Renașterea cluburilor de tradiție Rapid, U Cluj, Petrolul, Otelul, FC Arges, Napoli, Universitatea Craiova – cu noi investitori, cu brandul istoric si fara fostii patron gropari

Renasterea cluburilor de traditie: fara fostii patroni gropari, dar cu suporteri, primarii, investitori si institutii de invatamint superior

Foto: puterea.ro

Cum renasc cluburile disparute din competitie:  doar fara fostii patroni gropari

Presa de sport a prezentat recent incercarile de renastere a cluburilor de traditie dupa iesirea din competitie a fostelor societati. Cazurile Arad, Ploiesti, Constanta, Cluj, Galati, Pitesti, Timisoara etc. au fost prezentate pe larg. Aceste orase au refondat simbolurile fotbalistice locale folosind modalitati diferite. Dar toate aceste proiecte au un element in comun : patronii gropari, cei care detinusera fostele cluburi de fotbal pina la iesirea din competitie nu au mai fost inclusi in aceste renasteri. Cum sa te bazezi pe cel care a distrus miscarea fotbalistica locala ? Aceasta regula respectata cu sfintenie se aplica indiferent de cine are brandul, culorile sau palmaresul. Brandul poate fi in proprietatea primariilor (Cluj, Ploiesti), a asociatiilor de suporteri (Arad) sau a fostelor societati iesite din competitie (Galati, Pitesti); renasterile cluburilor nu au tinut cont de cine are brandul si palmaresul : punctul de plecare a fost eliminarea fostului patron gropar. Aceasta regula este respectata nu doar in Romania, ci si in alte campionate – vezi cazurile Napoli si Ascoli.

Lista patronilor gropari din Romania, aruncati la cosul de gunoi a istoriei fotbalistice, si ignorati in renasterile fotbalistice din Romania

Dan Capra – FC Petrolul Ploiesti
Florian Walter – FC Universitatea Cluj
Adrian Martian – FC UTA
Familia Adamescu – Otelul Galati
Marian Iancu – Poli Timisoara
Claudio Zambon – Poli Timisoara
Familia Penescu – FC Arges
Familia Moraru – FC Rapid Bucuresti
Familia Mititelu – Fotbal Club U Craiova

Renasterea clubului Napoli: cu girul primariei, fara patron gropar, reinfiintare direct in liga 3

craiova-maxima.ro a publicat povestea adevarata a renasterii clubului Napoli. Pe scurt, dupa disparitia din competitii a fostului club Napoli, Federatia Italiana a oferit autoritatilor locale din orasul napoletan dreptul de gira refondarea noului club. Federatia Italiana a acordat un loc in liga 3 noii grupari, fara sa o oblige sa porneasca in competitie din ultima liga valorica din Peninsula (liga 9). Citiva investitori din Italia (nu toti originari din orasul Napoli) au depus scrisori de intentie, iar consiliul local a decis atunci ce investitor avea onoarea de a refonda clubul napoletan – un investitor, din Roma, fara legatura cu fostul patron care ingropase vechiul Napoli.

UTA Batrina Doamna – infiintare in 2013 in paralel cu FC UTA !

In 2013, Aradul avea pe FC UTA in liga 2. Si totusi orasul si comunitatile de suporteri au considerat ca SRL-ul FC UTA (patron Adrian Martian) nu mai reprezenta cu cinste traditia locala, si au decis sa infiinteze un nou club, UTA Batrina Doamna, inscris atunci in liga 4. In campionatul 2013-2014 Aradul a avut 2 echipe : FC UTA (liga 2) si UTA Batrina Doamna (liga 4). Comunitatea suporterilor UTA – necontrolata de patronul gropar al FC UTA Adrian Martian- a justificat simplu abandonarea FC UTA : „Decizia a venit după gravele prejudicii de imagine aduse UTA-ei, iminentul faliment a fost doar o mică parte” (click AICI pentru articol).

Intre timp FC UTA a falimentat, iar UTA Batrina Doamna, cu finantare puternica de la primarie (primarul Aradului este membru PNL), a ajuns una dintre echipele bune de liga 2, a fost adoptata de fanii aradeni, si este numita de presa bucuresteana drept “echipa de traditie a Aradului”. Doar in primavara anului 2017, UTA Batrina Doamna a primit o finantare de peste 3 milioane RON de la bugetul primariei controlate de PNL  – click AICI pentru articol.

Renasterea fotbalului clujean : cu sprijinul primarului PNL si al universitatilor din oras, dar fara patronul gropar Walter

Renasterea U Cluj s-a facut fara groparul Florian Walter, fostul patron al FC Universitatea Cluj. Noul proiect U Cluj s-a facut cu girul insitutiilor de invatamint superior din Cluj – detinatorul moral al traditiei fotbalistice studentesti din oras – si cu ajutorul primariei Cluj, detinatorul brandului “U Cluj”. Sase institutii de invatamint din Cluj si primaria locala au infiintat anul trecut un alt club cu numele “Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru a Studenţilor Clujeni”. Acest nou club este prezentat in presa drept U Cluj, desi numele din acte nu este U Cluj. Primaria din Cluj, proprietarul brandului, a acordat marca “U Cluj” noului club cu titlu gratuit. In momentul fondarii noului club, procesul de faliment a al FC Universitatea Cluj, vechiul club, nu era incheiat ! Mai multe detalii despre refondarea U Cluj se pot gasi aici.
Comunitatea din Cluj a urmat modalitatile folosite la Napoli, Fiorentina, Parma si Glasgow Rangers pentru refondarea clubului alb-negru.

Renasterile fotbalistice de la Galati, Ploiesti si Pitesti – fara groparii Adamescu, Capra si Penescu

La Pitesti, primaria a fondat si finantat clubul SCM Pitesti, promovat in liga 2. Primaria Pitesti a cumparat de la lichidatorul judiciar al fostului club falimentat brandul FC Arges. Fostul patron gropar Penescu nu are nici o implicare la noul proiect.

Suporterii pitesteni au incercat un alt proiect de renastere – FC Arges 1953. Dupa modelul CS Universitatea Craiova, suporterii pitesteni au folosit stema veche a alb-violetilor pentru noul club. FC Arges 1953 a promovat in liga 3 in anul 2016 – dar s-a retras din competitie din cauza lipsurilor financiare. Traditia fotbalistica a Pitestiului va fi dusa mai departe de catre SCM Pitesti – noul FC Arges.

Noul club al Ploiestiului, Petrolul ’52, a intrat in competitii anul trecut si a cumparat recent marca “Petrolul Ploiesti” de la proprietar, primaria Ploiesti. Fostul patron al FC Petrolul, Dan Capra, nu are nici o implicare la noul proiect.
Suporterii galateni au infiintat un alt club, care se bate la promovare in liga 3. Noul club nu are inca brandul “Otelul Galati”, presupus a fi in proprietatea clubului falimentat FC Otelul.

Renasterea Universitatii Craiova : initiata de clubul sportiv de drept public

Renasterea Universitatii Craiova s-a facut folosind modalitati folosite la alte cluburi : cu stema veche a Stiintei (ca la FC Arges 1953 – asta pina cind stema cu leul a fost recuperate de clubul alb albastru), cu girul Universitatii din Craiova (ca la Cluj si Timisoara), cu wild card in liga 2 votat de Adunarea Generala a FRF (dupa modelul Napoli), cu noi investitori (ca la Napoli), si in colaborare cu primaria (ca la Napoli, Arad, Cluj, Pitesti, Ploiesti etc.).

Totusi este important de precizat ca finantarea renasterii Stiintei nu s-a facut cu banii primariei, cum s-a procedat in multe cazuri (Cluj, Arad, Pitesti etc.). Proiectul renasterii Craiovei detine cu acte in regula toate simbolurile Universitatii Craiova, club infiintat in 1948 : imnul echipei, brandul “Stiinta Craiova” , stemele echipei – cea in dungi si cea cu leul, brandul “Universitatea Craiova”, acordul Universitatii din Craiova si a clubului de drept public.

Evident ca familia Mititelu a dorit, fara succes, sa torpileze renasterea Stiintei prin introducerea SRL-ului personal FCU Craiova in competitie pentru citeva luni, in anul 2013. Gestul murdar al lui Mititelu nu are precedent in istoria fotbalului. Va inchipuiti cum ar fi primit Dan Capra la Ploiesti, daca si-ar baga SRL-ul falimentar FC Petrolul (cel care are continuitatea !) in competitie pentru citeva luni ? Probabil ca ar fi alungat din oras in secunda 2. Ai pierdut continuitatea, ai pierdut respectul orasului – esti terminat ca si “patron de club”.

Un aspect important al istoriei Craiovei fotbalistice ignorat de presa aservita bucuresteana, este ca fostul SRL boovean FCU Craiova a pierdut orice pretentie la continuitate de citeva ori. Mai intii, in vara anului 2011 : dupa dezafilierea LEGALA a FCU (decizie definitiva a instantelor de judecata) de la FRF, acel club putea intra in competitie legal in liga 4, ca sa pastreze continuitatea. Dar nu a facut-o !

Practic orasul Craiova isi putea refonda clubul in anul 2011, fara nici un fel de problema. Orice club de traditie poate fi refondat in momentul in care clubul vechi nu se inscrie in competitie, indiferent de motive. A doua oara cind FCU a pierdut orice pretentie la continuitata a fost in anul 2012; atunci curtea de Apel Bucuresti a oferit temporar -pina cind ICCJ a dat dreptate FRF in 2014, in civil, in dosarul dezafilierii) FCU dreptul de a evolua in liga 2. Dar FCU a refuzat inca o data reluarea activitatii.

 

Mititelu a inscris FCU in competitii doar in anul 2013, pentru citeva luni, doar ca sa torpileze renasterea Universitatii Craiova anuntata in prealabil, renastere facuta cu girul clubului sportiv de drept public. Mititelu justifica acele pierderi ireversibile si ireparabile de continuitate prin faptul ca nu mai avea bani. In orice oras cu o echipa de traditie, atunci cind un patron nu are bani (indiferent de motiv), noi investitori refondeaza clubul. Doar in nebunia lui Mititelu un oras trebuie sa astepte pina cind un “patron” face rost de bani pentru fotbal.

Epilog: FCU & Mititelu – curva politica si finantare din partea primariei Craiova

Sarlatanul Mititelu foloseste o retorica anti-PSD ca sa manipuleze fanii mai slabi de inger si de …memorie. Mititelu sprijinea candidatul PSD Mircea Geoana la alegerile din 2009 chiar pe site-ul official al FCU ! Mititelu a cerut spectatorilor de la un meci Drobeta – FCU sa-l voteze pe Geoana. Ziarele vremii mentionau modelul socant initiat de Mititelu:

Adrian Mititelu este singurul patron de club din România care s-a folosit de brandul unei echipe pentru a-şi apăra interesele.

In incheiere, sa amintim (click AICI) ca singurul club de fotbal finantat de primaria Craiova a fost chiar FCU – 500.000 de Euro de la buget primiti pe cind primar era Solomon.

Daca a existat o echipa de partid in Craiova, finantata de primarie, aceea a fost FCU.


 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.