Stiinta cu doua fete

Comentarii pe marginea articolelor aparute in mass-media.

Moderator: grup_moderatori

Scrie răspuns
suporteru
fanatic
fanatic
Mesaje: 1610
Membru din: 15 Dec 2004, 14:53

Stiinta cu doua fete

Mesaj de suporteru » 08 Iul 2008, 08:00

GAZETA DE SUD
*

Cioroianu zice că Ştiinţa este o echipă de moral

Fostul antrenor al Universităţii crede că oltenii pot să se claseze în primele şase echipe şi explică greşelile de la începutul sezonului trecut.

- Gata de plecare spre lumea arabă?
- Gata. Am avut o ofertă din campionatul Qatarului, dar nu s-a finalizat. Impresarul meu mi-a găsit un contract la Al Ittihad (Arabia Saudită), antrenor principal la echipa de tineret, Under 20. Voi fi ajutat, ca secund cu pregătirea portarilor, de Tudorel Călugăru. Am semnat şi contractul, iar acum sunt într-un concediu în Turcia, iar după ieşirea vizei voi pleca în Arabia Saudiă.
- Ar fi a doua experienţă a ta în fotbalul din lumea arabă. De aici n-ai avut oferte?
- Am mai fost, într-adevăr, în zonă, în campionatul Qatarului, secundul lui Ilie Balaci la echipa de primă ligă Al Arabi, în urmă cu vreo trei ani. Am primit câteva oferte şi din România, din Liga a II-a, una fiind de la Internaţional Piteşti, dar nu m-au interesat.
- Ai tot refuzat să vorbeşti despre experienţa ta ca principal la Universitatea, mărturisindu-mi însă că ai fost mâhnit atunci când s-a produs divorţul, când, de fapt, ai fost îndepărtat. Explică-te.
- N-am vrut să apar cu declaraţii. Am fost foarte mâhnit deoarece s-a uitat prea repede ce făcusem pentru Universitatea. S-a uitat cu desăvârşire momentul critic, când am preluat echipa în returul 2006/2007 şi unde am ajuns. Craiova era la retrogradare, cu un picior în Liga a II-a (locul 13 - n.r.). Am preluat Universitatea înaintea meciului decisiv de la Piatra Neamţ, în aprilie 2007, am câştigat cu 2-0 în faţa unei echipe, Ceahlăul, care, reamintesc, a făcut egal, 2-2, cu campioana ediţiei 2006/2007, Dinamo. În următoarele meciuri, ultimele şase ale ediţiei amintite, am câştigat cinci din şase! Echipa a câştigat, nu eu. Eram însă şi eu pe acolo, antrenor principal (Craiova a încheiat campionatul 2006/2007 pe locul nouă - n.r.).

Toţi au supralicitat victoria cu Farul

- „Minunea“ Cioroianu, cum te gratulau presa şi finanţatorul Mititelu, n-a mai ţinut în turul următorului campionat, 2007/2008. Ce s-a întâmplat?
- Am început destul de bine campionatul, 4-0 cu Farul, acasă, meci în care Ştiinţa a jucat foarte bine. Şi, după doar un meci supralicitat, au început din toate părţile - conducători, jucători - declaraţii de genul că avem deja echipă de cupe europene ş.a.m.d. Îmbătaţi de aceste vise după doar un meci, echipa nu s-a mai concentrat. Şi aceasta s-a petrecut odată cu jocul de la Iaşi, din etapa a II-a, când s-au făcut acele declaraţii fără rost, cum că batem fără probleme, că la pauză va fi 2-0 pentru noi. Am fost foarte surprins de aceste declaraţii.
- Şi Poli Iaşi v-a bătut, cu 2-1, într-un meci în care Craiova n-a arătat mai nimic din ceea ce jucase în prima etapă!
- La Iaşi, pe când echipele ieşeau pe teren, în tunel, Ionuţ Popa, antrenorul gazdelor, m-a întrebat: „Florine, dar de ce ai venit de acum la meci ?“. Nu înţelegeam... „Păi, trebuia să vii după pauză, că am citit în ziare că va fi 2-0 pentru voi după primele 45 de minute. Ziarele au consemnat ceea ce a spus, de fapt, căpitanul tău de echipă, Dorel Stoica!“, mi-a răspuns Popa. Jucătorii mei n-au mai avut, cum ziceam, concentrarea necesară, ei deja s-au văzut cu sacii în căruţă după prima etapă.

Nu îmi reproşez nimic

- Au urmat însă alte trei înfrângeri consecutive, cu CFR Cluj (a), Pandurii Târgu Jiu (d) şi Unirea Urziceni (a), apoi ai divorţat de Craiova, forţat de situaţie şi de finanţator. Mititelu şi cei din jurul lui te-au acuzat că tu ai fi greşit în vară, că ai fi făcut o pregătire neadecvată...
- Toate acuzele aduse au fost, într-adevăr, că aş fi făcut o pregătire (în vară) foarte tare. Sunt afirmaţii eronate, făcute de oameni care nu cunosc fenomenul. Din acest punct de vedere, nu îmi reproşez nimic, echipa a avut potenţial fizic, iar asta s-a văzut. Altele au fost greşelile... După înfrângerea de la Iaşi, ne-a bătut acasă echipa momentului campionatului, viitoarea campioană, CFR Cluj, şi am intrat într-un fel de vrie, asta e. S-a întâmplat şi la case mult mai mari... Ştiinţa este o echipă de moral. Ce-am făcut eu în returul lui 2006/2007 a făcut şi Napoli în returul 2007/2008, Craiova tot pe locul nouă terminând.
- Ce crezi că va fi acum, în 2008/2009?
- Ştiinţa are un lot tânăr, valoros, şi sper să termine pe locurile cinci-şase. Asta, dacă jucătorii cu experienţă nu vor avea probleme.

*

Andrei Ionescu a plecat în Olanda

„Micul Balaci“ dă probe în Ţara Lalelelor, sperând că va găsi o echipă care să plătească două milioane de euro pentru el.

Trimis iniţial la echipa a doua, Andrei Ionescu ar putea ajunge în cele urmă în campionatul olandez. El s-a dus deja în Ţara Lalelelor, unde, cu ajutorul lui Ovidiu Stîngă, va susţine probe la câteva echipe, în funcţie de jocul său, dar şi de negocieri urmând să se ia o decizie. După cum se ştie, Adrian Mititelu, finanţatorul Universităţii, anunţase că îl lasă pe Ionescu să plece la orice echipă care dă două milioane de euro pe el. Este greu de crezut însă că grupările batave se vor înghesui să dea aceşti bani pe Andrei Ionescu, dar, în condiţiile în care nu prea mai există cale de împăcare între el şi club, n-ar fi exclus ca preţul cerut de Universitatea să mai scadă.

Crişan a sunat adunarea

Dacă nu se va transfera în Olanda, Ionescu ar putea ajunge la echipa a doua, care urmează să meargă într-un stagiu de pregătire în Austria. „Satelitul“ s-a reunit aseară sub comanda antrenorului Ştefan Crişan. Cei 13 jucători care au răspuns prezent sunt: Neagoe, Mecea, Mirescu, Buleică, Nicolae, Flori, Neacşu, Giurcă, Lori, Ştoiu, Glodeanu, Găman şi Niţă. La revenirea echipei mari din Olanda, lotul „satelitului“ va fi completat cu jucătorii pe care Napoli nu-i va opri sub comanda sa. Universitatea II Craiova va evolua în campionatul viitor tot în judeţ, deşi la un moment dat s-a încercat o colaborare cu FC Caracal, în Liga a III-a. Afacerea a căzut pentru că Mititelu voia ca echipa să joace la Craiova, situaţie cu care nu au fost de acord cei din Caracal.

*

Universitatea versus Australia

Nu este vorba de un meci amical, ci de un conflict de la distanţă purtat de oficialii celor două tabere. Totul, din cauza lui Spase Dilevski, titular la echipa naţională olimpică a Australiei, unde a fost convocat pentru astăzi. Federaţia de Fotbal a Australiei (FFA) a trimis convocarea în urmă cu câteva zile pe adresa clubului din Bănie. Preşedintele FFA, Franck Lowy, cerea conducerii Ştiinţei să-l lase pe mijlocaşul de 23 de ani să vină la lotul olimpic conform programului stabilit iniţial, adică pe 7-8 iulie. Acesta a ameninţat că în cazul în care Dilevski nu se va conforma, fotbalistul nu va mai face parte din lotul pentru Olimpiada de la Beijing. Patronul Ştiinţei, Adrian Mititelu, nu a fost mişcat de scrisoarea australienilor. „Respect Federaţia Australiană şi pe preşedintele ei, Franck Lowy, însă interesele Universităţii în privinţa lui Dilevski sunt pe primul loc. Atâta timp cât din cantonamentul echipei, din Olanda, Nicolo Napoli îmi spune că jucătorul nu poate pleca acum, din cauză că ar rata pregătirea de vară, eu nu pot să-i permit să plece. Îl voi lăsa pe Dilevski la echipa naţională conform regulamentului FIFA, adică cu două săptămâni înainte de startul competiţiei“, a anunţat Adrian Mititelu.

*

Del Bosque la Craiova

De la ultimul meu „colţ de specialist“ a trecut ceva vreme, iar evenimentele care au ţinut trează vigilenţa subsemnatului în această periodă de vacanţă au fost, în primul rând, cele petrecute în Elveţia şi Austria, apoi pregătirile echipei-fanion, Ştiinţa.
Vorbind despre turneul final de la EURO 2008, aş remarca faptul că, în sfârşit, „furia roşie“ spaniolă a reuşit să fie şi învingătoare, nu doar favorită şi pierzătoare. După 44 de ani (!), Spania a adus un nou trofeu la Madrid, având la conducerea tehnică un antrenor de 70 de ani, Aragones, care a avut curajul să-l lase acasă pe cel mai valoros jucător spaniol al ultimului deceniu, Raul. Şi golgheter al turneului final Euro a ieşit preferatul lui Aragones, Villa. Vorba aceea, cine n-are bătrâni să-i cumpere. Trupa lui Aragones a avut un traseu ireproşabil, a măturat tot la Euro 2008! Ca o paranteză: în 2004, Grecia a câştigat trofeul european din Portugalia cu un antrenor de 64 de ani, Rehhagel. Sunt de acord cu înnoirea, cu tinereţea, dar experienţa îşi spune cuvântul de foarte multe ori... Aragones a părăsit însă naţionala Spaniei, preferând campionatul Turciei, urmând să fie înlocuit, după toate probabilităţile, cu Del Bosque. Ca fapt divers, reamintesc că Del Bosque a jucat pe fostul „Central“, în aprilie 1979, într-un meci oficial România - Spania 2-2, din preliminariile CE.
România? Tricolorii au jucat destul de temători, cu un joc închis în ultimul meci, cel decisiv, cu Olanda. S-au bazat foarte mult pe Mutu, pe reuşitele lui individuale. S-a jucat la rezultat, am obţinut două puncte bune din lupta cu vicecampionii şi campionii lumii, dar cu Olanda am capotat. În această ultimă partidă, nu am mai fost nici proaspeţi, n-am avut astfel nici un psihic forte. Având în vedere grupa noastră, pot spune că România a ieşit onorabil. Dacă am fi avut şi şansă, ne-am fi şi calificat în sferturi, dar cu Italia am fost ocoliţi de noroc. Dacă Mutu nu ar fi ratat acel 11 metri în faţa lui Buffon, alta probabil ar fi fost situaţia. Oricum, Victor Piţurcă trebuie lăsat în pace să-şi continue munca, iar acuzaţiile unora sunt fără temei.
Craiova? Universitatea s-a refugiat prin Germania şi Olanda pentru a se pregăti în linişte şi a juca partide de verificare premergătoare noului sezon. Toate bune şi frumoase pe acolo, doar că unii jucători au probleme, unele explicabile. Totuşi, Wobay a venit la lot când au vrut muşchii lui, iar alţii sunt nerefăcuţi. Sunt de acord că amicalele nu contează, dar să joci cu nişte amatori, cum au fost primele două aşa-zise echipe întâlnite de olteni, nu mi se pare un lucru benefic pentru o echipă aspirantă iarăşi la cupe europene. Peste trei săptămâni începe fotbalul şi atunci nu vom juca cu Turks Selection, un fel de selecţionată a emigranţilor turci dintr-un cartier olandez, ci în campionat jucăm pe puncte cu Cluj, Steaua, Dinamo, Rapid, Urziceni, Timişoara ş.a. Declaraţiile însă au început să curgă din Bănie, care mai de care mai optimiste: vrem cupe europene (de când tot vrem!), ajungem ca Zenit Sankt Petersburg în cel mult doi ani (vise frumoase, dar bani la nivelul celor investiţi la Zenit de unde?) ş.a.m.d. De Craiova, numai de bine...

*
EDITIE.RO
*

ŞTIINŢA CU DOUĂ FEŢE

Dupã o primã reprizã reuşitã, în care şi-a dominat adversarul, Universitatea a cãzut în mitanul secund
Fără pante înainte de meci, dar la fel de obosiţi după mai bine de două săptămâni de pregătire intensă, alb-albaştrilor nu le-a mers jocul decât o repriză în faţa divizionarei secunde olandeze TOP Oss, o formaţie solidă, care a “reuşit”, prin evoluţia foarte dură, să-i dea mult de muncă medicului echipei.

Aşa cum s-a întâmplat şi în meciul cu Metalurg Doneţk, oltenii şi-au dominat adversarul în prima parte, pentru ca apoi să cedeze iniţiativa şi să încaseze două goluri. Elevii lui Napoli s-au jucat cu ocaziile la început, Stoica, Prepeliţă, Gângioveanu sau Dilevski ratând cele mai mari şanse, în timp ce Lung a îngheţat de frig în poartă, olandezii întrebuinţându-l rar. Partea secundă a schimbat radical aspectul partidei, batavii preluând iniţiativa încă din start. Deschiderea scorului a venit repede, Schoofs transformând în minutul 52 lovitura de la 11 metri acordată mult prea uşor de centralul olandez, după un contact între Barbu şi un atacant advers. Universitatea a încercat să revină, dar a fost prinsă pe contraatac şapte minute mai târziu, când Fachtali a punctat pentru 2-0 cu toată opoziţia lui Bănică. Până la final, Ştiinţa nu a mai impresionat decât prin marea ratare a lui Dina, ghiulelele lui Stoianof şi determinarea lui Crăciun, tânărul atacant obţinând şi un penalti, ratat însă de Dorel Stoica în minutul 76. Nicolo Napoli s-a folosit de disputa cu TOP Oss pentru a face mai multe experimente în ceea ce priveşte alcătuirea primului 11 şi a sistemului de joc. Printre cei care au fost pe post de cobai s-au numărat fundaşul dreapta Bărboianu, folosit pe partea stângă până la intrarea în repriza a doua a lui Buşu, Costea II, care, deşi a intrat vârf, a fost coborât mijlocaş dreapta, sau Rose, reprofilat pentru acest meci din fundaş stânga pe postul de mijlocaş central.
Barbu, accidentat

Mai mulţi dintre alb-albaştri au acuzat probleme medicale la finalul partidei cu TOP Oss. Din cauza jocului foarte dur al olandezilor, Dilevski a ieşit de pe teren cu o pungă de gheaţă pe piciorul stâng, acelaşi tratament aplicându-l şi Barbu pentru genunchiul stâng. Fundaşul oltean a părăsit terenul la doar câteva minute după ce a intrat, accidentându-se la faza penaltiului. “Barbu are o contuzie, în timp ce Dilevski are o lovitură puternică la picior. Nu ştim încă dacă aceste probleme sunt grave, vom afla mâine (n. r. - astăzi)”, a spus doctorul Ştiinţei, Claudiu Stamatescu.
Universitatea 0 - 2 TOP Oss


Universitatea: Lung Jr. (’46 Bănică), Dănănae (’46 Stoianof), Găman (’46 Barbu, ’52 I. Popescu), Mitchell, Bărboianu, Prepeliţă (’46 M. Costea), Stoica, Dilevski (’46 Rose), Firţulescu (’46 Buşu), Gângioveanu (’72 Crăciun), Baird (’46 Dina)
Antrenor: N. Napoli
Aşezare: 4-3-3

TOP Oss: De Vogt (’46 Bruijn), Vozlavsvas, Jacobs (’15 Landers), Schoofs, Fachtali, Van Der Ver, Moutawakil (’46 Van Der Sande), Thyssn (’46 Cenrts), Henskens (’46 Almeida), Harlaux (’76 Van Der Elsackr), Sita (’72 Van Erp): Antrenor: H. de Koning
Aşezare: 4-4-2

*

SATELITUL A PORNIT LA TREABĂ

Aflat la debut pe banca tehnică a Primăverii în calitate de principal, Ştefan Crişan a sunat aseară adunarea pentru a pregăti noul sezon competiţional. Jucătorii, majoritatea dintre ei efectuând vizita medicală joia trecută, au sosit la cantonamentul din Lunca Jiului la ora 18.30, iar cu o jumătate de oră mai târziu au efectuat deja primul antrenament.

Au răspuns prezent la prima şedinţă condusă de Crişan jucătorii: Neagoe, Mecea, Mirescu, Buleică, Nicolae, Flori, Neacşu, Giurcă, Lori, Ştoiu, Glodeanu, Găman şi Niţă. După o scurtă discuţie cu noul antrenor, alb-albaştrii au aflat şi programul de pregătire. Acesta constă în două antrenamente zilnice, dimineaţă de la ora 9 şi după-amiază de la ora 19, mai puţin duminică, atunci când tehnicianul va programa doar unul de dimineaţă. Satelitul va merge cel mai probabil într-un cantonament în Austria, dar acest lucru se va stabili când managerul Ovidiu Stângă se va întoarce în ţară. Deşi se află pentru prima dată în postura de principal, fostul antrenor cu portarii al Universităţii vrea să ducă Primăvara în Liga a III-a şi îşi pune mari speranţe în posibilităţile puştilor pe care îi are sub comandă. “Dacă vom evolua tot la nivelul Diviziei D, atunci, clar obiectivul este promovarea. Sunt jucători tineri, cu calităţi, iar mulţi dintre ei au evoluat la acest nivel anul trecut şi nu avem alt obiectiv decât accederea în eşalonul superior”, a spus tehnicianul. Totuşi, chiar dacă îşi doreşte câştigarea campionatului judeţean, Ştefan Crişan a afirmat că atingerea acestui obiectiv depinde şi de “calitatea celor pe care îi am de antrenat”. Anunţat că nu mai face parte din lotul primei echipe, Andrei Ionescu a fost trimis iniţial la Primăvara. La vizita medicală, efectuată joi, “Micul Balaci” nu s-a regăsit alături de colegii săi, dar nu a participat nici la prima şedinţă de pregătire. Antrenorul principal al satelitului nu a putut da lămuriri în ceea ce îl priveşte pe Ionescu, iar managerul Ovidiu Stângă a declarat: “Nu a mai fost reţinut în lotul primei formaţii, este la dispoziţia clubului. Adrian Mititelu şi Andrei au avut nişte discuţii zilele trecute şi acesta a fost lăsat, deocamdată, să-şi analizeze situaţia. Mai multe detalii nu pot da.”

Dacă vom evolua tot la nivelul Diviziei D, atunci, clar obiectivul este promovarea. Sunt jucători tineri, cu calităţi, iar mulţi dintre ei au evoluat la acest nivel anul trecut şi nu avem alt obiectiv decât accederea în eşalonul superior. Ştefan CriŞan

*

«VOI FI ÎN FORMĂ LA ÎNCEPUTUL CAMPIONATULUI»

Atacantul promite aceleaşi evoluţii bune ca şi anul trecut

Abia revenit la echipă, după meciurile disputate pentru naţionala statului Sierra Leone, Julius Wobay spune că perioada de absenţă nu se va cunoaşte în jocul său. Deşi a fost prezent la meci, leonezul nu a evoluat în amicalul cu Metalurg Doneţk, însă va prinde ultimele partide de pregătire dinaintea startului noului sezon.

Reporter: Cum ai văzut de pe margine meciul cu Metalurg?
Julius Wobay: Toată lumea a fost obosită, este ceva normal, dar sunt convins că încet-încet, odată cu apropierea debutului de campionat, vom fi într-o formă mult mai bună.
Sunt de vină antrenamentele foarte dificile dinaintea jocurilor pentru evoluţiile coechipierilor?
Nu ştiu dacă sunt de vină, dar, oricum, este firesc. Trebuie să ne antrenăm intens în această perioadă, deoarece, atunci când suntem în plin campionat, nu avem timpul necesar pentru a ne pregăti. Aşa e fotbalul, până în prima etapă ne antrenăm cât putem de mult. Trebuie să muncim şi apoi să jucăm bine.
Ai lipsit de la primul stagiu. Vei reuşi să fii în formă până la începutul sezonului?
Voi avea timp destul până atunci, chiar dacă nu am fost prezent la primul cantonament. Oricum, cât am fost plecat, pe perioada vacanţei, nu am stat pe scaun toată ziua, am jucat meciuri, deci nu mi-am ieşit din formă. Voi putea intra de la începutul campionatului.
Unii spuneau că nu te mai întorci la echipă…
Oamenii nu trebuie să gândească aşa. Întotdeauna mă întorc, indiferent unde aş fi, fiindcă am un contract şi eu îmi respect toate contractele. Am avut nevoie doar de puţin timp. După cum ştiţi, am evoluat pentru echipa naţională şi din această cauză am întârziat, nu pentru că nu aş fi vrut să revin la echipă.
Ai avut prestaţii bune la echipa naţională, dar, cu toate astea, rezultatele nu au fost dintre cele mai bune…
În fotbalul de azi trebuie să mai ai şi noroc. Dacă nu ai noroc, poţi să joci bine şi să pierzi în faţa unui adversar care a evoluat mai slab ca tine. Aşa s-a întâmplat şi cu noi, dar nu ne-am pierdut încă speranţa. Credem în calificare, deşi întâlnim nişte formaţii foarte valoroase în grupa noastră.
Fl. Costea e refăcut

Florin Costea este recuperat complet în urma accidentării suferite înainte de plecarea în cantonamentul din Germania. Vârful Ştiinţei a efectuat ieri-dimineaţă acelaşi program cu restul coechipierilor, urmând ca în zilele următoare să se bage şi la joc. “Medical este refăcut, dar antrenorii sunt cei care decid când va începe şi cu mingea, pentru că nu poţi să pui un fotbalist care a fost accidentat să intre direct în programul echipei. El trebuie întâi să recupereze ce a pierdut în această perioadă”, a afirmat doctorul Universităţii, Claudiu Stamatescu.
Buşu, de ziua lui în cantonament

Unul dintre tinerii promiţători care se află cu Universitatea în cantonamentul din Olanda, Sorin Buşu, împlineşte astăzi 19 ani. Fundaşul stânga a debutat în Liga I de la vârsta de 17 ani şi acum, revenit după împrumutul la divizionara secundă FC Caracal, speră să-l convingă pe Nicolo Napoli că merită un loc în echipa mare a Ştiinţei.
“Nu e prima oară când îmi serbez ziua de naştere în cantonament. Anul trecut, când am făcut 18 ani, tot în cantonament eram. Asta este viaţa, ceea ce contează acum e să demonstrez că pot fi util echipei. Trag tare, să-l conving pe Mister că pot juca la Universitatea”, a afirmat Buşu. Cu această ocazie, redacţia sport a cotidianului Ediţie Specială îi urează lui Sorin Buşu “La mulţi ani!” şi îi doreşte să aibă parte de cât mai multe reuşite alături de “U” Craiova.
Trebuie să ne antrenăm intens în această perioadă, deoarece, atunci când suntem în plin campionat, nu avem timpul necesar pentru a ne pregăti. Aşa e fotbalul, până în prima etapă ne antrenăm cât putem de mult. Trebuie să muncim şi apoi să jucăm bine.Julius Wobay

*

Alb-albastru pentru totdeauna!

Scrie răspuns