Promovarea juniorilor la prima echipa a Universitatii Craiova – succes sau esec ?

Elite U19

Sectorul juvenil craiovean distrus de apocalipsa booveana

Universitatea Craiova a platit si va plati din greu pentru apocalipsa booveana din anii 2005-2011. Multi juniori de valoare au parasit Bania in timpul si dupa incheierea dictaturii lui Mititelu. Orgolios, galagios, lipsit de tact si de spirit managerial, Mititelu nu a reusit sa colaboreze cu scoala de fotbal Gica Popescu si multi dintre copiii talentati pregatiti la academia Baciului au debutat in fotbalul mare la alte cluburi. Dupa disparitia booveanului din sport, in 2011, copiii Craiovei au ales drumul pribegiei pentru ca fotbalul de performanta murise pe Ion Oblemenco. Exemplu Mitrita este la indemina – talentatul atacant oltean si-a facut un nume la FC Viitorul, pentru ca alte oportunitati la Craiova nu existau. Pina si proiectul Viitorul Craiova, proiect fotbalistic pentru liga 2 din 2012 al unor fosti fobalisti ai Stiintei, a fost ucis de Mititelu, cu amenintari si delatiuni murdare, tipice de altfel pentru ciuma booveana.

Si in 2013, Mititelu a incercat cateva lovituri dure aplicate renasterii Stiintei. SRL-ul FCU a fost reactivat vreme de citeva luni doar sa se saboteze proiectul de reconstructie a Universitatii Craiova, iar argatii lui Mititelu au racolat multi copii talentati crescuti pe banii platitorii de taxe din Craiova, la clubul Consiliului Judetean, doar ca sa nu ajunga la Universitatea Craiova. Acei copii au fost sclavii lui Mititelu pana cand instantele sportive i-au declarat liberi de contract (exemplu : R. Petre). Vara lui 2013 a gasit Craiova fotbalistica in ruina – fara echipa profesionista si cu un sector juvenil aproape distrus. Misiunea renasterii Stiintei era cum nu se poate mai grea.

Renasterea Stiintei a adus investitii enorme in copii si juniori

Proiectul de reconstructie a Universitatii Craiova demarat in 2013 a inclus cele mai mari investitii private in copii si juniori din istoria Stiintei. Actionarii clubului au investit sume de bani enorme in scouting la nivel national, pe transferul a zeci de copii si juniori, cu sume mari de transfer platite cluburilor din Oltenia si din tara. In afara de grupele de copii si juniori, Universitatea Craiova a infiintat si echipa a 2-a, care a rulat deja multe zeci de jucatori. In 2014, 2015 si 2016 Universitatea Craiova a revenit in prim planul activitati de copii si juniori prin citeva prezente pe podium la campionatele nationale juvenile, o performanta rapida si incurajatoare dupa apocalipsa booveana. Deja Universitatea Craiova are unul dintre cele mai bune centre juvenile din Romania, alaturi de Viitorul, Dinamo si Ardealul Cluj.

In acest moment, in liga elitelor, la U17 Stiinta e pe primul loc in seria Est, in vreme ce la elitele U19 Craiova e pe locul 3, dupa Dinamo si Viitorul. Actionarii, conducerea clubului si antrenorii merita felicitari pentru renasterea sectorului juvenil al Stiintei – filonul de aur al acestei echipe, si baza pentru un viitor promitator economic si sportiv. Multi copii din Romania, care erau deja in bazele de date ale cluburilor din Vest – aradeanul Iuga (curtat de cluburi din Anglia), buzoianul Manea (dorit si el de cluburi engleze), maramureseanul Jurj (remarcat de cluburi din Italia), pitesteanul adoptat Ivan (si el ofertat de cluburi din Anglia) si lista foarte lunga poate continua – au fost adusi la Craiova nu doar pentru renasterea Stiintei, ci si pentru renasterea sperantei si a unui viitor curat.

Promovarea juniorilor la Universitatea Craiova in meciuri oficiale: 12 copii si cateva certitudini

De la renasterea Stiintei, 12 juniori au prins minute in meciurile oficiale ale Craiovei la seniori; lista de mai jos include numele acestor copii precum si anul debutului in meciuri oficiale la echipa mare. 8 din cei 12 jucatori au debutat la prima echipa a Craiovei in anul 2016.

Armaselu (2014)
Ivan (2014)
A. Cirstea (2014)
Burlacu (2015)
L. Popescu (2016)
Ciocoteala (2016)
R. Petre (2016)
Hodea (2016)
Vladoiu (2016)
Manea (2016)
Screciu (2016)
Markovic (2016)

Dintre cei 12 tineri, 3 jucatori nu mai fac parte din familia alb-albastra : Armaselu (ajuns anul trecut la Concordia Chiajna 2), Cirstea (ajuns la Podari dupa o experienta in liga 2 la Vilcea) si Ciocoteala (plecat la Alexandria). Ceilalti 9 tineri jucatori – Ivan, Burlacu, L. Popescu (imprumutat la Pandurii), Petre, Hodea, Vladoiu, Manea, Screciu si Markovic – se afla inca pe drumul catre marea performanta. Deja unii dintre acesti copii – Ivan, Screciu – au ajuns sa fie remarcati si de scouteri ai cluburilor din Vestul Europei. Mogosanu si Multescu au fost antrenorii care au promovat cei mai multi copii si juniori la prima echipa.

Pina acum, doar Ivan, Screciu, Petre, L. Popescu si Manea (5 copii) au primit ceva sanse de a demonstra ca ne putem baza pe ei. Ceilalti pusti au avut doar aparitii sporadice – dar evolutiile lor nu au fost dezamagitoare in general. Alti copii ai Craiovei au primit sanse de joc la alte cluburi, prin imprumut – Iuga (National Sebis), Jurj (Baia Mare si Verona) etc.

Promovarea copiilor la Stiinta – este loc de (mult) mai bine

Desi investitiile au fost enorme in ultimii ani, rezultatele inca nu sint pe masura – cel putin in ceea ce priveste impactul acestori pusti la echipa mare. Din pacate, parca lipseste o strategie coerenta, la nivel de club, de promovare si incurajare a acestor pusti la prima echipa a Stiintei. Credem ca fiecare antrenor al Craiovei trebuie sa promoveze si sa dea sanse copiilor – iar aceasta obligativitate ar putea fi inclusa in contractul acelui antrenor. Lipsa de curaj si/sau lipsa de interes a vremelnicilor antrenori ai Craiovei nu poate torpila strategia U Craiova de promovare a tinerelor talente la prima echipa.

A fost socant sa vedem un fundas stanga modest precum Bucurica jucand prost ca fundas dreapta intr-un meci recent cu Dinamo, cand doi pusti, Vladoiu si Petre, puteau avea prestatii cel putin la nivelul fostului jucator al Chiajnei. Nici actualul titular al postului de fundas dreapta, Dimitrov, parca nu iese din zodia mediocritatii. De ce nu se promoveaza pustii clubului pe acest post, macar sa vada bulgarul ca exista ceva concurenta ? De ce unii copii sunt adusi la echipa mare doar ca sa faca incalzirea cu Zlatinski si Bancu, fara sa participle apoi in antrenamentul efectiv al echipei mari ?

Spre sfarsitul campionatului 2014-2015, antrenorii de atunci au refuzat cu incapatanare orice promovare de juniori, desi echipa juca slab si practic nu mai era nici un obiectiv de atins. Promovarea echipei satelit in liga 2, poate si cu participarea financiara a autoritatilor locale (asa cum se intimpla la majoritatea cluburilor de liga 2), ar da multe sanse de progres rapid copiilor Baniei.

Cel mai de success club romanesc in ceea ce priveste promovarea juniorilor, Viitorul, beneficiaza de existenta unei strategii solide si coerente – acolo promovarea copiilor genereaza baza economica a clubului. La Craiova, promovarea copiilor la prima echipa nu poate fi lasata complet la latitudinea unor antrenori care vor sta pe banca poate 1-2 ani ani. Care nu doreste sa-si assume obtinerea unor rezultate si, in acelasi timp, promovarea unui numar minim de tineri jucatori, nu ar trebui sa fie antrenorul Stiintei.

[poll id=”3″]


Foto: csuc.ro
Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.