Vox Populi, Vox Dei

Ce nume își doresc suporterii Universității Craiova pentru noul stadion din Bănie

O veche expresie din latină, vox populi, vox Dei, ne spune că vocea poporului este vocea lui Dumnezeu. Voința poporului alb-albastru am dorit și noi să o aflăm atunci când am lansat sondajul pe prima pagină a site-ului nostru în care ridicam problema numelui noului stadion din Craiova. Până în acest moment și-au exprimat opinia 2.107 persoane iar voturile au fost împarțite în felul următor:

  • 59% (1.250 de voturi) au fost pentru menținerea intactă a numelui și anume Stadionul Ion Oblemenco,
  • 22% (454 de voturi) au optat pentru o variantă combinată între numele Tunarului + un nume comercial,
  • 14% (298 de voturi) au optat doar pentru un nume comercial contra unei anumite sume de bani,
  • iar 5% (105 voturi) au ales opțiunea „altă variantă ” urmând ca această variantă să fie exprimată în secțiunea de comentarii – de exemplu Arena Științei, Arena Terra Nova sau Arena Leilor.

Nu avem pretenția ca opiniile exprimate în sondajul facut de catre noi să fie neaparat voința per total a poporului alb-albastru, însa putem trage cateva conluzii pertinente în funcție de datele prezentate mai sus.

Votul majoritar a fost pentru menținerea intactă a numelui, un vot care ține cont de tradiție și se dorește o continuitate între vechi și nou. Ar fi de-a dreptul ciudat ca statuia marelui Oblemenco sa strajască la porțile unui stadion ce poarta alt nume, un nume comercial sau cine știe ce combinație ciudată între deja grețosul „Arena” – dezgustător de popular în Romania – și tot felul de idei care mai de care mai năstrușnice.

Nu trebuie neglijată nici opinia celor care se gândesc să îmbine tradiția cu un nume comercial ce ar putea aduce niște venituri frumușele ce, în mod normal, vor merge spre îngrijirea și întreținerea noului stadion, costuri ce nu vor fi deloc ieftine. Aceasta ar fi o variantă de mijloc între tradiționalistii eminamente conservatori care pun tradiția si istoria mai presus de orice și cei care au o viziune mai liberală înțelegând că un astfel de stadion nu se va întreține cu aer.

Pe locul al 3-lea îi găsim pe cei mai pragmatici dintre suporteri, ei sunt cei care pun banii pe primul loc neținând cont de tradiție și istorie. Ei sunt cei care văd în numele stadionului o oportunitate comercială ce trebuie speculată la maximum. Partea proastă pentru ei este că până acum nicaieri în Romania, în locurile unde s-au construit stadioane noi, sponsorii dornici de publicitate nu s-au înghesuit să cumpere numele vreunui stadion. Mai toate stadioanele alegându-se cu tot felul de nume kitschoase gen National Arena, Cluj Arena sau OZN Arena – e drept acesta e mai mult o porecla stupidă a stadionului din Ploiești decât un nume – pe mațul gol cum ar zice românul de rând.

Sperăm că aceasta molimă va ocoli Craiova, ar fi pacat să ne aliniem și noi cu restul orașelor care au renunțat la numele tradiționale ale stadioanelor în favoarea unui nume comercial dar care nu aduce nici macar un leu în visteria celor care administreaza respectivele stadioane. Dacă ar fi existat vreo companie interesată să cumpere numele stadionului din Craiova probabil că pană acum iși făcea cunoscute, în mod public, intențiile de achiziționare a numelui. Și să schimbăm numele stadionului nostru doar de dragul de a-l schimba ar fi o greșala teribilă.

Pe ultimul loc se situează cei care au ales opțiunea „Altă variantă (explicati ce variantă în comentarii)”. Cum din 105 oameni doar 7 persoane și-au exprimat opinia, dintre care doar 3 comentarii au fost pertinente, putem sa comentăm doar variantele Arena Științei, Arena Terra Nova și Arena Leilor. Din nefericire toate cele 3 variante propuse par extrem de neinspirate. Pe lânga faptul că una dintre variante (Arena Leilor) a fost popularizată în trecut drept numele stadionului pe care delira că o să îl construiască groparul fotbalului craiovean pe locul actualului stadion Tineretului, ele sunt extrem de fade, cu tot respectul.

Înțelegem că moda, trendul, în România este de a folosi cuvantul „Arenă” până la epuizare neținând cont de faptul că „stadion” suna mult mai românește și este un termen mult mai indicat pentru a descrie locul unde se desfășoară meciurile de fotbal însă toate trebuie să aibă o limită. Și cum noi oltenii suntem mai ai dracu’ sper să stăm departe de acest termen grețos de popular în zilele noastre și stadionul nostru să ramână stadion, nu de alta dar mulți dintre noi ne-am petrecut copilaria, adolescența și acum batranețile ducandu-ne pe stadion.. nu pe arenă. Neaoșul „Hai vărule la stadion că joacă Știința” ar suna extrem de stupid în varianta „Hai vărule pe arenă că joacă Știința”. Înțelegem nevoiea de proges, înțelegem și conceptul de modernism însă trebuie să existe o limită, ori în România termenul modern de Arenă capătă accente clare de kitsch.

Și ca să lamurim disputa asta între termeni atașăm acestui articol și definitia din DEX a celor doua cuvinte lăsându-vă pe dumneavoastră să decideți care dintre cele două variante ar fi mai indicate pentru a desemna locul unde se joaca fotbal:

ARÉNĂ, arene, s. f. 1. Spațiu așternut cu nisip, rumeguș etc. din mijlocul unui amfiteatru antic, unde se desfășurau reprezentațiile; p. ext. ansamblul construcțiilor care deserveau acest spațiu; partea centrală a unui circ modern. 2. Teren de sport, împrejmuit cu tribune pentru spectatori. 3. Fig. Sferă, domeniu, loc de desfășurare a unei activități. – Din fr. arène, lat. arena.

STADIÓN, stadioane, s. n. Teren amenajat pentru competiții sportive, cu tribune pentru spectatori. ♦ Spectatorii aflați în tribune, la o competiție sportivă. [Pr.: -di-on] – Din germ. Stadion.

Nu avem pretenția că părerile exprimate în acest articol se răsfrâng și capătă conotanțe de adevăr absolut și nici măcar că ele ar fi impărtășite în totalitate de catre întreaga suflare alb-albastră însă în ceea ce privește comunitatea Craiova-Maxima.ro rezultatele sondajului sunt clare. Vox populi a decis ca stadionul nou al Craiovei să poarte în continuare numele Tunarului, Stadionul Ion Oblemenco! Ce frumos sună, deci haideți verilor la stadion că Știința are casă nouă!

P.S. O variantă de ultim moment ce se încadrează perfect la opțiunea „Altă variantă (explicati ce variantă în comentarii)” este Stadionul Central Ion Oblemenco. În esență ea se poate încadra extrem de ușor în sfera tradiționalistă deoarece reprezintă practic vechiul nume Stadionul Central, nume ce s-a păstrat din 1967 până în 1996 atunci când în memoria Tunarului stadionul a fost redenumit din Central în Ion Oblemenco. Ar fi o combinație perfecta pentru nostalgici, un omagiu adus vechiului stadion pe care ne-am petrecut copilăria și adoleșcența.

Related posts

Lăsați un comentariu

Vă mulțumim !

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.