţine de palmares/patrimoniu, numai că în PROTOCOLUL DIN 27 NOIEMBRIE 1990 încheiat între Universitatea din Craiova și CS Universitatea Craiova, exista un paragraf lămuritor:

Pe baza execuţiei financiar-contabile la data de 31 decembrie 1990 se vor transmite activul şi pasivul aferent, de la Clubul Sportiv Universitatea Craiova, la secţia de fotbal care va conduce evidenta contabila proprie raportându-se prin bilanţ şi dare de seamă contabilă.”

Activele şi pasivele se referă la situaţia economică, nu la palmares, brand etc. Acest lucru poate fi verificat foarte uşor cu ajutorul documentului numit PROTOCOL prezentat de Adrian Mititelu pe data de 16.07.2013, în care se observă foarte clar că este vorba numai despre situaţia financiară.

Probabil că mulţi îşi pun întrebarea: CINE DEŢINEA ATUNCI PALMARESUL/PATRIMONIUL?. Răspunsul e destul de simplu: instituţia de învăţământ “Universitatea din Craiova”.

Mai sus, am arătat o captură prin care şi clubul sportiv şi noua echipă de fotbal se subordonau administrativ şi organizatoric unităţii de învăţământ. Asta înseamnă că Universitatea controla şi superviza ce se petrecea la echipă, deoarece aceasta aparţinea ei. În concluzie, ei controlau tot ce ţinea de imaginea echipei (palmares, brand etc.) pentru că era şi imaginea instituţiei în joc şi trebuiau să aibă grijă de ea.

Într-unul din comunicatele emise de A.Mititelu, am regăsit fraza: “În concluzie, FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA a aparţinut Universităţii din Craiova până în anul 1994, când a fost privatizată şi a fost transformată în ASOCIAŢIA FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CRAIOVA” afirmație complet eronată. ASFC Universitatea Craiova a fost o asociaţie nou înfiinţată, fără nici o legătură cu echipa din 1991, neexistând o transformare sau vreo reorganizare a unei entități anterioare. Acest lucru poate fi verificat din nou foarte uşor, cu ajutorul actelor făcute publice de A.Mititelu pe data de 06.09.2013. Asociaţia a fost înfiinţată de 21 de persoane printre care se numărau jucători, antrenori şi personal administrativ şi în nici unul din documentele prezentate de Mititelu nu este menţionată echipa din 1991, deci nu există o legătură între acest ASFC (ÎNFIINŢAT ÎN 1994) şi echipa din 1991 ce a aparţinut de Universitatea din Craiova.

Pentru cei care zic că palmaresul/patrimoniul nu este ceva palpabil, că nu este un bun distinct, aş vrea să vă prezentăm cazul Steaua Bucureşti:

Pe 9 aprilie 1998 s-a născut FC Steaua – prin desprinderea fostei Secţii de Fotbal din Clubul Sportiv – Viorel Păunescu fiind ales Preşedinte al Consiliului Director.

Mai clar, transformată din CS Steaua, s-a născut AŞ FC Steaua (Organizaţie Non-Profit), aceasta urmând a avea – prin statut – următorul mod de existenţa: noua organizaţie va ÎMPRUMUTA de la MApN palmaresul (culorile, emblema, etc), urmând a da raporturi anuale privind situaţia financiară a clubului celor de la Ministerul Apărării.

MApN se alinia, astfel, la normele europene privind cluburile departamentale, dar, în acelaşi timp, păstra controlul asupra clubului, prin posesia neîntreruptă asupra celor mai importante elemente care nu doar formează, dar chiar sunt Steaua: cele nepatrimoniale (palmares, istorie, culori, embleme) şi cele patrimoniale (baza Ghencea).
Restul articolului îl găsiţi accesând acest link

Ce concluzie tragem din cazul Steaua? Faptul că Păunescu şi toţi cei care au urmat, inclusiv A.Mititelu ar fi trebuit să aibă un asemenea acord din partea Universităţii din Craiova.

Sunt sigur că pe unii tot nu am reuşit să-i convingem în ceea ce priveşte palmaresul şi probabil ne-ar zice că palmaresul se vinde odată cu societatea care administrează clubul. Păi în acest caz, dacă eu mâine mă duc şi cumpăr societatea şi clubul de la Adrian Mititelu, ce fac mai departe? Pentru că stema şi culorile sunt înregistrate de acesta la OSIM pe numele copiilor săi. Înseamnă că eu am cumpărat un club fără identitate. Dacă achiziţionezi societatea/clubul, nu ai cumpărat automat şi brand-ul. Acum mă voi adresa celor care consideră că palmaresul/patrimoniul = continuitatea societăţii comerciale. Dacă este aşa, atunci cum se explică faptul că societatea ASFC Universitatea Craiova din 1994 (CUI 6125321) a fost radiată prin dizolvare în 21 octombrie 2011 iar societatea echipei din 1991 (CUI 4710671) a fost radiată prin dizolvare în 24 mai 2002. Adică societatea (cea din 1991) despre care A.Mititelu ne-a zis că s-a privatizat/reorganizat, a funcţionat în paralel cu ASFC Universitatea Craiova (societatea în care s-a transformat) timp de 9 ani. Iar ASFC, a cărui continuator pretinde A.Mititelu că este, a funcţionat în paralel cu actuala societate FC U CRAIOVA (CUI 14725165) timp de 10 ani.

Imagine
Imagine
Imagine

În ceea ce priveşte denumirea echipei, nu putem să înţelegem de ce tocmai acum, şi de ce numai în cazul CS Universitatea Craiova a început şi presa să ţină cont de certificate de identitate sportivă şi de denumirea societăţii comerciale care apare pe site-ul Federaţiei Romane de Fotbal.

CAZUL CS Universitatea Craiova

CLUBUL SPORTIV U CRAIOVA SA (CUI - 31918212 societate înfiinţată de investitorii Adrian Andrici şi Laviniu Beze) se află într-o relaţie de asociere cu CLUBUL SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA (CUI - 7808985), ce îl are ca director pe Pavel Badea şi are în componență secţii sportive precum: baschet, handbal, volei etc. Acesta este un club de drept public ce aparţine de Ministerul Educaţiei şi care se regăseşte în lista cu entităţile sportive din judeţul Dolj, postată pe site-ul Ministerului Tineretului şi Sportului).

Ca să fim mai expliciţi, CLUBUL SPORTIV UNIVERSITATEA CRAIOVA fiind club de drept public nu poate să participe în competiţiile de fotbal profesionist, din această cauză a apărut asocierea cu CLUBUL SPORTIV U CRAIOVA SA - entitate ce poate fără probleme să participe în competiţiile de fotbal profesionist. CSUC s-a asociat cu această societate comercială, căreia i-a dat spre folosinţă tot ce ţine de imaginea clublui: NUME, stemă, culori, practic întreaga identitate sportivă a CSUC.

Unele persoane probabil vor zice: “Dar de ce se numeşte CS U Craiova şi nu CS Universitatea Craiova”. Existând deja o societatea comercială cu numele de CS Universitatea Craiova (clubul de drept public), este imposibil să mai existe încă una cu acelaşi nume, din acest motiv şi abrevierea.

CAZUL FC U Craiova

Adrian Mititelu nu ratează ocazia de a ameninţa cu judecată oameni care îndrăznesc să catalogheze CS U Craiova drept Universitatea Craiova, el fiind de părere că numai echipele lui sunt îndreptățite să poarte numele de Universitatea Craiova, ceea ce este de-a dreptul amuzant după ce o să citiţi ce urmează.
Până în 2004, toate societăţile pe care a fost plimbată echipa Universitatea Craiova, conţineau în titulatura acestora, denumirea de Universitatea. În 27 august 2004, Guvernul României a modificat legea 26/1990 printr-o ordonanţă guvernamentală ce modifica articolul 39.

Art 39 alin 2 din legea 26/1990 spune:
(2) Se interzice înscrierea unei firme care conţine cuvintele sau sintagmele„academic-ştiinţific, academie, universitate, universitar, şcoală, şcolar“ şi/sau derivatele acestora.“

Din acest moment, toate societăţile prin care a trecut echipa de fotbal, nu au conţinut sintagma UNIVERSITATEA CRAIOVA, iar exemple sunt următoarele societăţi: SC ŞTIINŢA U CRAIOVA SA (schimbare denumire - 18.10.2004); SC UNIV ŞTIINŢA FOTBAL CRAIOVA SA (17.06.2005); SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA (13.04.2006)
Fiind un expert în inginerii financiare, Mititelu s-a folosit de o găselniţă nesesizată de cei de la FRF şi LPF (sau poate a fost sesizată dar în acele vremuri, Mititelu era prieten cu şefii fotbalului românesc) decât foarte târziu. Chiar dacă societatea se numea SC FOTBAL CLUB U CRAIOVA SA (CUI - 14725165), Mititelu prezenta echipa drept SC FC UNIVERSITATEA CRAIOVA SA. Societatea nu avea în denumire cuvântul Universitatea, însă susţinea că reprezenta clubul Universitatea Craiova. Din punct de vedere legal, acest lucru e imposibil, clubul nefiind o entitate distinctă în cadrul societăţii comerciale. Ca să vă dăm un exemplu, societatea comercială a Universităţii Cluj se numeşte FOTBAL CLUB UNIVERSITATEA CLUJ S.A. (CUI - 16641400). Numele societăţii lui Adrian Mititelu nu avea cuvântul UNIVERSITATEA în denumire. Probabil că cei din Cluj au obţinut aprobare de la instituţia de învăţământ să folosească numele, nu acelaşi lucru putem să-l spunem şi despre Adrian Mititelu.

Ca să scape de această problemă, Adrian Mititelu i-a transmis ministrului tineretului şi sportului Nicolae Banicioiu o listă cu şapte modificări la legea sportului care ar ajuta fotbalul românesc. Propunerea numărul patru suna în felul următor:
4. Introducerea unei prevederi în noua lege a sportului, în care să se stabilească faptul că, faţă de Legea 26/1990 (respectiv modificarea survenită la art 39, prin OG nr. 72/2004) cluburile sportive se derogă de la interdicţia pe care o au societăţile comerciale pe acţiuni, de a folosi nume de genul "ştiinţific", "academie", "academic", "universitate", "universitar", "şcoală", "şcolar" sau derivatele acestora.

Dacă ministerul ar fi aprobat această modificare, Mititelu ar fi putut să scape de problema care îl măcina din 2004.

În concluzie, clubul lui Adrian Mititelu se numea FOTBAL CLUB U CRAIOVA.
Art 39 alin 4 din legea 26/1990 spune:
(4) Înscrierea unei firme care conţine cuvinte sau sintagme caracteristice autorităţilor şi instituţiilor publice locale se realizează numai cu acordul prefectului judeţului, respectiv al municipiului Bucureşti, în circumscripţia teritorială în care solicitantul şi-a stabilit sediul social.

Suntem curioşi de ce jurnaliştii nu foloseau numele de ŞTIINŢA U CRAIOVA sau UNIV ŞTIINŢA FOTBAL CRAIOVA în 2004-2005.

Ca să continuăm cu erorile din presa referitoare la CS Universitatea Craiova (deşi actele prezentate de primărie ar fi trebuit să fie de ajuns), ajungem la subiectul “surse de finanţare”. Anumiţi jurnalişti invocă faptul că această echipă este finanţată din bani publici (ai primăriei, ai cetăţenilor) şi mai grav decât atât, Televiziunea Română (instituţie publică), sponsorizează cu bani publici o echipă finanţată cu bani publici. Domnilor jurnalişti, la CSUC este vorba de o asociere între Primăria oraşului Craiova, Clubul Sportiv Universitatea Craiova şi societatea comercială Club Sportiv U Craiova. Municipalitatea pune la dispoziţie baza logistică (stadion şi cantonament), Clubul sportiv pune la dispoziţie identitatea sportivă (nume, steme, culori etc.) iar societatea comercială pune la dispoziţie sursa de finanţare (bani). La acest link veţi găsi şi contractul de asociere dintre cele trei entităţi, cu menţiunea că SC Blue Lions Capital SA din acte şi-a schimbat denumirea în SC Club Sportiv U Craiova SA cum puteţi vedea în captura următoare:

Imagine

Probabil unii vor zice că punerea la dispoziţie a stadionului înseamnă sponsorizare, numai că baza sportivă nu revine gratis societăţii Club Sportiv U Craiova, aceasta plătind 10% din banii de bilete şi abonamente pentru fiecare meci disputat pe Ion Oblemenco către municipalitate şi 5% către Club Sportiv Universitatea Craiova.

Reapariția CS Universitatea Craiova în fotbalul românesc după o pauză lungă a învolburat apele tulburi ale sportului rege craiovean. Aripa dură a Fotbal Club U Craiova SA – proprietarul/creditorul Adrian Mititelu, familia sa, anturajul său, cei din Peluza Sud etc. – au pornit un război dur al jignirilor, urletelor de junglă și al acuzelor. Într-o atmosferă demnă de anii ‘50 – cine nu-i cu noi e împotriva noastră – care ilustrează capacitățile intelectuale de peșteră ale lui Adrian Mititelu, toți cei care îmbrățișează proiectul C.S. sunt gratulați cu epitete violente de genul “trădători, prostituate, curve politice”.

A întoarce spatele unui tiran și impostor, a-ți căuta un drum care, cel puțin, poate oferi șansa de a exista fără procesomanul analfabet e catalogată “trădare”?

Dar nu cumva acceptarea complice a spiritului terfelit e adevărata trădare?

Până la urmă e o chestie de conștiință. Unii vor cădea în plasa discursului delirant, manipulator și mincinos al lui Mititelu – alții își vor căuta demnitatea alături de oameni care se pare că o au. Nimeni nu garantează reușita – dar poate că suntem datori cel puțin să încercăm să reconstruim ceea ce clovnii triști au dărâmat vreme de aproape 20 de ani. Iar în ceea ce privește teza susținerii unei echipe indiferent de patron, așteptăm o expoziție de compuneri pe tema “Cum am susținut echipa în meciul cu FC Național, pe timpul lui Gigi Nețoiu”.

DA, susţinem CS, şi unii dintre noi am susţinut-o înainte de realizarea efectivă din 2013. Ne asumăm tot trecutul până în 2011 şi ne-am ales viitorul. Pentru că în primul rând ne dorim fotbal, respect pentru suporteri, un club care să reprezinte adevăratele valori ale ŞTIINŢEI şi pentru că suntem ultimul bastion împotriva stelizării ţării.

În România, cazurile Petrolul, POLI TM, UTA, Iaşi, TG Mureş, Reşiţa etc. nu sunt tranşate în presă cu aceiaşi măsură cu care este tratată renaşterea Craiovei. Faptul că s-a reconstruit un climat dedicat fotbalului, civilizat şi profesionist, în care sloganele şi demagogia nu îşi mai au locul, ne bucură mai mult decât rezultatele de pe teren. Indiferent de traiectoria viitoare, considerăm că a fost alegerea optimă.

Închis