Ne-am lamurit : Mihai Rotaru nu (prea) se pricepe la fotbal

Universitatea Craiova a crescut frumos de la renasterea din vara anului 2013. Bugete consistente, conditii de pregatire la nivel european, o imagine a clubului in general mult imbunatatita fata de perioada dinainte de 2013, dorinta de a capta trendurile fotbalului de inalta tinuta din vestul Europei (social media, comunicare, relatia cu presa si fanii), abilitatea de a atrage sponsori si de a creea o grupare sportiva de impact in Romania, o dorinta (cel putin in primii ani) de a revitaliza centrul de copii si juniori al Stiintei, revenirea in cupele europene, cistigarea unei Cupe a Romaniei – toate acestea sint plusuri ale actionarilor echipei. Si totusi in ultimii 2-3 ani se observa o stagnare a progresului – clubul nu pare sa detina abilitatea de a cistiga alte trofee si de a face o figura frumoasa in cupele europene (grupele EL). O explicatie ar putea fi faptul ca actionarii clubului – Rotaru, Andrici ? – par sa se priceapa la fotbal mai mult decit alti finantatori din istoria recenta a Baniei fotbalistice, dar nu indeajuns pentru performanta pe care o dorim cu totii. Sa le luam pe rind.

Scoutingul clubului

Scoutingul clubului este mult sub pretentiile performantei. In ultimii 6 ani si jumatate, U Craiova a achizitionat exact 3 jucatori de valoare certa si cu potential vandabil bun : Mitrita, Cicaldau si Koljic. Cu un asemenea randament la transferuri reusite, nici un club din Romania nu poate face performanta adevarata. In aceeasi perioada,  FCSB a achizitionat destul jucatori tineri, care au crescut sau cresc frumos : Tanase, Coman, Man, Morutan, Octavian Popescu, Vlad, Olaru, Oaida etc. Cam tot ceea ce a aparut ca jucator tinar si promitator in Romania a ajuns la FCSB – in cazul Cicaldau, FCSB a decis sa nu faca acel transfer, si astfel jucatorul a ajuns la Craiova. Strategia de scouting a Craiovei e undeva intre penibil si hilar de cele mai multe ori; Mamut, jucator care nu a inscris in vreo 11 meciuri de liga 1, jucator care se bate dar care n-are simtul golului si al portii, a fost achizionat definitiv acum citeva zile, desi nu era cazul. Mamut continua seria catastrofala de “atacanti” adusi la Craiova, care n-au facut mai nimic : Valskis, Rambe, Fajic, Glavina, Fortes etc. Nu stim daca mai exista club in Romania care sa aduca pe bani buni atitia atacanti fara efecte pe tabela de marcaj. Mamut are aproape 24 de ani si nu demonstreaza calitati de marcator, nu stie jocul de virf, e inalt dar nu are joc de cap, are uneori executii care par a veni din partea unuia care inca invata ABC-ul fotbalului. Craiova mai joaca vreo 25 de meciuri in acest sezon – de ce nu s-a luat decizia unui transfer definitiv spre sfirsitul sezonului ? Cu 30 de mii de Euro ii angajam  o bona lui Markovic pentru 3 ani, si poate facem din el jucator de liga 1. Markovic chiar are talent – dar nu pare a avea motivatie si focus pentru performanta. Rotaru crede ca se poate bate la titlu cu Barbut si Ofosu – dar ei sint jucatori de mijlocul clasamentului ligii 1 in zilele lor bune, nu sint jucatori de top in Romania.

Qaka – un jucator care nu viziteaza careul advers nici macar la incalzire si are musculatura unui junior de 14 ani – a fost adus la Craiova dupa un sezon slab, in care esuase atit la FCSB cit si la Iasi. Pe bani buni si salariu mare. Cine l-a propus la club pe acest “fotbalist” ar trebui concediat in secunda doi. Cimpanu – alt jucator cu musculatura de copil de mingi – a fost adus pentru 500 k (!), desi jucase doar citeva sute de minute in liga 1, fara realizari majore. Un transfer halucinant – s-au platit pe el mai multi bani decit FCSB a dat pe Denis Man ! –  care se bazeaza pe exact nimic. Cimpanu a evoluat in liga 3 la Alexandria pina in vara anului 2019 (distanta Craiova – Alexandria este de 140 km) si putea fi adus pe gratis, daca se dorea testarea lui la echipa a doua. Insa scouterii lui Rotaru au decis sa mai astepte un an si sa plateasca 500 k pentru acest copil care n-a confirmat deocamdata in liga 1, copil adus pe mai multi bani decit a platit Craiova pe Koljic, international bosniac in acel moment. In campionatul ligii 1 2019-2020, Cimpanu a jucat doar 400 de minute la Botosani (in 36 de etape !), si a evoluat doar in 3 meciuri mai mult de 21 de minute pe meci. La inceputul sezonului 2020-2021 pe cind Cimpanu era inca la Botosani, el n-a folosit nici macar o secunda in meciurile moldovenilor din preliminariile EL, iar in campionat a stat in 3 meciuri pe banca de rezerve (rezerva nefolosita) si a jucat in alte 3 meciuri. Prin toamna anului 2018 si primavara anului 2019 fanii Craiovei scriau despre Cimpanu de la Alexandria pe site-ul de facebook al clubului – Alexandria si U Craiova 2 erau in aceeasi serie la liga 3 !, dar nimeni nu i-a bagat in seama. FCSB l-a luat pe Morutan, om de baza atunci la Botosani, iar Craiova a luat o rezerva de la Botosani (Cimpanu) care n-a facut mai nimic in liga 1. Daca vrei sa vezi fotbal jucat de baieti tineri, entuziasti, ofensivi, cu inaltime buna (nu pitici de 1.50 m !) – trebuie sa te uiti la FCSB. Craiova nu ofera mai nimic. U Craiova vrea sa se bata la titlu cu o rezerva de la Botosani !

Glumele scouterilor (daca U Craiova chiar are scouteri) lui Rotaru s-au concretizat intr-un sir lung de repatrieri, unele pe sume de bani foarte mari : Rocha, Acka, Vatajelu, Ivan, Screciu etc. Aceste repatrieri au aratat faptul ca U Craiova nu stie sa caute jucatori noi si se duce catre fostii fotbalisti. Sa dai 1.5 milioane de Euro pe Ivan – noul Mitea al fotbalului romanesc ? – a fost o eroare epocala de management. In vara anului 2019 Brescia contempla un transfer al lui Ivan de la Krasnodar (https://www.bresciaoggi.it/home/sport/brescia-calcio/non-solo-guarin-spunta-anche-ivan-sar%C3%A0-tris-d-acquisti-1.7572602) – dar voia intii un imprumut pe un an, si suma de transfer definitiv sub un million de Euro. Or fi fost naivi oficialii clubului de Serie A de s-a decis Rotaru sa plateasca mult mai mult decit cei de la Brescia, plus transfer definitiv direct, fara imprumut pentru testare ?   Andrei pare ca nu mai poate fi conectat la fotbalul de performanta, din pacate. Andrei Ivan a crescut o data cu echipa (fanii nu vor uita niciodata ca a refuzat sa mearga la FCSB) – dar ceva s-a rupt pentru el. Psihicul lui, “mamos” cum spun unii din club – nu pare a fi facut pentru aerul tare al competitiei. Acum citeva luni U Craiova a fost in discutii cu Matan, un copil scund, fara abilitati extraordinare (dar cu pretentii financiare agresive) – inca o dovada ca jucatorii tineri, talentati si mai inalti ajung toti la FCSB. Mihai Rotaru si analistii lui nu se pricep la scouting – asta e realitatea de aproape 8 ani. Fara scouting de calitate nici un club nu poate performa – asta ar trebui sa fie un mare semn de alarma pentru proiectul actual Universtatea Craiova.

Echipa tehnica

Craiova-maxima.ro a scris in trecut despre decizia complet inoportuna de a-l inscauna pe Papura ca antrenor acum 2 ani. Fostul jucator al Craiovei este deja la al treilea mandat ca antrenor, fara nici o realizare notabila : eliminari in Cupa Romaniei in 2019 si 2020 sub conducerea lui, plus rezultate foarte slabe in meciurile cu echipele tari ale campionatului. In 2019 Papura a pierdut locul 3 in clasament – asta insemnind si un esec financiar pentru club. Nu putem uita prestatiile umilitoare in meciurile cu FCSB de anul trecut cu acest antrenor. Corneliu Papura nu are calitatile necesare si nici CV-ul pentru a antrena in liga 1 – nu credem ca un alt club de liga 1 ii va oferi aceasta sansa in viitor. Incapatinarea lui Rotaru de a-l mentine pe Papura ca antrenor desi fostul jucator se apropie de 50 de ani si n-a dovedit nimic niciodata in aceasta meserie este socanta. De ce a decis Rotaru sa-si cheltuie capitalul de simpatie obtinut prin renasterea Stiintei cu impunerea unui antrenor ca Papura, fara reusite in aceasta meserie, si respins vehement de marea majoritate a fanilor echipei ?

Mihai Rotaru n-a adus nici un antrenor pentru performanta la Craiova in 8 ani – adica un antrenor care sa fi obtinut rezultate bune in ultimii 5 ani de activitate, un om cu capabilitati profesionale demonstrate recent. U Craiova a cistigat campionatul de 4 ori in intreaga existenta; cu Dan Petrescu la timona, CFR a cistigat 3 campionate in ultimii 3 ani, plus doua participari in grupele EL. U Craiova a jucat ultima data in primavara europeana in anul 1983; cu Dan Petrescu la timona CFR a jucat in primavara europeana in anul 2020. 8 ani a avut la dispozitie Mihai Rotaru sa aduca antrenori de valoare la Craiova (pentru marea performanta) – si asta nu s-a intimplat. FC Voluntari are mai multe trofee in ultimii 8 ani decit U Craiova. Nu am sugera aducerea unui antrenor de calibru acum pentru lupta la titlu. Majoritatea jucatorilor Stiintei nu demonstreaza calitate pentru performanta de top. Acest club trebuie sa-si regindeasca politica de lot, de scouting, de strategie pe termen mediu si lung.

In ultima perioada Mihai Rotaru a inceput sa adopte mititelisme – sugerind la TV ca echipa nu era pregatita fizic. De catre Bergodi ? Preparatorul fizic al echipei era Blejan – acest angajat nu are nici o vina daca jucatorii nu aveau tonus fizic bun ? Inainte de a semna contractul cu Bergodi, s-a interesat cineva de stilul de antrenament al italianului ? A fost o surpriza antrenamentul de tenis cu piciorul, daca asa se intimpla cu adevarat ? Ce ramine este ca jucatorii Craiovei nu au aratat in 8 ani ca au tonus fizic la nivel de top in Romania – practic staful tehnic la acest compartiment de pregatire nu a fost recrutat pe baze solide. Si nimeni nu l-a impiedicat pe Rotaru sa-l angajeze pe Neubert, preparatorul fizic aflat acum la FCSB, in loc sa-l tina pe Blejan. Neubert confirmase deja in campionatul romanesc – Rotaru a preferat sa-l aduca la club pe necunoscutul Blejan, care n-a aratat pe nicaieri ca poate fi un profesionist de top.

Formula de joc

Nu stim cine comanda acest 4-3-3 ca formula de joc, dar banuim ca vine ca directiva de la Mihai Rotaru. Ce stie Rotaru despre 4-3-3 ? Are Craiova jucatori si antrenori pentru a performa in aceasta formula ? Ultimii 2-3 ani nu au aratat asta. Sint multe de spus in ceea ce priveste aceasta formula de joc – dar vom prezenta doar citeva argumente. Andrei Cristea a fost adus pe bani buni la Craiova, dar nu a confirmat; la 35 de ani, acest jucator era pus sa joace atacant central, pivot, cu spatele la poarta, sa se bata cu cei doi fundasi centrali ai echipei adverse. Adica sa incerce un stil de joc care nu se potrivea cu calitatile lui.  Ca asa cerea asezarea 4-3-3 de la U Craiova ! Ignoranta incredibila a scouterilor lui Rotaru sa aduca un jucator care nu se preta pe rolul de pivot. Pareri similare au venit de la conducatorii clubului si in cazul Mamut – ca e greu pentru croat sa se bata cu cei doi fundasi centrali adversi. Si atunci de ce se joaca acest 4-3-3 cu pivot pina la exasperare ? Care e “expertul” clubului – Rotaru ? – care forteaza antrenorii sa joaca in aceasta formula desi jucatorii nu par a intelege acest sistem, si nici nu par facuti pentru acest sistem.  Cum sa faci performanta aducind jucatori nepotriviti pentru un modul de joc impus aiurea din birourile finantatorilor ?

Cazul Bancu este un alt semn de intrebare. El este un jucator cu calitati excelente – dar nu ca fundas stinga. Bancu nu are rautate, agresivitate, nu face tacklinguri, nu citeste bine fazele defensive de multe ori, nu face deposedari de fundas, nu are joc de cap, nu moare cu jucatorul advers de git, nu are calitati fizice pentru dueluri tari unu la unu. La un club serios Bancu ar fi fost jucat undeva pe banda stinga, spre zona ofensiva, cum a si jucat in trecut la Craiova. Cota lui ar fi fost mult crescuta prin expunere pe o pozitie ofensiva. O pierdere mare pentru jucator, pentru public si pentru club aceasta pozitionare ca fundas stinga, doar ca sa se bifeze niste meciuri la echipa nationala cu adversari modesti. Bancu putea juca la nationala si pe o pozitie ofensiva – calitatile lui ofensive sint evidente. Cazul Bancu este un alt exemplu de amatorism fotbalistic si sentimental la U Craiova.

Mihai Rotaru nu se pricepe la fotbal atit de mult pe cit vrea sa creada

Prin anii 90 stateam de vorba la un moment dat cu regretatul Corneliu Stroe. L-am intrebat daca pregateste noi transferuri la U Craiova – mi-a spus ca a ochit un baiat tinar cu calitati excelente, un pic neslefuit, dar care va fi luat pe bani putini, pentru ca nimeni nu-i mai vazuse potentialul. Eu unul nu auzisem de el : Ionel Ganea. Predictia lui Stroe s-a implinit in timp – Ganea a jucat la echipa nationala si a facut o cariera decenta in fotbalul profesionist vest european. Corneliu Stroe se pricepea la fotbal, avea ochi si stia sa-si formeze o retea de “informatori” care-l tineau la curent cu noile talente din fotbal care apareau in prim plan. Ce jucatori a descoperit U Craiova prin diviziile inferioare din Romania in ultimii 8 ani in afara de Bancu ? Nici unul. FCSB l-a descoperit pe Man. Il vrem pe Sorescu de la Dinamo dar acest jucator a evoluat un timp la ASU Poli Timisoara – cum l-a vazut Dinamo, il putea vedea si Craiova. Pe gratis. Rotaru nu are banii lui Gigi Becali – un department puternic de scouting la club putea fi arma principala a Craiovei in fotbalul romanesc. Sorin Cirtu chiar are ochi la jucatori, de exemplu – nu stim daca Rotaru intelege asta. U Craiova prefera arogante de pregatire si deplasari – in loc sa o ia mai usurel cu asa cheltuieli si sa dezvolte o retea nationala de scouteri.  Craiova a achizitionat doar 3 jucatori de top in ultimii 6 ani si jumatate ani : Mitrita, Cicaldau si Koljic. Cicaldau si Koljic jucasera deja in echipele nationale ale Romaniei si Bosniei – nu mai erau jucatori anonimi, descoperiti de scouteri cu fler. Mitrita s-a propus singur la U Craiova – nu a fost recrutat de vreun scouter al clubului ! Iar Cicaldau a ajuns mai mult din intimplare in Banie – doar pentru ca FCSB a decis sa nu-l cumpere de la Viitorul. Man, Morutan sau Olaru se puteau transfera pe sume mai mici decit s-a platit pe Cicaldau, de exemplu.

Nu doar ca U Craiova nu prea are scouting, dar nici nu se pricepe sa tina jucatorii de talent pe care ii are. Andrei Vlad si Octavian Popescu, doi copii titulari acum la FCSB, au fost pierduti de Craiova prin greseli de amatori. La un club serios asa ceva nu se intimpla. Ati vazut copii de talent pierduti de Viitorul ? Gica Hagi nu pierde talentele asa cum a facut-o U Craiova. Pentru ca Viitorul are oameni care se pricep la fotbal si la managamentul unui club. Actualul proiect al Craiovei a avut noroc cu banii luati pe Mitrita (cel care singur s-a cerut la Craiova !) si pe Mihaila (adus la club de Silviu Bogdan, la fel ca Vladoiu sau Screciu). Aceste succese par mai mult intimplari decit rezultatele unei strategii de scouting.

De politica salariala a clubului nu mai discutam; e socant sa auzi ca Mihaila avea salariu de 3 mii pe luna, iar Qaka era platit cu 10 mii pe luna. Nu e de mirare ca U Craiova pierde jucatori de talent. 

Rotaru a adus multi jucatori pe la 200 de mii de Euro : Qaka, Ivanov, Bic, Fortes, Mamut, Mihai Roman etc. In loc sa aduci vagoane de mediocri care nu mai pot creste, nu mai bine din 200-300 de mii cumperi 4-5 juniori de talent ? Din 4-5 poate unul sau doi (caz optimistic) confirma si atunci clubul e mai cistigat. Andrei Vlad a fost pierdut pentru citeva zeci de Euro, dar s-au platit apoi 300 de mii pentru Pigliacelli.

Concluzii ingrijoratoare

Concluzia acestor aproape 8 ani este ca actionarii clubului par sa se priceapa la fotbal mai mult decit finantatorii precedenti, dar nu indeajuns incit sa faca performanta in liga 1. Nu credem ca Mihai Rotaru intelege realitatea si nu are o echipa de management care sa-l ajute sa performeze. Glumele lui Rotaru despre U Craiova condusa de Papura fiind o pretendenta la titlu nu mai amuza pe nimeni. Universitatea Craiova nu poate mai mult – si exista motive de ingrijorare pentru viitor. Din ce va trai echipa cind ultimele ramasite de talent ale clubului vor fi vindute ? U Craiova are nevoie de 3 milioane de Euro anual din vinzari de jucatori doar ca sa supravietuiasca. In prezent echipa are doar un jucator vandabil – Cicaldau; fostul jucator al Viitorului deja nu mai are 20-21 de ani, credem ca a atins maximum de progres la Craiova, si nu poate fi vindut pe mai mult de 5-6 milioane de Euro, din care o buna parte vor fi directionati catre Viitorul. Mai este si Koljic – dar bosniacul are o situatie de sanatate complexa. Vom vedea daca si cind poate reveni la forma din vara trecuta. Elvir face si el 26 de ani – potentialul lui vandabil scade pe masura ce inainteaza in virsta.

Cum va supravietui clubul in urma viitorului tumult cu noua echipa a lui Mititelu ? Centrul de copii si juniori a scazut mult in ultimii 2-3 ani : care e perspectiva acestui club fara pepiniera si fara scouting ? Pacat ca Mihai Rotaru nu a inteles limitele priceperii sale si a refuzat sa bazeze constructia clubului pe recrutarea de profesionisti cu rezultate certe obtinute in prealabil : preparatori fizici, scouteri, directori sportivi, antrenori. Cum e posibil ca Iftimie de la Botosani sa descopere mai multi jucatori cu potential, toti luati gratis sau aproape gratis – Ngadeu, Morutan, Oaida, Burca, Bordeianu, Chindris, etc. – decit U Craiova ? Citi jucatori luati gratis a descoperit Craiova, care au ajuns la nationala de seniori ? Nici unul ! Botosani are vreo 3 : Ngadeu, Burca, Bordeianu. Craiova se chinuie sa gaseasca de 8 ani un fundas central ca lumea – l-a gasit pe M. Constantin la 36 de ani ! – in timp ce Botosani i-a lansat pe Ngadeu (ajuns la nationala Camerunului), Burca (ajuns si el la nationala Romaniei) sau Chindris (ajuns la nationala de tineret a Romaniei). Pur si simplu exista mai putina pricepere si fler la Craiova pentru recrutarea jucatorilor.

Nu sustinem plecarea actionarilor de la club; ei au reusit progrese remarcabile in ultimii aproape 8 ani – dar e timpul ca ei sa realizeze ca acest club are nevoie de scouteri, antrenori si manageri de club care sa se priceapa la fotbalul de performanta. Actuala echipa administrativa a clubului si-a atins limitele acum 2-3 ani. E de-a ajuns sa vedem Universitatea Craiova umilita de FCSB indifferent de antrenorul de acolo : Reghecampf, Vintila ori Petrea. In multe din meciurile cu FCSB avem impresia ca U Craiova va pierde chiar daca bucurestenii ar fi antrenati de bucatareasa clubului. Marea majoritate a jucatorilor Craiovei nu par a avea calitati tehnice, fizice si psihice pentru performanta, fiind recrutati pe criterii nerealiste. Considera actionarii clubului ca asigurarea unor conditii materiale de pregatire la nivel european automat ridica valoarea jucatorilor recrutati de catre club ? Cheltuieli extravagante pentru conditiile de pregatire si deplasare ale unor jucatori si antrenori mediocri nu vor produce rezultate. Conducerea clubului pare a avea destule elemente de decor – care nu aduc valoare proiectului U Craiova. Fara scouteri si antrenori de top, fara un colectiv managerial implicat la maximum, U Craiova arata ca o grupare sportiva care nu stie ce vrea, desi tipa prin presa tot timpul ca se gindeste la trofee. Trofee care nu mai vin.  Acest club trebuie reconstruit pentru performanta, daca se doreste asa ceva.

P.S.1 Ii oferim un pont lui Mihai Rotaru. Daca tot a aruncat 200-250 de mii de euro pe Mamut, in loc sa cumpere vreo 5 juniori de talent in tara, poate il incearca drept fundas central – daca tot nu face fata ca jucator ofensiv. Sandoi, Barcauan sau Bita au facut cariera ca fundasi centrali, desi au inceput fotbalul pe pozitie ofensiva.

P.S.2 Am scris in trecut ca refuzul lui Andrei Ivan sa plece la FCSB a fost momentul cheie al renasterii Stiintei. El ne-a facut sa ne simtim mindri ca nu totul poate fi cumparat de Becali. Andrei are acum 24 de ani si cariera lui este in impas. Am facut comparatia cu Mitea in acest text in incercarea mea de a-l trezi. Inca nu este prea tirziu, Andrei Ivan ! Iti poti relansa cariera daca te concentrezi pe fotbal. Du-te si la un alt club 6 luni sa joci meci de meci – lasa banii vreme de citeva luni. Lasa frizurile, figurile, superficialitatea si calciile – succesul vine cu multa munca, cu foame de performanta, cu perseverenta si seriozitate. Antreneaza-te suplimentar, exerseaza, du-te la sala, maninca sanatos, nu-ti pierde noptile aiurea – revino acolo unde erai acum citiva ani.

Related posts

5 Thoughts to “Ne-am lamurit : Mihai Rotaru nu (prea) se pricepe la fotbal”

 1. JustMe

  Bun articolul, bine, mai putin partea cu Ivan noul Mitea dar per-total e bine. sunt niste adevaruri care trebuiau spuse si pe care Rotaru trebuie sa le auda si sa le priceapa.

  1. Bobby

   Multumesc pentru sugestie – da, poate am fost un pic dur cu Ivan. Poate ca Andrei citeste acest text – si comparatia cu Mitea il trezeste la realitate. Pina la urma asta vreau – sa se trezeasca. Inca nu e totul pierdut.

  2. Bobby

   Am adaugat un PS 2 la acest text.

 2. Ion Romulus Scorei

  Excelent articol! Se vede cine iubeste „Minunea” … fosta a orasului!

 3. […] Ne-am lamurit : Mihai Rotaru nu (prea) se pricepe la fotbal […]

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.