Renasterea Universitatii Cluj, fara mititei: cu brandul orasului, cu finantarea primariei PNL, cu sprijinul institutiilor academice. Si fara palmares formal – palmaresul e parte din brand !

Renasterile de club din Romania – U Cluj, Petrolul, FC Arges, Rapid etc.- au citeva elemente in comun :

1. fanii, fostele glorii si autoritatile locale au decis sa fondeze noi cluburi care sa duca mai departe traditia societatilor aflate in moarte clinica;

2. fostii patroni gropari – Walter (U Cluj), Capra (Petrolul), Penescu (Pitesti), Moraru (Rapid) – au fost exclusi fara exceptie din proiectele de renastere ale acelor cluburi;

3. nici o galerie din Romania, cu o singura exceptie olteneasca (Peluza Sud, controlata de angajatii familiei Mititelu – Gogoasa si Gabi Blondu), nu a ramas alaturi de fostul patron gropar, indiferent de motivul falimentului clubului „istoric”;

4. primariile, controlate de partide politice diferite (PNL, PSD etc.) au finantat cel putin partial proiectele de renastere ale cluburilor de fotbal – cu o exceptie, Craiova;

5. nici un palmares nu s-a transferat in mod formal de la fostele cluburi – FC Rapid, FC U Cluj, FC Petrolul, FC Arges – la noile societati;

6. doar brandurile istorice au ajuns la noile societati, si toata lumea accepta ca palmaresul este parte din brand atunci cind continuitatea sportiva se pierde;

7. noile societati nu s-au format tot timpul dupa falimentul definitiv al fostelor cluburi, ci doar atunci cind participarea in competitii s-a oprit; noua U Cluj s-a format atunci cind fostul FC U Cluj inca se judeca pe tema falimentului !

Exista similaritati intre Universitatea Craiova si Universitatea Cluj in ceea ce priveste procesul de reconstructie si renastere – participarea orasului, acordul institutiilor de invatamint, proprietate publica asupra brandului istoric – dar si o mare diferenta : U Cluj a fost finantata cu bani de catre primaria PNL, pe cind la Craiova finantarea renasterii Stiintei s-a facut din resurse private. Nici macar un leu nu a plecat de la primaria Craiovei catre clubul de fotbal. Turbarea mediatica din jurul renasterii Stiintei fara mititel a fost pusa la cale de catre insusi Ajica in complot cu presa vinduta, in special Gazeta Sporturilor. Acest ziar nu a atacat si ironizat renasterea U Cluj absolut de loc – veninul s-a indreptat doar catre Craiova. Pentru ca presa vinduta a lucrat si lucreaza pentru groparul ticalos al Craiovei fotbalistice.

Citeva detalii despre renasterea U Cluj, fondata atunci cind fosta FC Universitatea Cluj nu s-a mai inscris in competitii in 2016 :

Am refăcut Universitatea de la zero, după ce clubul a dat faliment. „U” Cluj va intra în Liga 1 şi îşi va continua drumul spre cupele europene. Este o construcţie sănătoasă, frumoasă, care creşte treaptă cu treaptă. Evident că nu mai bate cu 9-2 sau 7-1, ca în divizia judeţeană. Batem şi noi cum putem. Important e ca „U” Cluj să intre în liga naţională şi cu siguranţă va intra. Primăria este principalul susţinător financiar al acestei construcţii (Emil Boc, primar Cluj, http://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/exclusiv-emil-boc-cu-sufletul-la-u-cluj-va-intra-in-liga-1-si-va-continua-spre-cupele-europene-primarul-e-alaturi-si-de-cfr-titlul-e-la-cluj-nu-l-mai-duceti-in-alta-parte-17872284)

De fapt noul proiect U Cluj a demarat cu mult inainte ca fostul club sa falimenteze ! Proiectul infiintarii noii U Cluj de la zero a fost votat in Consiliul Local Cluj in august 2016 – procesul falimentului vechiului FC U Cluj continua in septembrie 2016 :

„Soarta clubului de fotbal „U” Cluj s-a decis în şedinţa de îndată de Consiliu Local de joi. Retrogradată în Liga a III-a, la un pas de faliment, rămasă fără jucători valoroşi, echipa U Cluj a fost la un pas să nu se mai poată înscrie în sezonul  competiţional 2016-2017 şi să dispară de pe scena fotbalului românesc. Salvarea U Cluj a venit însă în şedinţa de Consiliu Local de joi când au fost votate două proiecte de hotărâre: primul, privind încetarea contractului de licenţă exclusivă a mărcii Universitatea Cluj U 1919 şi al doilea, referitor la aprobarea transmiterii dreptului de folosinţă exclusivă, totală şi perpetuă, cu titlu gratuit, asupra mărcii Universitatea Cluj U 1919 către Asociaţia Club Sportiv de Fotbal Alb-Negru a Studenţilor Clujeni. Asociaţia este formată din şase universităţi din Cluj-Napoca şi Primăria Cluj-Napoca.

Prin aprobarea celui de-al doilea proiect (cu 19 voturi pentru şi o abţinere), practic  a fost înfiinţată o altă echipă U Cluj, care va porni de la zero. Înainte de a trece la votul celor două proiecte, primarul Emil Boc a declarat că acesta este un moment istoric pentru U Cluj şi le-a amintit consilierilor locali că de votul lor depinde soarta echipei. “Este un moment de istorie, un nou moment de continuitate a U Cluj care trece într-o nouă etapă şi de votul dumneavoastră se leagă viitorul echipei, date fiind circumstanţele pe care le cunoaştem cu toţii. În condiţiile în care formula respectivă nu putea asigura înscrierea în Liga a III-a, încă din luna februarie am pregătit un demers alternativ dacă nu va avea posiblitatatea să se înscrie în Liga a III-a. Am început cu rezervarea numelui şi apoi am continuat cu gândirea spiritului universităţii aşa cum era acum 100 de ani şi pentru aceasta am contactat rectorii universităţilor. A urmat actul de semnare a acordului de constituire a ascociaţiei, de prelungire a mărcii, de depunere a  actelor în instanţă, de negociere a încheierii contractului de marcă pe cale amiabilă”, a declarat Boc.

Modul de salvarea al clubului de fotbal clujean nu este nou şi a funcţionat foarte bine la alte cluburi din Europa (Napoli, Fiorentina, Glasgow Rangers și Parma), aflate într-o situaţie similară cu a “U” Cluj.  Un nou termen în privința falimentului “U” Cluj este fixat pentru data de 5 septembrie 2016. Fostul patron al celor Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești, dar și patron al firmei Romprest, este acuzat de un prejudiciu de 4,5 milioane de euro adus bugetului de stat, produs în perioada 2013 – 2014. DIICOT a stabilit că afaceristul a constituit și coordonat un grup infracțional organizat, în mai multe județe și în București, care se folosea de societăți comerciale „tip fantomă”.” (http://www.monitorulcj.ro/sport/53694-adio_-vechiul-%E2%80%9Cu%E2%80%9D-cluj!-bine-ai-venit_-noul-%E2%80%9Cu%E2%80%9D-cluj!-#sthash.PZV5yu84.dpbs)

Related posts

One Thought to “Renasterea Universitatii Cluj, fara mititei: cu brandul orasului, cu finantarea primariei PNL, cu sprijinul institutiilor academice. Si fara palmares formal – palmaresul e parte din brand !”

  1. […] Renasterea Universitatii Cluj, fara mititei: cu brandul orasului, cu finantarea primariei PNL, cu s… […]

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.