Karma rea

Aceiasi doi jucatori pot sta la baza ratarii a doua titluri si demiterii a doi antrenori, fara a avea vreo vina si din motive complet diferite.

Se numeste Karma. Gandeste si fa altora ceea ce ai vrea sa ti se intample tie, caci fiecare gand rau sau fapta rea se intoarce, intr-un final, importriva ta. In engleza exista un concept asemanator exprimat in proverbul (sau versurile lui Timberlake): what goes around, comes around. Cel mai apropiat proverb in romana pare a fi acela cu care copiii inteligenti contracareaza rautatile altora: Cine zice, lui isi zice. Cine tace bine face.

Iar Universitatea Craiova a furnizat exemplul perfect despre cum ar trebui sa taci in loc sa vorbesti si despre cum cuvintele, chiar si atunci cand sunt pretentioase si rostite cu elocventa distinsa, fac la fel de mult rau precum injuraturile de duzina daca la originea lor stau aceeasi lipsa de minte si intelepciune.

In urma cu doi ani, Marcel Popescu, Managerul General (presedintele, pe atunci) al Universitatii Craiova, anunta cu empfaza „indepartrea” din lot a lui Acka, Madson si Rocha, trei jucatori determinanti in echipa care tocmai reusise intrarea in play off. Acka a fost timp de doi ani cel mai constant jucator al apararii, Madson omul principal de la mijloc, iar Rocha fusese doi ani la rand golgeterul echipei.

Cei trei au fost acuzati de indisciplina, ba, mai mult, de lipsa de onestitate si etica profesionala, caci ar fi aratat ca „nu le pasa de Craiova”, caz in care, a spus Popescu, nici Craiovei nu-i pasa de ei.

Popescu a atacat caracterul celor trei, un lucru pe care, ca si fost impresar, ar fi trebuit sa stie ca e, adesea, la fel, daca nu chiar mai important decat calitatile tehnice ale unui fotbalist.

Au fost acuze injuste si perfide. Motivul real al acelei despartiri a fost, pe de o parte, incapacitatea clubului de a-i determina pe respectivii in a-si reinnoi contractele, iar, pe de alta, o schimbare din mers a obiectivului care n-ar mai fi fost castigarea campionatului, ci promovarea catorva jucatori tineri pentru viitoarele campionate, tineri care, asa cum anunta Popescu in aceeasi respiratie, vor arata un joc spectaculos, cum Craiova nu a mai vazut.

Forward spre martie 2019. Nici unul dintre acei tineri fortati atunci nu se mai afla la Craiova sa se bata pentru titlu mereu promis si niciodata livrat de acelasi Popescu, iar cei in care clubul isi pune acum speranta sa-i fure CFR-ului coroana cu numarul cinci sunt….ati ghicit, Rocha si Acka.

Adusi fara tam tam, mai mult pe usa din dos, clubul n-a catadicsit macar sa disipeze umbrele de indoiala asupra caracterelor celor doi, umbre sadite in public, atat de nesabuit, chiar de catre Popescu.

Caci, fie Popescu si Universitatea Craiova, in numele caruia a vorbit, au gresit punand la indoiala onestitatea jucatorilor atunci, caz in care era dator sa-si ceara scuze si sa incerce sa-i reabiliteze in ochii publicului, fie a gresit acum readucand de buni doi jucatori pe care tot el i-a dat afara de rai, caz in care de asemenea ar trebui sa-si asume responsabilitatea.

A fost asadar firesc faptul ca publicul i-a reprimit cu raceala pe Rocha si, cateva luni mai tarziu, pe Acka, aratand astfel ca n-a uitat faptele atribuite de catre Popescu „tradatorilor” . Resentimentele au explodat la acel meci cu Astra in care un stadion si-a penalizat propriul jucator, de departe cel mai grav incident intre public si echipa de pana acum. Mangia a ales, pe deplin justificat si principial, sa-si apere jucatorul, si asa s-au pus bazele unei stari de conflict si intre public si Mangia (pe care, spre cinstea lui, italianul a stiut sa o atenueze cu multa abilitate si diplomatie).

Dar atmosferea actuala nu este in nici un fel menita sa sustina performanta, mai ales la Craiova unde publicul este cu adevarat cel de-al 12-lea jucator.

Cat despre Rocha si, mai ales Acka, ambii au suficient de furca in a-si depasi proprii-le limitari, a le cere acum sa depaseasca si ostilitatea publicului este probabil peste puterea lor.

Insa a-i transforma in paratraznete care sa preia nemultumirile publicului este totusi un lucru pe care nici unul dintre cei doi jucatori nu il merita, un lucru care nu este demn de numele Universitatii Craiova si nici demn pentru suporterii unui club care se vrea mare.

Tot cu doi ani in urma, dupa „indepartarea” lui Acka si Rocha, CFR ne administra un 4-1, ne lua visul unui nou titlu, punand totodata bazele schimbarii lui Multescu.

Ca Rocha sau Acka vor fi in teren sau nu, daca, dupa meciul de duminica seara, al cincilea titlu se va duce la Cluj si nu la Craiova, clubul va trebui sa caute vinovatii in alta parte si nu printre jucatori sau antrenori, ci printre aceia care, prin actiunile lor, au provocat raul care se intoarce cu si mai mare putere asupra lor, sau, cum ar zice cei care cred in spiritualitatea orientala, au declansat o karma rea.

Sigur, nu toti pot sa accepte remedii orientale pentru pacate romanesti, dar izbavirea, oricum ai numi-o, are acelasi leac, in orice filosofie straveche sau moderna. Se numeste asumarea responsabilitatii, regretul sincer (poate si ceva penitenta) si schimbarea modului de a vorbi si actiona in viitor.

Daca ne dorim sa fim un club care alunga raul de langa el trebuie sa incepem prin a nu-l mai face noi insine. Daca ne dorim performanta, sa facem bine si sa nu o alungam de langa noi prin toate mijloacele posibile.

Mangia a sumarizat totul intr-un cuvant: mentalitate.

Ironia sortii ar fi ca insusi diagnosticul pus de el sa coste cat un job.

Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.