Obsesia si isteria falsa a transferurilor la Craiova – drum spre dezastru economic ? Cum se compara Craiova cu Iasi, Dinamo, Viitorul si FCSB la capitolul achizitii ?

La Craiova actionarii nu cistiga bani din fotbal. S-au investit deja sume foarte mari in renasterea Stiintei

Vinzarile de jucatori din ultimii ani i-au facut pe unii suporteri sa afirme ca la Craiova se cistiga bani din fotbal. Asta este un neadevar. Pina la 31 decembrie 2016, actionarii au adus de acasa 12 milioane de Euro pentru renasterea Stiintei.  Intre 1 ianuarie 2017 si 31 decembrie 2017 clubul a generat un profit de 678.000 De Euro. Asta inseamna ca la 31 decembrie 2017 deficitul net al Universitatii Craiova era de 11.3 milioane de Euro (date publice de pe site-ul ministerului de finante). Cam atit au adus de acasa actionarii pina la inceputul acestui an.

Bugetul clubului a fost comunicat in mod transparent – 8 milioane de euro pe sezon. Cum de la TV si din bilete vin cam 4-5 milioane de Euro, inseamna ca in jur de 3-4 milioane de Euro DEFICIT pe sezon trebuie acoperite din sponsorizari si vinzari de jucatori.  Deci daca vinzi jucatori de 5 milioane, s-ar putea investi in achizitii maxim 2 milioane doar ca sa supravietuiesti. Asta e realitatea economica.

 

Cit a scos clubul din vinzari de jucatori in aceasta vara ? De ce trebuie sa periclitam viitorul economic al clubului aruncind toti banii pe achizitii ?

Cifrele publice sint : 850.000 pe Gustavo, 2.65 milioane de Euro pe Baluta si 2 milioane de Euro pe Screciu. In total : 5.5 miilioane de Euro. Citi bani au intrat de fapt in visteria clubului ? Nu stim – dar suma cu siguranta este mai mica. Se spune ca s-ar fi platit procente fostelor cluburi ale unori jucatori vinduti. Sa zicem ca 5 milioane de Euro au intrat in contul clubului. Din 5 milioane, iti trebuie 3 milioane ca sa echilibrezi bugetul pe campionatul in curs. Asa ca mai ramii cu 2 milioane de Euro. Din aceste 2 milioane, probabil ca s-au cheltuit deja cam 1.2 – 1.3 milioane pe Cicaldau, Mirko si Donkor : sume de transfer, prime de instalare, comisioane la impresari. Deci mai ramine un surplus de 700.000 de Euro in aceasta vara – ii arunci pe toti pe achizitii, sau ii pastrezi pentru zile negre ? Noi i-am pastra pentru zile negre pentru ca fotbalul e un mediu de business volatil : cumperi jucatori care nu confirma, jucatori de valoare se pot accidenta grav si nu ii mai poti vinde, echipa nu merge si vin mai putini spectatori la stadion etc.

 

Multi fani ai Craiovei vor cu orice pret achizitii peste achizitii. Este asta o strategia viabila din punct de vedere economic ?

Exista o obsesie a tranferurilor pentru unii fani ai Craiovei. De ce ? Acum un an si jumatate mediul online era innebunit dupa Bucurica. Baiatul a venit la Craiova, s-au cheltuit bani pe el, dar n-a confirmat.

Achizitiile multe si scumpe nu garanteaza performanta – exemplul FCSB este cel mai la indemina. Noi credem ca o atitudine echilibrata – 2-3 achizitii, plus 1-2 promovari din curtea proprie, plus 1-2 jucatori depistati prin ligile inferioare (acolo l-am descoperit pe Bancu) ar reprezenta o strategie de succes. Craiova nu este FCSB, unde un oier arunca cu bani cind vrea.

Calculele sint simple : daca vrem achizitii de 3 milioane de Euro, insemna ca trebuie sa intre in club cam 7 milioane de Euro NET din vinzari de jucatori : 3 milioane pentru a acoperi deficitul din buget, 3 milioane pentru achizitii plus 1 milion bani pentru zile negre.  Precizarea „NET” este importanta pentru ca sumele publice din vinzari de jucatori sint mai mari decit ceea ce intra NET in club  (se scad comisioanele la impresari, TVA, procente pentru alte cluburi etc.).

 

Cum ne comparam la capitolul vinzari/achizitii cu Iasi, Dinamo, Viitorul si FCSB ? Universitatea Craiova a investit cei mai multi bani din Romania in achizitii in aceasta vara

FCSB a vindut jucatori de peste 4 milioane de Euro : Alibec, Budescu (principalul om de atac), Gaman. S-au bagat 10 % din banii incasati pentru aducerea lui Qaka (Morutan fusese achizitionat cu mult inainte).

Dinamo a vindut vagoane de jucatori in ultimii ani, a incasat sume mari de bani, dar nu a cumparat pe nimeni. Si totusi echipa are un inceput bun de campionat !

Iasi are un inceput bun de campionat, desi a pierdut 3 oameni de baza la constructie si in atac : Platini, Jo si Qaka. In meciul de la Craiova, echipa lui Stoican a jucat practic cu garda veche a echipei, din care au lispit cei 3 oameni de baza. Daca Stoican poate, Mangia de ce nu poate ?

Viitorul a vindut jucatori de 2 milioane de Euro (doi titulari de baza : Ganea si Cicaldau) si a investit 100.000 de Euro in transferuri. Echipa lui Hagi cu Vitesse in EL saptamina trecuta :

Cojocaru – D. Lopes, Țîru, Mladen, de Nooijer – V. Achim, T. Băluță, Vînă – I. Hagi, Drăguș, Mățan (Viitorul a facut 2-2 practic cu garda veche a echipei, minus cei doi titulari vinduti in vara).

Echipa lui Hagi luni seara, la meciul cu Chiajna :

Buzbuchi – V. Ghiță, Luchin, Hodorogea, Boboc – V. Ciobanu, Artean, P. Iacob – Al. Stoica, Voduț, Mățan

Hagi a introdus 10 jucatori noi la Chiajna (in comparatie cu meciul de EL cu Vitesse), si a facut un joc bun, obtinind un egal. Repetam, 10 jucatori noi – pe cind Craiova pierdut doar 2 titulari in aceasta vara si are un inceput de sezon slab. Viitorul se descurca fara 2 titulari cu Vitesse in EL, iar Craiova abia respira fare 2 titulari. Nu cumva asta tine si de antrenori ?

 

Concluzii dureroase : isteria transferurilor e artificiala. Antrenorii si jucatorii nu performeaza la nivelul asteptat in acest debut de sezon

20 de ani de patroni de carton plus tepele lor creeaza asteptari false si nerealiste la Craiova. Vreme de 20 de ani, patronii de carton faceau SRL-uri peste SRL-uri, le umpleau de datorii, le abandonau, si faceau alte SRL-uri carora le ziceau tot Stiinta. Investigatiile Craiova Maxima pe care le vom publica in curind arata ca intre 2002 si 2013, Universitatea Craiova a insemnat vreo 9 societati diferite – multe dintre ele abandonate cu datorii uriase. Dar aceste tactici de lumea a 3-a nu mai merg intr-o tara membra a EU.

Pentru prima data, incercam la Craiova un fotbal capitalist onest, fara tepe. Si pentru asta clubul trebuie sa supravietuiasca. Actionarii au adus de acasa sume uriase – dar asta nu poate continua la nesfirsit. Acest club trebuie sa supravietuiasca singur, ca orice business din sport. La Bayern si Borussia Dortmund nimeni nu aduce bani de acasa !

Cind comparam Craiova cu FCSB, Iasi, Dinamo si Viitorul observam ca diferenta este facuta de antrenori si de atitudinea jucatorilor. Viitorul si Iasi nu se prabusesc pentru ca si-au pierdut citiva titulari. Antrenorii inoveaza si se adapteaza. Poate Craiova sa scoata un egal la Chiajna daca schimba 10 titulari, precum a facut Viitorul ?

Il asteptam pe Mangia sa inventeze jucatori din curtea proprie cum fac si alti antrenori. Se investesc sume mari de bani in centrul de copii si juniori la Universitatea Craiova. Daca pustii mai au nevoie sa progreseze – stafful lui Mangia ii poate ajuta sa creasca. Vrem sa-l vedem pe italian decoperind jucatori de viitor in ligile inferioare, asa cum Iasi l-a descoperit pe Pintaru. Un antrenor bun poate construi si reconstrui echipe. In vara trecuta Astra a pierdut aproape toti jucatorii buni si a redus bugetul de salarii – totusi Iordanescu JR. a reconstruit rapid o echipa de play off. Dinamo are un buget de salarii de aproape 3 ori mai mic decit al Craiovei – dar se vede asta pe terenul de joc ? Cu tot respectul pentru Mangia – poate cel mai bun antrenor al Craiovei din ultimele decenii, dar orice antrenor ar obtine rezultate cu jucatori multi si buni adusi pe tava. Nici un club de pe lumea asta nu cade de pe podium pe ultimul loc doar pentru ca pierde 2 titulari. Cauzele nu tin de actionari – ci de antrenori si jucatori in primul rind.

Publicul trebuie sa inteleaga faptul ca actionarii nu sint un sac fara fund; pina la inceputul acestui an actionarii au adus in club 11.3 milioane de Euro.  Actionarii clubului sint doar administratori ai acestui brand – nu proprietari ai brandului.  Acesti oameni au readus Stiinta la viata cu investitii masive, dar Universitatea Craiova trebuie sa supravietuiasca precum orice business : sa faca mai multi bani decit cheltuie. La 8 milioane de Euro buget, Craiova trebuie sa vinda in fiecare an jucatori de 3-4 milioane de Euro doar ca sa supravietuisca. A intoarce spatele echipei in momentele grele inseamna de fapt si mai putine achizitii in viitor – pentru ca o prezenta redusa la stadion inseamna bani mai putini in club pentru cumparari de jucatori. 

Un management bun, antrenori care inventeaza si descopera jucatori, plus un departament de scouting inspirat sint responsabilitatile actionarilor.  Tudor Baluta (Viitorul) si Denis Man (FCSB) au fost in curtea Stiintei – din pacate scouterii nostri nu au avut inspiratia sa-i pastreze. Faptul ca patru atacanti au jucat impreuna zeci de meciuri la Craiova fara sa marcheze – Rambe, Fajic, Roman si Glavina – trebuie sa ne puna pe toti pe ginduri. Clubul trebuie sa promoveze din timp solutii de inlocuire pentru jucatorii care s-ar putea vinde in urmatoarele 6-12 luni. Cu totii – actionari, fani, staff al clubului, presa locala – putem progresa, sa ducem Universitatea Craiova la urmatorul nivel.

P.S. Autorul acestui text nu este pro sau anti Mangia – ci doar pro Universitatea Craiova. Mangia este antrenorul Stiintei si trebuie sprijinit fara ezitare. Jucatorii si antrenorii nu au gasit cele mai bune solutii de exprimare in teren in acest debut de sezon, dar toti reprezinta Universitatea Craiova ! Le dorim succes, atitudine si inspiratie in meciurile ce urmeaza.

 

 

 

 

 

Related posts

One Thought to “Obsesia si isteria falsa a transferurilor la Craiova – drum spre dezastru economic ? Cum se compara Craiova cu Iasi, Dinamo, Viitorul si FCSB la capitolul achizitii ?”

  1. Adrian

    Un articol scris, total neinspirat, de Marcel Popescu. Daca va uitati pe clasament veti vedea ca omul traieste in alta lume caci ne aflam pe loc retrogradbil fara sa fi jucat cu vreo echipa cu pretentii in campionat.. Oricum, am pierdut 3 oameni decisivi anul trecut in atacul Craiovei si ce am pus in loc? Cate galuri au inscris inlocuitorii lor in 5 etape? Intrebare simpla, cate? Si daca pierdem la Voluntari si ne invige si Dinamo acasa ( scenariu foarte posibil dupa cum joaca echipa) tot nemernicii de suporteri vor fi de vina? Si inca ceva, de ce mai aveti rubrica aceasta daca nu publicati niciun comentariu?

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.