Prin noi înşine

Marele Pitiş era întrebat ironic:

Ai auzit ce-a făcut Rapidul, nu?

Nu ştiu, ce-a facut ?

zicea el, la mişto, ştiind de înfrângere.

A luat o bătaie soră cu moartea.

îi zicea interlocutorul.

La care omul, răspundea cu cel mai cald zâmbet de care era capabil:

N-are nimic, batem etapa viitoare!

Ideea de bază e să nu ne mai dăm cu poponeaţa de pământ că nu ne aduce Felix anul asta nu ştiu ce Texeira la ofertă. Cred că mai întâi trebuie să ne simţim bine ducându-ne copii la meciurile Craiovei şi să facem din asta o sărbatoare, indiferent de rezultatul din teren sau actorii ce prestează. Dacă se va întampla să şi batem, cu atât mai bine. Copilul va fi mai fericit. Noi, ca nişte gloabe ce suntem, trebuie să ne aşteptăm ca etapa viitoare, în deplasare, echipa să încaseze o bătaie soră cu moartea. Noi nu trebuie să mai visăm, precum au ei dreptul să o facă. Nu s-a născut echipa invincibilă, şi cu siguranţă, nu va mai ajunge ea vreodată la Craiova.

Mareţia unui club nu stă niciodată doar în rezultatele lui, ci în mulţimea suporterilor din spatele lui. Dacă noi vom trece vreodată bariera rezultatului, vom fi cei mai fericiţi suporteri. Gândiţi-vă că nu-s prea multe cluburi pe lumea asta care au fost retrogradate şi desfiinţate în acelaşi timp printr-o decizie arbitrară. Mai mult, să mai prindă şi o pauză de 2 ani. Când s-au repornit totuşi motoarele, ele au fost turate aproape la „full blast”. S-a promovat din prima, s-au strâns 20.000 de suporteri la un meci în acelaşi sezon! Astea-s cifre care nu le strânge oricine! Indiferent dacă ASA-ul ia sau nu titlul sezonul următor, la cum umblă cu fofârlica, e posibil ca această construcţie să se destrame foarte repede, după modelul Unirii Urziceni, mai ales dacă intră puţin DNA-ul prin ei. La cât de repede s-au ridicat, au tot atâtea şanse să se destrame la fel de repede dacă continuuă cu politica actuală. Nu vreau să vă ascund că gânduri d-astea negre de destrămare m-au tăiat şi pe mine anul trecut când îl ridicau pe Hrebe şi pe fiul său şi când citisem că al nostru şi cu ală erau nu ştiu ce vechi tovarăşi şi nu ştiu ce învârteli făcuseră.

Tocmai d-aia faptul că noi nu suntem „fruncea” pe piaţa transferurilor actuale, nu mă întristează, ci un pic mă bucură. Poate s-a realizat că planuri d-astea pompieristice cu eliberat „j” de jucători şi adus „j” de jucători, schimbat câte 3 antrenori pe sezon şi obiectivele de câte n+1, unde „n” este egal cu numărul de antrenori, nu vor aduce niciodată rezultate decât pe terment scurt. Promovarea în Liga a treia a echipei secunde şi forţarea de jucători tineri la prima echipă, mi se pare o politică de viitor. ASA-ul numai ce şi-a vândut cel mai bun produs.

Da, temporizarea asta a noastră nu ne va garanta locul 5, dar ne va da oportunitatea să creştem corect, pas cu pas, prin noi înşine.

Primul nostru obiectiv ar trebui să fie să nu ne mai bată nimeni la Craiova, cel puţin pe noul stadion. Copii trebuie învăţaţi puţină istorie, predate căteva cursuri de ’74 şi apoi anii ’80, inclusiv cu decăderea, şi explicat că dacă pleacă învinşi de pe Oblemenco/Extensiv, vor fi penalizaţi drastic, până la închiderea unilaterală a contractelor. Puştii ăştia trebuie sa înveţe că în Bănie nu se pierde, decât dacă le-o pune arbitrul pe var la adversari în minutul 90+3. In rest, de la egal în sus, murit cu ei de gât şi luptat până la ultima suflare, măcar aici, la noi acasă. Învăţaţi mai întâi să respecte Bania şi apoi … restul.

Nu titluri, nu cupe, nu Europa ! Noi trebuie să pornim de jos, de acolo unde suntem după douăzeci de ani de pârjol. După atâţia ani de rîcă şi ură între noi înşine, iată că nici Balaci nu-i 100% în barca noastră. Hai să-i convingem noi pe-ai noştri de proiectul ăsta nou şi după aia luptat pe plan intern la campionate sau alte trăznăi fantasmagorice! Hai vere să le facem pas cu pas pe toate, că m-am săturat de tunuri ! Avem aşa o şansă mare în faţă şi tare mi-e teamă că nu vom şti să profităm de ea. Aşa cum faptul că echipa noastră îşi desfăşoară meciurile de acasă în buza celui mai mare parc din sudul României, nu contează în prezenţa copiilor sâmbata sau duminica la orele serii (16-20, adică ore mai mult decât rezonabile), aşa mă înspaimântă faptul că noi nu realizăm ce şansă imensă ni s-a acordat. Poţi merge cu puştanul mai întâi la circ sau cu barca pe lac si apoi la stadion, la umbră şi încheiată seara cu un spectacol. Fie el atât de jalnic, fotbalul rămâne, vere, un spectacol! Trebuie doar să ştii să-l pui în scenă şi aici, mai ales primăria trebuie să aibă un mare aport, organizând din două în două săptămâni câte un mini-eveniment pentru copii – teatru, concursuri, etc.

Am pornit direct din Liga 2, de la zero datorii, zero obligaţii. E ca şi cum în viaţă ţi se dă un „reset” şi ţi se spune că nu-i nevoie să porneşti de la 0 ani, ci de la cât vrei tu, când crezi că ţi-a venit mintea la cap şi nu vei mai comite aceleaşi greşeli majore pe care le-ai comis în trecut. Cam asa vad eu situaţia noastră. Ce vreţi voi aştia de visaţi transferuri şi titluri imediate? Dan Petreşti şi Brandani, Sânmărteni, Texeiri sau alte rapandule ratate de prin alte meleaguri? Tunuri şi boom-uri de moment care să-ţi garanteze rezultatele imediate, de maine?

Nu vere, Cârţu şi Săndoi sunt suficienţi pentru moment! La fel ca si Bancu. Atat timp cât prezenţa lor va însemna parcurgerea acestui nou drum pas cu pas. De la juniori şi până la mercenarii precum Acka sau Rocha, totul trebuie cântărit şi orice efort suplimentar trebuie achitat doar dupa zeci de ore de cugetat. Aşa cum Bancu după accidentare şi după orele de cugetat cu ochii pe pereţi în odaia lui de la ţară, şi apoi după desenat pe playstation mii de ore de fotbal virtual, şi-a dat seama ca are o şansă reală în faţă şi că ar fi bine să n-o rateze! Când ai atât de puţine lucruri, realizezi cel mai bine cât ai putea să câştigi, iar noi avem atât de puţin…

L-ai adus pe un Bawab, dar cine-i ăsta? Cumva unul ce-a paşit şi pe la Real şi pe la Barca prin ogradă? Cum ar veni, un Hagi de’al nostru? Păi foloseşte-l tătă macar la maxim! Pe el nu l-a dus capul să facă prea mult la viata lui, d-aia a ajuns la Craiova, dar măcar stoarce-l de tot ce-a văzut la viata lui şi făcut pe la ăia şi aplică măcar 10% la noi acilea pe Extensiv! Pentru ce să mai aduc alţi pulifrici, n-avem destui? Fă băi vere o educaţie sănătoasă puştanilor pe care-i ai în ogradă, arată-le maimuţa şi zi-le:

Uite bă ce o sa ajungeţi dacă nu va băgaţi minţile-n cap! Viaţa de fotbalist îi scurtă şi intensă, traiţi-o la maxim, atât căt vă duce pe voi capul sa o făceti,  dar măcar n-o irosiţi aiurea-n tramvai ! Nu vedeţi că-i plină Craiova de Gângioveni, Ioneşti, Dănănăi, Buşi, etc?

Aducerea de jucători semi-rataţi pe sume uriaşe, nu-ţi va garanta decât rezultate imediate, atât în tribună, cât şi în clasamente. Investiţi aceeaşi bani în 30 de copii, iţi poate creea oportunitatea ca măcar unul dintre ei să ajungă  la fel de „realizat” precum un Bawab, dar va fi creaţia ta, copilul tau! Chiar de va pleca la javre, tu l-ai făcut, va afla lumea ca tu l-ai realizat, atât cât era el la momentul plecării!

Trebuie să învaţăm din nou să preţuim puţinul nostru, ca să ne putem bucura la maxim de orice mare rezultat viitor!

Related posts

One Thought to “Prin noi înşine”

  1. GARDA VECHE STIINTAe

    F Foarte corect scris.Cu pasi marunti se fac salturi lungi.Referitor la Ilie Balaci;Ca a jucat si pentru aia in Galben,si pt aia in Albastru!? o declaratie a s-a, eu personal n-am vazut STINTA jucand in galben,a anilor de juniorat, a lui Ilie Balaci…(probabil tricouri de forta majora,inprumutate,sa difere culoarea,de adversar!!) Istoria cu Ilie Balaci, nu se termina ICI, ”’A FOST CONTINUATA DE”’ TATA LAE,, Lie, trebue sa zici adevaru de unde plecasi, pt ca, Alb Albastru i-i ne-schimbat, deocamdata pt tine este cu punct.

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.