Napoli si Craiova

Renasteri fotbalistice la Napoli si Craiova: asemănări incredibile

 De ce groparul Mititelu nu a fost implicat in renasterea Universitatii Craiova

Renasterea Universitatii Craiova din 2013, dupa prabusirea SRL-ului FCU Craiova infiintat de Dinel Staicu in 2002, a fost atacata cu furie de catre Adrian Mititelu – ultimul patron al defunctei FCU Craiova – si apropiatii sai.  Mititelu se credea proprietar pe vecie al brandului Craiovei, cu drept de viata si de moarte asupra legendei fotbalistice alb-albastre.  Si asta desi nimeni, niciodata, nu a cedat acest brand finantat cu bani publici vreme de o jumatate de secol, catre familia booveanului. Mititelu preluase in 2005 un simplu SRL infiintat in 2002 de catre fostul militian si proprietar al muzeului comunismului, actualul puscarias Dinel Staicu.

Pe locul acordat de Adunarea Generala a FRF, prin votul tuturor cluburilor de fotbal din Romania, Universitatea Craiova a fost refondata, cu participarea clubului sportiv Universitatea si a autoritatilor locale, totul fiind finantat de catre investitori privati. Mititeii din presa si din tribune au acuzat si inca acuza dur ingerinta FRF si primariei Craiova in renasterea legendei alb-albastre, intr-o formula care nu il includea pe groparul Adrian Mititelu. Lasam deoparte faptul ca Mititelu a fost invitat sa participle la acest proiect de catre Corneliu Stroe, managerul Craiovei Maxima si artizanul renasterii, alaturi de Pavel Badea; Marcel Popescu a asistat la acele discutii si a putut auzi cum Mititelu a refuzat orice renastere care nu il avea drept unic factor decizional.

Cum era posibil ca renasterea Universitatii Craiova sa-l includa pe Mititelu drept factor decizional

Dar cum era posibil ca renasterea Universitatii Craiova sa-l includa pe Mititelu drept factor decizional desi booveanul nu avea bani, nu detinea brandul Universitatii, stemele, imnul echipei si stadionul Ion Oblemenco ? In afara de o stema clonata – celebra stema cu leul gras -, intre timp anulata de catre justitie, si controlul unei parti a suporterilor, booveanul nu avea absolut nimic.

Cine are dreptul sa refondeze un club de fotbal dupa ce vechea grupare a disparut ? Ar fi implicarea autoritatilor locale si a federatiei nationale ceva iesit din comun ? Rapunsul este “nu”. Un exemplu la indemina este renasterea clubului Napoli dupa faliment – renastere girata in 2004 de catre federatia italiana de fotbal si de catre consiliul local din Napoli.

Cum a fost refondat noul Napoli, cu girul federatiei italiene si consiliului local

Evident ca nu vom cauta adevarul in ceea ce priveste renasterea lui Napoli pe editie.ro, pe gsp, fanatik sau digisport. Aceste mijloace media sint prea ocupate sa reflecte pozitiile interlopilor din fotbal, in loc sa produca jurnalism de calitate (ne cerem scuze pentru mentionarea dejectiei boovene “editie.ro” intr-un context cu referinte jurnalistice). Detalii obiective despre refondarea clubului napoletan pot fi gasite pe CNN .

cnn_napoli

Nu traducem aici cuvint cu cuvint acest articol, doar prezentam ideile principale:

  • as a new Italian soccer regulation allows a city whose team has collapsed to retain a ‘franchise’ under a new company. Daca un club de fotbal ar fi disparut din competitii, federatia italiana considera ca orasul unde fostul club a activat, ar avea dreptul de a refonda clubul pe o noua societate comerciala. Deci nu fostul proprietar al clubului disparut putea refonda gruparea care sa continue traditia fotbalistica, ci orasul/autoritatile locale puteau gira noua re-organizare.
  • Four companies have already been set up to compete for the franchise with the city council to decide on who gets the chance.”. Dupa disparitia vechiului club Napoli, patru companii si-au anuntat intentia de a refonda clubul napoletan; consiliul local Napoli avea puterea de decizie in a alege compania/investitorul care avea misunea de a duce mai departe traditia fotbalistica napoletana.
  • In such a scenario the new club would likely start in the third division, Serie C1.”. Noul Napoli era anuntat ca infiintat direct in liga 3, divizia C1 – si nu in ultima divizie italiana (divizia 9).

Renasteri fotbalistice asemanatoare la Napoli si Craiova

In concluzie, renasterile cluburilor Napoli si Universitatea Craiova au avut importante elemente comune :

  • Federatiile nationale au decis ca orasele Napoli si Craiova au dreptul de a gira renasterile fotbalistice dupa ce vechile cluburi disparusera;
  • Autoritatile locale din Craiova si Napoli au decis ce investitori privati vor avea onoarea de a duce mai departe traditiile fotbalistice ale celor doua orase; acei investitori privati nu aveau nimic de a face cu groparii/proprietarii care au distrus vechile cluburi; un investitor efemer nu poate fi proprietar pe un brand al comunitatii;
  • Cele doua grupari refondate nu au fost inscrise in ultima divizie fotbalistica, atit la Napoli cit si la Craiova.

Evident ca la Napoli vechea grupare era in faliment in momentul renasterii din 2004, iar fostul gropar Salvatore Naldi nu a urlat in presa ca noul Napoli girat de consiliul local si finantat de noul investitor Aurelio De Laurentiis era o “clona”, asa cum Mititelu si acolitii sai au procedat. La Craiova, in momentul renasterii Universitatii Craiova, fostul SRL al lui Mititelu nu mai activa in nici o competitie; booveanul disperat si-a aruncat in competitie SRL-ul pentru citeva luni, din dorinta de a distruge orice incercare de renastere curata a Craiovei fotbalistice. Va inchipuiti ce s-ar fi intimplat la Napoli daca Naldi si-ar fi facut un club de fotbal in paralel cu noul Napoli, girat de oras si aprobat de federatia italiana ?

Falimentul economic al FCU Craiova

Intr-adevar, falimentul economic al FCU Craiova s-a pronuntat in 2014 – insa acel SRL era in faliment moral de citiva ani : fara imn, fara stadion, fara stemele adevarate al Craiovei, fara nici o legatura cu Universitatea din Craiova sau cu clubul sportiv de drept public, mutat pe la Severin, tirit prin campanii electorale ale PSD si dezafiliat pentru ca patronul il tepuise pe fostul antrenor Piturca si mutase litigiul in civil in loc sa se duca la TAS cum era normal. In faliment moral si fara sa activeze in competitii in momentul renasterii din 2013  – SRL-ul FCU Craiova era o structura muribunda. Renasterea Universitatii Craiova fara groparul Mititelu a fost o decizie corecta, asa cum Napoli a renascut fara cel care distrusese clubul napoletan, Salvatore Naldi.

Related posts

2 Thoughts to “Napoli si Craiova”

  1. […] a publicat povestea adevarata a renasterii clubului Napoli. Pe scurt, dupa disparitia din competitii a fostului club […]

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.